Sinds onze oprichting in 1960 streven we naar een duurzame, rechtvaardige samenleving. Een samenleving waarin mensen vrij zijn hun eigen keuzes te maken, zonder dat dit ten koste gaat van anderen. Een samenleving zonder armoede, waarin iedereen onderwijs kan volgen en beschikt over goede huisvesting en gezondheidszorg.

Op deze visie is onze missie gebaseerd. Deze luidt:

Ons economische handelen is erop gericht de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen. We werken mee aan veranderingen die zijn bedoeld om een einde te maken aan processen waarvan de nadelige gevolgen worden verschoven naar toekomstige generaties of worden afgewenteld op het milieu, de natuur en kwetsbare bevolkingsgroepen.

Daarbij verliezen we niet de noodzaak uit het oog om op lange termijn een rendement te behalen dat het gezonde voortbestaan van onze bank waarborgt. Wij beheren de middelen die onze klanten ons toevertrouwen, op een wijze die recht doet aan hun verwachtingen.

Om deze missie uit te voeren hebben we een tweeledige strategie geformuleerd. Deze omvat langetermijndoelstellingen voor zowel onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid als onze bancaire activiteiten.

Strategie duurzaamheid

Bij al onze activiteiten staat duurzaamheid voorop. We stimuleren duurzame vooruitgang in het kader van onze bancaire activiteiten als onderdeel van de Volksbank. Onze meest directe invloed op de wereld oefenen we uit via financieringen en beleggingen. Daarom selecteren we deze op basis van onze duurzaamheidscriteria. We investeren alleen in bedrijven en sectoren die passen in een duurzame toekomst, en landen die verantwoord omgaan met mens, natuur en klimaat.

We willen duurzame vooruitgang stimuleren door nadrukkelijk de rol als aanjager van duurzame keuzes te vervullen. Daarom hebben we de volgende duurzaamheidsstrategie ontwikkeld: we vergroten onze invloed door duurzame keuzes van anderen te stimuleren. Dat doen we door onszelf langetermijndoelen te stellen voor elke pijler van ons duurzaamheidsbeleid: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Vervolgens werken we zoveel mogelijk samen met andere partijen – vooral financiële instellingen – om deze doelen te realiseren.

Naar het langetermijndoel voor mensenrechten

Naar het langetermijndoel voor klimaat

Naar het langetermijndoel voor biodiversiteit

Strategie bank

ASN Bank wil groeien. Niet als doel op zich, maar omdat we als grotere organisatie met meer kracht duurzame vooruitgang kunnen stimuleren. Daarom hebben we voor onze bancaire activiteiten drie groeidoelstellingen voor 2025 geformuleerd:

1. Een miljoen tevreden klanten

Hoe meer klanten we hebben, hoe meer positieve invloed we kunnen uitoefenen om de samenleving duurzamer te maken. Daarom heeft ASN Bank de ambitie om in 2025 één miljoen tevreden klanten te bedienen. Dat doen we door ‘duurzaam bankieren’ voor iedereen bereikbaar en aantrekkelijk te maken. Bereikbaar door heldere, begrijpelijke producten te bieden. En aantrekkelijk door te laten zien dat de producten een goed gevoel én goed geld opleveren. De tevredenheid van de klanten meten we af aan de netto promoter score (NPS).

Lees meer over de klanten

2. Groei vermogen onder beheer

Het vermogen onder beheer bestaat voor ASN Bank voornamelijk uit het spaargeld van klanten en de saldi op hun betaalrekeningen. Het vermogen dat klanten beleggen in de ASN Beleggingsfondsen, valt onder ASN Beleggingsfondsen N.V. en wordt dus niet door ASN Bank uitgezet. We streven naar een beheerste groei van vermogen onder beheer in relatie tot de uitzettingen, zodat onze balans zich op een financieel gezonde manier ontwikkelt.

Lees meer over de groei van het vermogen onder beheer

3. Groei zakelijke uitzettingen

We streven naar groei van het volume van uitzettingen. Dat doen we zowel door projecten in bijvoorbeeld wind- en zonne-energie te financieren als door te beleggen in groene en sociale obligaties. Een deel van deze uitzettingen helpt ons bovendien bij onze doelstelling om in 2030 klimaatpositief te zijn. Daarnaast ontwikkelen we de kredietverlening aan de zorgsector.

Lees meer over onze financieringen en beleggingen

Dit vind je misschien ook interessant: