Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Heb je een mooi huis gezien? En ben je van plan een bod uit te brengen? Dan moet er nog veel gebeuren voordat je de eigenaar bent van jouw droomhuis. Je moet waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Hoe lang een hypotheekaanvraag precies duurt, hangt af van de situatie. We vertellen je graag meer over wat je te wachten staat.

Afspraak met de hypotheekadviseur

Voordat je een bod uitbrengt op een huis, is het goed om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. In het oriƫntatiegesprek bereken je samen met de hypotheekadviseur wat je maximaal kunt lenen. Je krijgt ook uitleg over het kooptraject en wat de kosten daarvan zijn.

Heb je een bod uitgebracht op een huis? Ook hierna kan de hypotheekadviseur je verder helpen. In een adviesgesprek adviseert de adviseur je over de hypotheek die het best bij jouw situatie past.

Ook nemen jullie samen de verzekeringen door die belangrijk zijn als je een huis gaat kopen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, een inboedel- en opstalverzekering en eventueel een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor het advies, begeleiden en afsluiten van de hypotheek en verzekeringen betaal je kosten. Het adviesrapport ontvang je uiterlijk bij de definitieve offerte.

Verbouwen of verduurzamen

Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om een extra bedrag te lenen als je je huis wilt verbouwen of verbeteren, bijvoorbeeld om je huis te verduurzamen. Dit is ook het geval bij ASN Bank.

Renteaanbod

Na het adviesgesprek met de hypotheekadviseur vraagt de adviseur een renteaanbod aan. Het renteaanbod ontvang je meestal binnen 3 dagen. In het renteaanbod vind je:

 • het hypotheekbedrag
 • de hypotheekvorm(en)
 • de looptijd van de hypotheek
 • het rentepercentage
 • de rentevaste periode
 • de bruto maandlasten
 • de geldigheidsduur van het renteaanbod
 • een lijst van alle documenten en de uiterlijke datum waarop deze ontvangen moeten zijn, om een definitieve hypotheekofferte aan te vragen.

Ga je akkoord met het renteaanbod? Dan onderteken je het renteaanbod en lever je de gevraagde documenten aan, zodat je hypotheekadviseur een definitieve hypotheekofferte kan aanvragen bij ons. Een definitieve hypotheekofferte wordt ook wel bindend aanbod genoemd. Worden de gevraagde documenten voor het finale akkoord tijdig aangeleverd? Dan hoef je het renteaanbod niet te ondertekenen.

Welke documenten zijn er nodig bij een hypotheekaanvraag?

Om je hypotheekaanvraag goed te kunnen beoordelen, vragen we je een aantal documenten aan te leveren. De lijst met benodigde documenten vind je in het renteaanbod.

Afhankelijk van de situatie kunnen we bijvoorbeeld om de volgende documenten vragen:

 • een kopie van een geldig legitimatiebewijs*
 • een recente salarisstrook
 • een werkgeversverklaring
 • het koopcontract
 • een taxatierapport van je nieuwe huis
 • gegevens van de notaris

Je kunt de documenten bij je hypotheekadviseur aanleveren.

* Let op! Staat je Burger Service Nummer (BSN) op een document dat je aanlevert voor de hypotheek? Streep het BSN dan door, zodat het onleesbaar is. Stuur je de definitieve hypotheekofferte getekend retour? Dan hebben wij het BSN wel nodig. In dit geval hoef je het BSN niet door te strepen. Tip: Gebruik de gratis KopieID app om een veilige kopie te maken van je identiteitsbewijs.

Van aanvraag naar definitieve hypotheekofferte

Als je alle documenten hebt verstuurd, wordt je hypotheekaanvraag beoordeeld. Deze beoordeling duurt ongeveer 1 week. Als wij akkoord zijn met de hypotheekaanvraag, krijg je de definitieve offerte via je hypotheekadviseur.

Je hebt twee weken de tijd om de offerte te ondertekenen. Zodra wij de getekende offerte ontvangen, is de financiering akkoord en kan de koop doorgaan. Hiermee is de hypotheekaanvraag afgerond.

De overdracht van je nieuwe huis

Nadat je hypotheek is goedgekeurd ga je naar de notaris voor de overdracht. Wij zorgen ervoor dat de notaris het geld van de hypotheek ontvangt. De notaris zorgt ervoor dat het huis op jouw of jullie naam komt te staan en vestigt het hypotheekrecht. Dit is een recht dat je aan ons verleent bij het afsluiten van een hypotheek. Wij krijgen het recht je woning op te eisen als je de hypotheek niet meer betaalt. Na de overdracht bij de notaris ben je officieel eigenaar van het huis.

Meer lezen over hypotheken

Ga je een huis kopen? Of wil je meer weten over de ASN Hypotheek. Lees dan meer over:

,
waarmee kunnen we je helpen?