
De raad bestond in 2018 uit vier personen: Carolien Gehrels, Maarten van Huijstee, Marleen Janssen Groesbeek en Jan van der Kolk. De leden van de raad zijn actief in uiteenlopende sectoren, van bedrijfsleven en consultancy tot overheid en wetenschap. Onze gemeenschappelijke noemer is dat we onze sporen op het gebied van duurzaamheid hebben verdiend. We vergaderden in 2018 vier maal. Tussentijds was er veel contact met de directie van ASN Bank. Ook hebben we kennisgemaakt met de raad van advies van de Volksbank en daarmee diverse onderwerpen inhoudelijk besproken.
Onze rol
De kern is dat we de duurzame koers van ASN Bank bewaken. We bewaken ook de activiteiten die ASN Bank initieert om haar duurzame beleid te realiseren en de ruimte die zij daarvoor krijgt van de Volksbank. Daarnaast geven we advies. We fungeren ook als klankbord: we stellen veel kritische vragen over de duurzame koers aan de directie van ASN Bank. Vanuit onze positie als relatieve buitenstaander gaan we vrije discussies aan.
Borging van de raad
Eind 2016 werd ASN Bank een bedrijfsonderdeel van de Volksbank. De directie en de raad hebben er toen samen voor gezorgd dat de duurzame missie van de bank en de positie van de raad van advies heel goed werden verankerd en vastgelegd. Dat gebeurde in het reglement van de raad van advies, het huishoudelijk reglement van ASN Bank en het directiereglement van de Volksbank. In dat laatste reglement is ook de zelfstandigheid van ASN Bank als het gaat om haar duurzame visie en missie goed verankerd. Wij hebben geconstateerd dat de nieuwe relatie tussen ASN Bank en de Volksbank een goede invulling heeft gekregen. Het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank is onverminderd voortgezet.
Relatie met de Volksbank
De Volksbank heeft het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank overgenomen. Wij hebben altijd toegejuicht dat de Volksbank duurzamer zou worden, omdat ASN Bank beter past in een organisatie met een stevig duurzaamheidsbeleid. Via het Expertisecentrum Duurzaamheid (ECD) vervult ASN Bank een rol bij de invulling van het duurzaamheidsbeleid van de Volksbank. Wij hebben besproken hoe het ECD ervoor kan zorgen dat de collega’s van de Volksbank dit beleid omarmen. We zijn positief over de ontwikkelingen, ook al zouden we graag zien dat het sneller gaat.
Daarnaast hebben we gesproken over de gevolgen van de reorganisatie van de Volksbank en ASN Bank in bredere zin. We vroegen ons af: welke rol heeft de Volksbank en welke heeft de ASN Bank bij het beheer van de klanten en merken? Wie neemt de communicatie met klanten voor zijn rekening? Onze insteek is dat ASN Bank voldoende ruimte moet houden voor haar eigen unieke propositie richting klanten en voor eigen ontwikkeling en beheer. Volgens ons gaat dat de goede kant op.
Langetermijndoelen
We hebben permanent aandacht voor de langetermijndoelen van ASN Bank, zowel de bancaire doelen als de doelstellingen op gebied van duurzaamheid. Van de bancaire doelen hebben we vooral de uitbreiding van de klantendoelgroep besproken. Door zich naast de ‘klassieke’ doelgroep te richten op twintigers en dertigers met hart voor duurzaamheid, streeft ASN Bank ernaar haar doel ‘een miljoen tevreden klanten in 2025’ te halen.
Een ander belangrijk aspect is de aanjaagrol van de bank. ASN Bank wil duurzaamheid in de financiële sector bevorderen door ambitieuze doelen voor zichzelf te stellen en dat bij andere financiële instellingen te bevorderen. Door deze samenwerking vergroot zij haar impact op duurzame ontwikkeling. De samenwerking op het gebied van klimaat en leefbaar loon (mensenrechten) loopt al enige jaren goed. Ook op het gebied van biodiversiteit maakt de bank vorderingen. De raad vindt het belangrijk dat ASN Bank voor ‘de troepen uit’ blijft lopen en alert blijft op nieuwe, urgente thema’s. Als een bepaald thema voldoende is opgepakt door andere partijen, kan zij haar aanjaagrol beperken of zelfs loslaten, vinden wij.
Profilering als koploper
We hebben veel aandacht gegeven aan de profilering van ASN Bank als koploper op het gebied van duurzaamheid. Volgens ons kan ASN Bank zichzelf maatschappelijk gezien zichtbaarder maken als bank die duidelijke duurzame keuzes maakt. Haar activiteiten op dit gebied verdient volgens ons meer aandacht. We adviseren daarom dat de bank meer gelegenheden creëert en aangrijpt om die aandacht te realiseren.
Maatschappelijke activiteiten
ASN Bank steunde – buiten de bankbalans – tot 2018 zowel grote als kleine maatschappelijke initiatieven. Dat laatste gebeurde vooral via de ASN Foundation. Wij adviseerden in 2017 meer focus aan te brengen door maatschappelijke partners te kiezen die echt verandering kunnen bewerkstelligen op de hoofdonderwerpen van ASN Bank: klimaat, mensenrechten en biodiversiteit. ASN Bank heeft dit advies in 2018 opgevolgd.
Fintech
Onder fintech verstaan we innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop we met geld omgaan, vereenvoudigen en versnellen. De raad volgt de ontwikkelingen op het gebied van fintech als het gaat om betalingsverkeer, sparen en beleggen. Daarnaast kan fintech een belangrijk instrument worden om duurzame-waardecreatie beter te waarderen. We realiseren ons dat de Volksbank mede namens ASN Bank inspeelt op deze ontwikkelingen. Naar onze mening zou de aandacht hiervoor echter wat groter kunnen zijn.
ASN Hypotheek
We hebben enkele jaren achtereen met aandrang geadviseerd een ASN Hypotheek te introduceren. We zijn heel blij dat deze in 2018 is gerealiseerd, gecombineerd met de mogelijkheid de verduurzaming van woningen te financieren.