Stappenplan voor het kopen van een huis

Je gaat een huis kopen. Spannend! Er komt nu veel op je af. Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over wat daar allemaal bij komt kijken. Daarom helpen we je graag met meer informatie over de tien belangrijkste stappen bij de aankoop van een huis.

1. Wat kun je en wil je betalen?

Als je een huis wilt gaan kopen, is het prettig te weten wat je ongeveer kunt lenen. Zorg dat je genoeg geld overhoudt om de dingen te doen die je leuk vindt. Houd je van vakanties, uitjes, etentjes? Of heb je een andere kostbare hobby of sport? Dan is het misschien niet verstandig om het maximale bedrag te lenen. Een indicatie van wat je maximaal kunt lenen bereken je zelf eenvoudig online. Maar je kunt dit ook bespreken in een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.

2. Op zoek naar het juiste huis

Als je weet wat je ongeveer kunt lenen en welk huis je zoekt, kun je gericht gaan zoeken. Dat kan online op websites als funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl. Je kunt ook een aankopend makelaar inschakelen. Denk goed na over de eisen waaraan je huis moet voldoen. Pas als je een huis bezichtigt, ervaar je of het aan je wensen voldoet. Informeer bij de verkopende makelaar of de verkoper naar gebreken, raadpleeg het bestemmingsplan en vraag of er speciale overheidsregels gelden voor de woning die je bezichtigt.

3. Energiebesparende maatregelen checken

We snappen dat je niet direct denkt aan verduurzaming van je woning. Maar duurzamer hoeft niet duurder te zijn. Met energiebesparende voorzieningen gaan je energielasten ook nog eens omlaag. En je huis wordt vaak een stuk comfortabeler.

Wil je je huis energiezuiniger maken? Met zonnepanelen of isolatie? Neem dan eens een kijkje bij Woningverbeteraars. Met een persoonlijk stappenplan bekijken ze wat mogelijk is in jouw situatie en wat je kunt besparen. Hierna kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

4. Bieden en onderhandelen

Heb je je droomhuis gevonden? En past het bij je wensen en mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Bepaal van tevoren de hoogte van je openingsbod en je maximale bod. Om te bepalen wat een redelijk bod is zou je de woning kunnen laten taxeren. Na je openingsbod kun je van de verkoper een tegenbod ontvangen. Je kunt zelf onderhandelen of een aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je laten doen. Weet je nog niet zeker of je de financiering rond krijgt of wil je bijvoorbeeld nog een bouwkundig onderzoek laten doen? Neem dat dan als voorbehoud mee in je bod. Als je het eens bent over de prijs, kun je een optie op het huis vragen bij de makelaar of de verkoper. De eigenaar mag het huis dan enkele dagen niet aan een ander verkopen.

5. (Voorlopig) koopcontract tekenen

Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een (voorlopig) koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. De verkoper tekent ook. Neem eventuele voorbehouden uit je bod op in de ontbindende voorwaarden. Als aan alle voorwaarden uit het koopcontract is voldaan, is de koop definitief. In deze fase kun je ook al een notaris gaan zoeken voor de overdracht van de woning.

6. Energieadvies

Als je precies wilt weten hoe je het huis energiezuiniger kunt maken, laat dan een erkende energieadviseur langskomen. Deze geeft inzicht in energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie, zonnepanelen en een HR-ketel. Energiebesparende maatregelen kun je financieren met ASN Duurzaam Wonen, als je aan de voorwaarden voldoet. Als je je ASN Hypotheek combineert met ASN Duurzaam Wonen, dan krijg je korting op de rente van je ASN Hypotheek.

7. Hypotheek afsluiten

Kies je hypotheek zorgvuldig, want je gaat de hypotheek voor lange tijd aan. Een hypotheekadviseur kan je hierbij adviseren en een offerte voor je aanvragen. De bank toetst of je voor een hypotheek in aanmerking komt. Voor dit hypotheekgesprek betaal je hypotheekadvieskosten. Een oriënterend gesprek met een adviseur over je hypotheek is gratis.

8. Waarborgsom/bankgarantie

Nadat je de koopovereenkomst hebt getekend, is de koop pas definitief als je bij de notaris bent geweest. Tot dat moment wil de verkoper zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop niet doorgaat. Deze zekerheid geef je met een waarborgsom. De meeste mensen hebben dit geld niet zomaar. Geldt dat ook voor jou, dan kun je een bankgarantie regelen. Hiervoor betaal je een vergoeding aan de bank.

9. Verzekeringen en verbouwingsplannen

Voordat je naar de notaris gaat voor de eigendomsoverdracht, moet je nog enkele zaken regelen, zoals woonverzekeringen. Je kunt ook een eventuele verbouwing en energiebesparende maatregelen al gaan plannen.

10. Naar de notaris

Voor de sleuteloverdracht bij de notaris, bekijk je de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten. Na inspectie van de woning tekenen jij en de verkoper de akte van levering en de hypotheekakte bij de notaris. Je ontvangt dan de sleutel van het huis. Het huis is dan echt van jou. Gefeliciteerd!

Goed koophuis

Je hebt het huis gekocht! Maar hoe maak je van je nieuwe huis een goed koophuis? Een huis dat er van binnen goed uit ziet, maar ook goed is voor de buitenwereld. Gefinancierd door een duurzame bank, goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Dát is een goed koophuis. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om van jouw koophuis een goed koophuis te maken. Op Zo Maakt Geld Gelukkig vind je onze Duurzaam Wonen inspiratie. Ga je voor die nieuwe vloer, extra isolatie of voor een rijtje glimmende zonnepanelen? Jij bepaalt, want het is jouw goed koophuis.

ASN Duurzaam Wonen

Als je een ASN Hypotheek afsluit met ASN Duurzaam Wonen, leen je tegen een lage rente geld voor energiebesparende maatregelen

Meer over ASN Duurzaam Wonen

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant