Bankgarantie

Als je een woning koopt vraagt de verkoper meestal een waarborgsom van 10% van de koopsom voor als de koop niet doorgaat. Je kunt dit bedrag zelf betalen van je spaargeld. Of je kunt een bankgarantie aanvragen.

Waarborgsom

In het voorlopig koopcontract wordt meestal een waarborgsom opgenomen. Dit is om de verkoper financieel te beschermen, bijvoorbeeld als de koper op het laatste moment afziet van de koop. De waarborgsom is meestal 10% van de koopsom.

Wat is een bankgarantie?

Je kunt de waarborgsom zelf betalen van je spaargeld. Heb je niet voldoende geld, dan kun je een bankgarantie aanvragen. Een bankgarantie is een overeenkomst met ons waarin we verklaren dat we garant staan voor de betaling van de afgesproken waarborgsom aan de verkoper als de koop van de woning niet doorgaat.

Gaat de koop van het huis niet door? Dan verzoekt de notaris ons om de waarborgsom over te maken. Wij maken het bedrag aan de notaris over. Je krijgt een factuur van ons, zodat je het geld kan overmaken.

Kosten bankgarantie

Voor een bankgarantie betaal je 1% van het garantiebedrag, met een minimum van € 100. Bij een koopsom van € 300.000 is de bankgarantie € 30.000. De kosten van de bankgarantie zijn € 300. Deze kosten zijn niet aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting.

Bankgarantie aanvragen

Bankgarantie aanvragen? Dat kan bij ons alleen in combinatie met het aanvragen van een ASN Hypotheek. Maak een afspraak met een adviseur om je hypotheek en bankgarantie aan te vragen.

Maak een afspraak

Van de koop afzien

Het kan zijn dat je de koop niet door wilt laten gaan. Er zijn twee scenario’s waarbij je van het koopcontract af kunt zien:

 1. Bedenktijd
  Je hebt altijd drie dagen bedenktijd als je een huis koopt. Binnen deze termijn kun je zonder reden op te geven, schriftelijk afzien van de koop.
 2. Ontbindende voorwaarden
  Het is verstandig om bepaalde ontbindende voorwaarden in het koopcontract op te nemen. Op basis hiervan kun je namelijk afzien van de koop, zonder de koop- of waarborgsom te betalen. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn financieringsvoorbehoud en bouwkundig voorbehoud.

  Financieringsvoorbehoud
  Het kan zijn dat je hypotheekaanvraag wordt afgewezen door meerdere geldverstrekkers. Je kunt de woning dan niet kopen. Als je het financieringsvoorbehoud in het koopcontract hebt opgenomen, kun je je hierop beroepen. Als je je voor de afgesproken einddatum hierop beroept, hoef je de verkoper geen waarborgsom te betalen.

  Bouwkundig voorbehoud
  Met het bouwkundig voorbehoud kun je de koopovereenkomst ontbinden. Bijvoorbeeld omdat uit het bouwkundig rapport blijkt dat er verborgen gebreken zijn. Of omdat uit het bouwkundig rapport blijkt dat de herstelkosten hoger zijn dan is vastgelegd in het koopcontract.

   Lees meer over hypotheken

   Er komt een hoop op je af als je een huis gaat kopen. We helpen je graag op weg met de belangrijkste informatie. We leggen je graag meer uit over:

   Een eerste huis kopen
   Een ander huis kopen
   Tips voor het kopen van een huis
   Stappenplan voor het kopen van een huis

   ,
   waarmee kunnen we je helpen?