Maak de bijen blij met een plantenpakket

Bij Sprinklr kun je een mini-ecosysteem kopen waar bijen heel blij van worden. Inclusief een plant met luizen. Het pakket van zes planten vormt een mini-ecosysteem op je balkon of in je tuin. Met dit pakket help je de noodlijdende insecten.
6685x bekeken
Eigenaar van Sprinkrl

Sprinklr is een jonge onderneming die onze grijze steden zo snel mogelijk wil vergroenen. Dat doet Sprinklr door pakketten met biologische planten te verkopen. Die zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook goed voor het milieu doordat ze biologisch zijn. Sprinklr heeft besloten de insecten te helpen door een insectenvriendelijk plantenpakket samen te stellen – inclusief luizen.

Mini-ecosysteem plantenpakket

Sprinklr verkoopt het pakket met zes verschillende planten onder de naam Eco Tuintje-pakket voor € 49,95. De planten zijn biologisch gekweekt door Kwekerij Casper Verhoeven.

Goed nieuws, een plant mèt luizen

Niemand wil luizen in zijn tuin. Maar Sprinklr biedt juist een plant vol met deze beestjes aan. Waarom? Omdat je zo de insecten helpt die momenteel in rap tempo uit het Nederlandse ecosysteem verdwijnen. Wie daar wat aan wil doen, zet zijn (balkon)tuin vol met planten waar insecten blij van worden. Zoals een plant met luizen.

Hoe werkt het dan? Een van de planten in het Sprinklr-pakket is de artemisia vulgaris, ofwel bijvoet. Hier huist de artemisialuis op. De luizen op deze plant zijn een heerlijk hapje voor lieveheersbeestjes, die daardoor op de plant afkomen. Maar ze pakken tegelijkertijd andere soorten luizen in je tuin aan. De bladeren van de artemisa krullen ’s avonds een beetje om, waardoor de plant een ideale slaapplek is voor insecten als wilde bijen.

Liedewij Loorbach van Sprinklr legt in een video uit waarom een plant met luis een goed idee is.

Mini-ecosysteem in je (balkon)tuin

‘De artemisialuis wil op geen enkele andere plant zitten, dus de rest van je tuin is veilig’, zegt Liedewij Loorbach van Sprinklr. ‘En het mooie is dat je met de artemisiaplant en -luis een heel ecosysteem op gang brengt in je eigen tuintje. We moeten weer een beetje leren houden van insecten. Wetenschappers vrezen een toekomst met heel weinig insecten. We kunnen de insecten beter een handje helpen in onze eigen tuin, op ons balkon of dakterras.’

Alle planten in het Eco Tuintje-pakket voeden insecten of bieden een plekje om te slapen of voor te planten. Daarmee maak je van je tuin of balkon een groene oase waar ook de bijen blij van worden.

Sprinklr krijgt hulp van ASN Bank

Het Eco Tuintje-pakket is ontstaan in samenwerking met ASN Bank. Wij werken actief aan verbetering van de biodiversiteit in Nederland. Dat doen we vooral door ons in te spannen voor ons langetermijndoel: Al onze beleggingen en financieringen hebben in 2030 een netto positief effect op biodiversiteit. Maar we steunen ook andere organisaties en ondernemers die zich inzetten voor biodiversiteit, zoals Sprinklr.

Roel Nozeman, biodiversiteitsexpert bij ASN Bank, hielp Sprinklr bij het samenstellen van het plantenpakket. 'Het is hard nodig dat wij in Nederland meer aandacht gaan aandacht besteden aan biodiversiteit. Met kleine acties, zoals deze tuintjes, maak je jezelf en insecten meer dan blij.'

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant