Zweedse Electrolux al vroeg duurzaam bewust

6 mei 2025 - Het Zweedse Electrolux, fabrikant van huishoudelijke apparaten, neemt duurzaamheid serieus. Al in 1995 waren de Zweden zich bewust van de negatieve impact van hun CO2-uitstoot. Niet voor niets staat het bedrijf al sinds 2005 op de lijst met goedgekeurde bedrijven waar ASN Fondsen in kunnen beleggen.
17x bekeken

Het zijn apparaten die je leven een stuk eenvoudiger maken en je gebruikt ze waarschijnlijk meerdere keren in de week: je stofzuiger, je wasmachine en je vaatwasser. Als je er toevallig een hebt van Electrolux, AEG of Zanussi dan is deze gemaakt door het in Stockholm gevestigde Electrolux.

Electrolux en de sierlijke stofzuiger

Electrolux is in Nederland niet superbekend maar bestaat al ruim 100 jaar. Het bedrijf werd in 1919 door de 38-jarige Zweedse ondernemer Axel Wenner-Gren opgericht. Hij verbaasde zich over de lompe vormen van de allereerste stofzuiger en besloot om een sierlijke, makkelijk verplaatsbare en betaalbare stofzuiger uit te vinden. Dat lukte hem in 1921. Het ranke Model V werd ook buiten Scandinavië verkocht en werd een groot succes.

Het revolutionaire Model V was in de jaren 20 een revolutionair model. Op de foto ontbreekt de stofzuigerslang. | Foto: electricutopia.com

Overname van Zanussi en AEG

In de ruim honderd jaren die volgden ontwierp het Zweedse bedrijf eigen huishoudelijke apparaten én nam het tientallen fabrikanten over. Daar zaten merken tussen als het Italiaanse Zanussi (1984), het Amerikaanse Frigidaire (1986), het Duitse AEG (1994) en het grote Amerikaanse General Electric/GE Appliances (2014). Dochterbedrijf Husqvarna (tuingereedschap) splitste zich juist af en werd in 2013 na een duurzaamheidsonderzoek door ASN Impact Investors afgekeurd.

Onze duurzaamheidsonderzoekers over Electrolux

In 2023 keken onze duurzaamheidsonderzoekers kritisch naar het Zweedse concern. Daarbij werd onder meer het duurzaamheidsverslag, het belastingbeleid, de interne gedragscode en de jaarrekening bestudeerd. Uit dit onderzoek belichten we een paar opvallende zaken.

In dit model stofzuiger verwerkt AEG bijna 50% gerecycled plastic. | Foto: AEG

Open over duurzaamheid

Dat Electrolux duurzaamheid serieus neemt, blijkt uit het jaartal van zijn eerste milieurapport. Die komt al uit 1995 en is op de website gewoon nog in te zien. In dit rapport (20 jaar voor de belangrijke klimaattop van 2015 in Parijs) beloofde Electrolux het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen.

De grootste negatieve impact van de Electrolux-apparaten vindt plaats als klanten deze gebruiken. Daar wordt maar liefst 85% van de impact op het klimaat veroorzaakt. (bron: Electrolux Duurzaamheidsrapport 2024) Het Zweedse bedrijf kan er wél voor zorgen dat deze impact zo klein mogelijk is door zijn apparaten energiezuiniger te maken.

En dat gebeurt. Zo wist het bedrijf Electrolux-producten in 2024 bijna een derde zuiniger te maken in gebruik t.o.v. het jaar 2021. In hetzelfde verslag lazen we dat het bedrijf op koers ligt om ‘netto nul uitstoot’ in 2050 te halen.

Recycling doelen nog wel ver weg

Recycling van oud materiaal is een ander speerpunt in de duurzaamheidsstrategie van de Zweden. In het verslag over 2021 beloofden de Zweden dat in 2030 het materiaal van nieuwe producten voor 50% uit gerecycled materiaal zou bestaan. Dat hebben ze in het verslag van 2024 helaas naar beneden bijgesteld op 35% (in 2030). Hiervoor heeft het bedrijf nog wel flinke stappen te maken want het cijfer ligt nu op 21%.

Electrolux heeft tegenwoordig ook ovens die samenwerken met de Google Assistant. Handig als je ‘vieze’ handen hebt. – Foto: Electrolux

Electrolux en leefbaar loon

Het Zweedse concern heeft fabrieken en verkoopkantoren over de hele wereld. In het duurzaamheidsverslag van 2024 zegt Electrolux iets belangrijks over de hoogte van de salarissen van zijn werknemers (wereldwijd ruim 40.000). ‘Voor landen waar de leefbaarloon-maatstaf hoger ligt dan het nationale minimum-loon of bedrijfstak-CAO’s baseert Electrolux zijn salarissen op die eerste maatstaf.’

ASN Bank onderkent het belang van leefbare lonen en organiseerde in 2021 een burgerinitiatief rond dit onderwerp. Met een leefbaar loon heeft een kledingarbeider in landen als China, Vietnam en Bangladesh genoeg inkomen voor eten, kleding, onderdak en andere dagelijkse behoeften zoals school en medische hulp, voor zichzelf en voor gezinsleden.

De grootste bijdrage, 61%, van de omzet van Electrolux komt van ovens en koelkasten (cijfers 2024). | Foto: Electrolux

Dan rest nog een belangrijk onderdeel. In de apparaten van Electrolux zitten veel metalen verwerkt. Het bedrijf is niet 100% vrij van ‘conflictmineralen’ (zoals het in 2022 beloofde) maar verstuurt wel vragenlijsten naar zo’n 200 leveranciers van metalen. Blijkt uit de antwoorden dat metalen uit conflictgebieden komen dan verwacht Electrolux van zijn leveranciers dat ze in gesprek gaan met de ‘verdachte’ bedrijven. Onze onderzoekers beoordelen het beleid en de acties van Electrolux op dit onderwerp als voldoende.

Conclusie: Electrolux goedgekeurd door ASN Impact Investors

Het Zweedse concern met witgoedmerken als AEG, Zanussi en Electrolux behield in januari 2023 dus zijn plek op de lijst met goedgekeurde bedrijven. We blijven het bedrijf met aandacht volgen.

Twee Electrolux-bedrijven goedgekeurd

Het is je waarschijnlijk niet opgevallen maar er zijn twee soorten aandelen Electrolux. In het voorjaar van 2020 splitste Electrolux zijn divisie professionele apparatuur af (ovens, vaatwassers, koelkasten voor horecabedrijven en apparatuur voor stomerijen). Dit bedrijf, Electrolux Professional (EP), heeft inmiddels een eigen beursnotering aan de beurs van Stockholm.

EP werd in 2022 duurzaam gekeurd en kreeg toen al een plaats op de lijst met goedgekeurde bedrijven. De omzet van EP is ruim 10 keer zo klein als de omzet van Electrolux (op basis van jaarcijfers 2024).

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beginnen met beleggen?

Dat kan bij ASN Bank. Wij helpen je graag op weg. Lees hier meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 6 mei 2025. Tekst: Iwan Oving

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant