ASN Microkredietfonds: actueel inzicht in je fonds

De experts van ASN Impact Investors zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.

Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Let op:
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Financieel rendement ASN Microkredietfonds

Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Microkredietfonds
Step 1

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 30 april 2023
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 2,55% 1,78% 0,59% 0,85% 0,36%

Bron: BNP Paribas
* Gemiddeld per jaar

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Actueel: toelichting rendement door de fondsbeheerder: eerste kwartaal 2023

Toelichting resultaat

Het ASN Microkredietfonds behaalde in het eerste kwartaal van 2023 een positief rendement van 0,52%. De stabiele rente-inkomsten droegen bij aan het positieve rendement dat in dit kwartaal behaalde. Ook de waardestijging van de participaties droeg positief bij aan het rendement. De beleggingen van het fonds luiden grotendeels in vreemde valuta’s. Veel van deze valuta’s daalden in waarde tegenover de euro. Dit had een negatief effect op het rendement.  

Ontwikkelingen in de portefeuille

Het fonds verstrekte in het eerste kwartaal leningen aan vier microfinancieringsinstellingen (MFI’s). Twee daarvan, de MFI Avanza Sólido in Mexico en fintechbedrijf Lulalend in Zuid-Afrika, zijn nieuwe investeringen voor het fonds. De wijzigingen in de portefeuille leidden ertoe dat het fondsbelang in de regio Afrika licht toenam, terwijl het belang in de regio Zuid- en Zuidoost-Azië daalde. Van het totale fondsvermogen was per eind maart 90,5% belegd.

Nieuwe investering: Lulalend

Het Zuid-Afrikaanse fintechbedrijf Lulalend heeft in maart een lening van het fonds ontvangen. De term ‘fintech’ is een samenstelling van ‘financial’ en ‘technology’. Fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Dat is handig in landen waar de dienstverlening en het bereik van traditionele banken en verzekeraars beperkt zijn. Lulalend verstrekt kredieten aan het midden- en kleinbedrijf, vooral in de sectoren productie, dienstverlening, detailhandel, bouw en transport. Ook de MFI Avanza Sólido in Mexico ontving in maart een lening van het fonds. Deze MFI verstrekt kleine leningen aan voornamelijk vrouwen op het platteland van Mexico. Avanza Sólido geeft ook cursussen over financiële zaken en opleidingen over het opzetten van een bedrijf. Daarnaast ondersteunt de MFI klanten met een mobiele medische vraagbaak en traint vrouwen in empowerment en natuurbehoud.

Vooruitzichten

De centrale banken verhogen de rentes in de Verenigde Staten en Europa. Wij denken dat dit ook gevolgen heeft voor de rentes en valutakoersen in de microfinancieringssector. In de opkomende landen waar het fonds actief is, proberen centrale banken de inflatie onder controle te krijgen, onder andere door renteverhogingen. Op termijn leidt dit er waarschijnlijk toe dat het fonds de MFI’s hogere rentes berekent. De MFI’s gaan die op hun beurt doorberekenen aan de kleine ondernemers die zij financieren. Waarschijnlijk berekenen deze de verhoogde kosten vervolgens door aan hun klanten. Als de inflatie aanhoudt, kan dat ervoor zorgen dat de marges dalen, waardoor het besteedbare inkomen van MFI-klanten helaas daalt. Wij verwachten echter niet dat dit tot drastische veranderingen in de kwaliteit van de fondsportefeuille zal leiden. We volgen de effecten van de Oekraïne-oorlog en de inflatie op MFI’s in de portefeuille nauwlettend. We blijven nieuwe investeringen doen om de sociale impact van het fonds te vergroten.

Factsheet ASN Microkredietfonds

Lees de factsheet van dit fonds via onderstaande downloadlink terug:

Waarom beleggen voor de lange termijn?

In reactie op dalende de beurskoersen verkopen beleggers soms op korte termijn hun beleggingen. Lees meer over waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee kan zijn..


Duurzaam rendement van het ASN Microkredietfonds

Infographic over CO2-voetafdruk per 1000 euro belegd. Niet-duurzaam beleggingen is 170 kg CO2, ASN Microkredietfonds is 170 kg CO2. Het duurzaam rendement is 0

Lees meer over de CO2-voetafdruk van je eigen beleggingen

Top-5 Microfinancieringsinstellingen van het fonds

  1. Hamkorbank
  2. Mitra Bisnis Keluarga
  3. Visage Holdings And Finance Pvt Ltd
  4. Tcx N.V.
  5. Light Micro Finance Pvt Ltd.

Lees voor alle feiten en cijfers de factsheet van dit fonds

Lees meer over de goedgekeurde microkredieten aan ambitieuze ondernemers

ASN Impact Investors selecteert eerst op duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streeft ASN Impact Investors ernaar om jou met het ASN Microkredietfonds een goed rendement te laten behalen.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfonds
Duurzaam beleggen
Periodiek beleggen
Beurzen in de min, het ASN Microkredietfonds in de plus
Gids voor beleggers bij ASN Bank