Noorse Tomra onmisbare schakel in circulaire economie

9x bekeken
Dat afval een tweede leven verdient en dat je er ook geld mee kunt verdienen, hadden twee Noorse broers in de jaren ’70 al door. Het Noorse bedrijf is inmiddels een wereldspeler en doet het op bijna alle fronten goed. Geen toeval dat het op onze lijst met goedgekeurde bedrijven staat.

Wanneer ging jij voor het laatst met een tas vol lege statiegeldflessen naar de supermarkt? Grote kans dat het apparaat waar je statiegeldbonnetje uitrolde afkomstig is van het Noorse Tomra. Dit bedrijf levert de meeste statiegeldmachines in Nederlandse supermarkten. Wereldwijd verwerkt het jaarlijks 40 miljard drankverpakkingen. En dat wordt in tijden van toenemende consumptie nóg belangrijker.

Verdubbeling plastic

Met het stijgen van de wereldbevolking, stijgt namelijk ook ons wereldwijde consumptie. In 2050 telt de aarde naar schatting 10 miljard mensen die eten, drinken en op andere manieren consumeren. Hierdoor zal het gebruik van plastic in de komende 20 jaar maar liefst verdubbelen.

Dat dit ten koste gaat van de natuur en de biodiversiteit, is natuurlijk geen nieuws. Om de negatieve effecten te beperken is het nodig dat bedrijven en consumenten veel zuiniger en efficiënter omgaan met grondstoffen.

Oprichting Tomra

Een halve eeuw geleden kwamen Petter en de zes jaar jongere Tore Planke via een Oslose supermarkteigenaar op het idee om een statiegeldmachine te bouwen. De technisch onderlegde broer Tore bouwde in de avonduren een werkend model. De supermarkteigenaar was blij met de uitvinding en de broers besloten in de lente van 1972 samen Tomra -afgeleid van Tomflaske (lege fles) Returautomat - op te richten.

Foto: oprichters van Tomra: Tore (links) en Petter Planke

In hetzelfde jaar was er wereldwijd veel aandacht voor het hergebruik van grondstoffen dankzij de publicatie van het beroemde rapport ‘Grenzen aan de Groei’ van de Club van Rome. Deze groep van wetenschappers, politici en een paar duurzame ondernemers maakte zich grote zorgen over het effect van overconsumptie op de wereld. Petter Planke, het financiële brein van het duo, zag dat er weinig bedrijven waren die recycling van flessen faciliteerden en zag grote kansen voor expansie.

Videointerview uit 2017 met Torre en Petter Planke (Youtube – 10 min)

Eerste filiaal in Nederland

In de jaren die volgden, breidde het Noorse bedrijf de mogelijkheden van zijn statiegeldmachines uit (inclusief bierfleskratten en frisdrankblikjes), opende het in 1983 zijn eerste buitenlandse vestiging in het Overijsselse plaatsje Oldenzaal en kreeg het in 1985 een notering aan de Oslose aandelenbeurs. Het verse aandelenkapitaal gebruikte het Noorse bedrijf om activiteiten in de VS over te nemen. In Europa was de overname van het Zweedse Orwak opvallend. Met deze activiteiten werd Tomra ook een grote speler in de wereld van afvalverwerking.

Yes We Can! Statiegeld op kleine flesjes en blikjes

De komende jaren krijgen Tomra’s statiegeldmachines het een stuk drukker. Dit heeft te maken met de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes (vanaf 1 juli 2021) en drankblikjes (vanaf 31 december 2022). Na een discussie van 20 (!) jaar is dit een grote overwinning voor het milieu. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in de natuur belanden. De verwachting is dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen ingeleverd gaan worden.

Volgens Rene Hissink, directeur van het Nederlandse dochterbedrijf Tomra Systems, is het bedrijf er klaar voor: ‘Onze huidige automaten scannen barcodes en herkennen al verschillende formaten drankverpakkingen en blik. Oudere automaten kunnen dat nog niet. Die zullen we in overleg met de klant aanpassen of vervangen.’ Ook Hissink is blij met de regeling: ‘Vijf jaar geleden knokten we nog voor het behoud van statiegeld. Nu wordt de regeling uitgebreid. Het past bij een circulaire economie, voorkomt dierenleed en gaat zwerfafval tegen.’

Ons duurzaamheidsonderzoek

Vanwege een duidelijke missie om grondstoffen te besparen, is Tomra een aanwinst op onze lijst met goedgekeurde bedrijven. Ook omdat 95% van de omzet bestaat uit duurzame activiteiten, zoals recycling, het sorteren van herbruikbare materialen uit afval en de automaten voor het inleveren van drankverpakkingen.

Tomra voldoet aan onze criteria op het gebied van mensenrechten. Om mensenrechtenschendingen en kinderarbeid tegen te gaan, heeft het een duidelijk omschreven gedragscode voor zijn medewerkers. Onderdeel van dit beleid is het recht op een veilige werkomgeving. Daarnaast treedt het bedrijf streng op tegen kinderarbeid, discriminatie, machtsmisbruik of corruptie.

Ook het beleid op het gebied van natuur en biodiversiteit is helder geformuleerd. De missie van het bedrijf is om wereldwijd het gebruik van grondstoffen terug te dringen en dat geldt ook voor hun eigen activiteiten. Voor de installaties, die ze voor klanten produceren, gebruikt Tomra zo min mogelijk grondstoffen en beperkt het de CO2-uitstoot. Ook blijft het bedrijf verantwoordelijk voor ontmanteling van de machines nadat de technische levensduur voorbij is.

Minpunt voor deel sorteeractiviteiten

Tenslotte is er ook een punt van aandacht. Een klein deel van Tomra’s sorteermachines wordt gebruikt in de tabaks- en mijnbouwindustrie. Twee sectoren waarin ASN Bank niet belegt. De reden dat we dit bedrijf toch goedkeuren, is dat de totale omzet uit deze activiteiten minder is dan 5%. We blijven in de komende tijd kritisch kijken naar deze activiteiten.

  Tomra
  opgericht in 1972
  aantal medewerkers: 4.500
  CEO: Stefan Ranstrand
  beursnotering: Oslo
  totale omzet: € 905 miljoen
  In Nederland: 1 vestiging in Apeldoorn
  status: Goedgekeurd

   Goedgekeurd/Afgekeurd

   In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

   Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

   Meer lezen over duurzaam beleggen

   Is beleggen iets voor jou? En wil je eerst meer weten? Lees dan meer over beginnen met beleggen.

   Dit artikel is gepubliceerd op 5 februari 2021.

   Delen op:

   Dit vind je misschien ook interessant