
ASN Bank zelf heeft, met nog geen 200 mensen in één kantoor, nauwelijks een ecologische voetafdruk. Maar het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten zit in ondernemingen, landen en projecten die de biodiversiteit wel belasten en daardoor verlies van biodiversiteit veroorzaken. We willen verder biodiversiteitsverlies voorkomen en bijdragen aan netto-biodiversiteitswinst. Dat hebben we vastgelegd in ons langetermijndoel:
Al onze beleggingen en financieringen hebben in 2030 een netto positief effect op biodiversiteit.
Met een ‘netto positief effect’ bedoelen we dat het biodiversiteitsverlies door beleggingen en financieringen meer dan gecompenseerd wordt door biodiversiteitswinst door andere activiteiten. Met dit doel willen we een positieve bijdrage leveren aan de natuur en haar soortenrijkdom. We hebben de afgelopen jaren een methodiek ontwikkeld om de biodiversiteitsimpact te berekenen. Op basis daarvan kunnen we sturen op vergroting van de positieve impact en verkleining van de negatieve impact. Met als uiteindelijk doel: bijdragen aan stabiele, robuuste ecosystemen.
Drie strategieën
We willen een netto positief effect op biodiversiteit bereiken met behulp van drie strategieën.
1. Ontwikkelen en delen van methodiek
We ontwikkelen een methodiek, Biodiversity Footprint Financials and Industry (BFFI), om onze ecologische voetafdruk te berekenen en de voortgang te monitoren. Ook verbeteren we de kwaliteit van de data over onze ecologische voetafdruk. Door onze inspanningen te publiceren, dragen we eraan bij dat financiële instellingen meer inzicht krijgen in hun impact op de biodiversiteit, en zich daar meer van bewust worden. Bovendien dragen we onze methodiek en ervaringen nationaal en internationaal uit. Zo willen we andere financiële instellingen inspireren om transparant te worden over het biodiversiteitsverlies dat zij met hun financieringen veroorzaken, en deze impact vervolgens om te buigen naar een positieve impact op de lange termijn.
2. Biodiversiteitsverlies verminderen
We streven ernaar het biodiversiteitsverlies waarvoor de financieringen en beleggingen van ASN Bank en de ASN Beleggingsfondsen verantwoordelijk zijn, te verminderen. Als eerste stap identificeren we welke financieringen en beleggingen de grootste impact hebben, zoals enkele voedings- en papierbedrijven waarin de aandelenfondsen beleggen. We kunnen daarvoor bijvoorbeeld samenwerken met ondernemingen die koploper zijn in het verminderen van hun ecologische voetafdruk.
3. Biodiversiteitswinst vergroten
We verkennen de manieren waarop we de biodiversiteitswinst kunnen vergroten. Bijvoorbeeld door geld te steken in natuurontwikkeling, duurzame energie en circulaire economie, en door samen te werken met natuurorganisaties, waterbedrijven en partijen die biodiversiteitsprojecten ontwikkelen.
Samen werken aan de methodiek
Het meten van impact op biodiversiteit is zo’n nieuwe activiteit voor een bank dat we hulp van experts nodig hebben. Daarom werken we samen met veel verschillende partijen. We delen onze kennis en we willen op onze beurt van anderen leren. Want de gezamenlijke inzet van veel mensen en organisaties wereldwijd is nodig om de biodiversiteit te beschermen en daardoor de planeet leefbaar te houden voor de volgende generaties. Het lijkt nu misschien onmogelijk dat doel te behalen. Maar het is juist daarom hard nodig dat we ons er samen voor inzetten.
In 2018 startten we de samenwerking met de Franse bank CDC Biodiversité, de vermogensbeheerder ACTIAM en de Duitse impactinvesteerder Finance in Motion. Het eerste resultaat van deze samenwerking was het rapport Common ground in biodiversity footprint methodologies for the financial sector (pdf).
In dit rapport zijn gezamenlijke uitgangspunten geformuleerd voor de manier waarop financiële instellingen een biodiversiteitsvoetafdruk kunnen berekenen. Financiële instellingen, bedrijven en overheden kunnen deze voetafdruk gebruiken voor strategische en operationele beslissingen. Als financiële instellingen bij hun investeringen de impact op biodiversiteit in acht nemen, helpt dat risico’s te verminderen en kansen te bepalen. Investeringskansen zijn bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsmodellen die zijn gericht op herstel van landschappen, bescherming van bossen en aanplant van nieuwe bossen en natuur, of investeringen om het zeeleven beter te beschermen.
Delen van de methodiek
Wij hebben samen met onze samenwerkingspartners het Common ground-rapport gepresenteerd tijdens de UN COP14, de veertiende Conferentie van Partijen van de Verenigde Naties (VN) over het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (CBD) in Egypte. We deelden onze gezamenlijke uitgangspunten over het meten van de impact van leningen en beleggingen op biodiversiteit. Hiermee leverden we een bijdrage aan de dringende oproep van de VN om het wereldwijde biodiversiteitsverlies te stoppen. Het Common ground-rapport is ook door de Europese Commissie goed ontvangen. Dit is belangrijk omdat deze werkt aan nieuwe wetten over duurzaamheid in de financiële sector.
Platform Biodiversity Accounting Financials
Begin 2017 startten we, samen met ACTIAM, het Platform Biodiversity Accounting Financials (PBAF). PBAF heeft twee doelen. Ten eerste inzicht te krijgen in het biodiversiteitsverlies waarvoor financiële instellingen verantwoordelijk zijn. En ten tweede methodieken te inventariseren om biodiversiteit te meten.
Community of Practice EU
ASN Bank is actief lid van de Europese Community of Practice Finance & Biodiversity, die zij mede heeft opgericht. In deze community werkten twaalf financiële instellingen in 2018 samen op het gebied van natuurlijk kapitaal en biodiversiteit. De deelnemers deelden hun ervaringen en inzichten over de rol van biodiversiteit in hun beleggings- en financieringsbeleid. ASN Bank heeft onder andere de methodiek Biodiversity Footprint Financials and Industry (BFFI) gepresenteerd die zij eerder heeft ontwikkeld, evenals het Common ground-rapport. We hebben ook bijgedragen aan enkele rapporten: Business Planning for Biodiversity Net Gain en Positive Impact Finance for Business & Biodiversity.
Community of Practice Financial Institutions and Natural Capital
ASN Bank nam in 2014 het initiatief tot de Community of Practice Financial Institutions and Natural Capital (CoP FiNC). In deze CoP delen financiële instellingen hun praktijkervaring en bespreken hoe de financiële sector kan bijdragen aan het behoud en de verbetering van biodiversiteit.
Meting 2018
We zijn de eerste bank ter wereld die haar impact op biodiversiteit meet. De methodiek hiervoor is dan ook in ontwikkeling. Daardoor zijn we niet bij met de metingen: in 2018 hebben we onze impact op biodiversiteit over het jaar 2017 en de jaren daarvoor met een aangescherpte methodiek berekend. We streven ernaar in de toekomst wel over het afgelopen kalenderjaar te rapporteren.
De grafiek toont de metingen van de verschillende vermogenscategorieën over de afgelopen jaren. De impact van ASN Bank en de ASN Beleggingsfondsen op biodiversiteit in 2017 was 64.849 hectare. Dit is een kleine daling ten op zichtte van 2016. Vooral de groei van de financieringen van wind en zonne-energie veroorzaakten deze daling van onze impact op biodiversiteit.

Plannen voor 2019
We gaan in 2019 de methodiek voor het berekenen van de biodiversiteitsvoetafdruk verder uitwerken voor verschillende typen investeringen. Daarnaast willen wij meer investeringen doen in bedrijven en projecten die een positief effect hebben op biodiversiteit. We hopen zo een sleutelrol te spelen in voorkoming van verder biodiversiteitsverlies en bij te dragen aan netto biodiversiteitswinst.
Lees meer over ASN Bank en biodiversiteit
Publiciteit
In december 2018 verscheen een artikel in dagblad Trouw over de stappen die ASN Bank zet op het gebied van biodiversiteit. Op social media kreeg het artikel veel positieve reacties. De aandacht voor biodiversiteit lijkt dus gelukkig toe te nemen. Het artikel leidde tot een uitnodiging om deel te nemen aan een debat in pakhuis de Zwijger samen met onder meer Louise Vet, in 2018 nummer 1 in de Trouw duurzame top 100.
Tijdens het jaarlijkse duurzaamheidsfestival Springtij op Terschelling verzorgden we een goedbezochte workshop over de manier waarop wij onze rol als koploper op het gebied van biodiversiteit invullen.
Samenwerking met Natuur & Milieu
We werken nauw samen met maatschappelijke partners die onze visie delen. Op het gebied van biodiversiteit is dat Natuur & Milieu. Schoon water is een basis van biodiversiteit, zeker in Nederland. Onze waterschappen zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van meren en rivieren en van sloten, de haarvaten van ons watersysteem. Met steun van ASN Bank onderzoeken Natuur & Milieu en de waterschappen hoe ze de waterkwaliteit van sloten kunnen verbeteren – iets waar waterschappen zich nu al voor inzetten.
In 2019 zijn er weer waterschapsverkiezingen. Natuur & Milieu en ASN Bank vinden het belangrijk dat deze verkiezingen meer gaan leven bij de kiezers, zodat zij weloverwogen hun stem uitbrengen. Daarom gaat Natuur & Milieu in de aanloop naar de verkiezingen goede voorbeelden van waterbeheer delen met het publiek. Ook gebruikt het zijn kennis om een ‘blauwe kieswijzer’ te ontwikkelen.
Lees verder over onze andere partners