Duurzaam bouwen: zo kies je een vloer met een lage milieubelasting

Ga je duurzaam bouwen of verbouwen? Let dan ook eens op je vloer, want die kan ook duurzaam zijn. De milieubelasting bij je thuis wordt maar voor een klein deel veroorzaakt door je vloer. Toch is het goed om er op te letten.
6656x bekeken

Vloerbedekking en het milieu

Je nieuwe vloerbedekking belast het milieu vooral door winning van de grondstoffen en de CO2-uitstoot van het transport. Kies daarom vloerbedekking die goed past bij jou en de ruimte in je huis. En laat die zo lang mogelijk liggen.

Houten vloer en laminaat

Houten vloeren zijn mooi en stevig. Een vloer van massief hout gaat langer mee dan laminaat of lamelparket. Ook de productie ervan kost minder energie. En je kunt een massief houten vloer beter schuren en recyclen. Let wel op het FSC- of PEFC-keurmerk die garanderen dat het hout komt uit goed beheerd bos. Lees de tips van MilieuCentraal over duurzame vloeren.

Interieur met houten vloer, witte bank en een fiets tegen de muur.

Beeld: Bumiputra via Pixabay.

Een vloer van natuurlijke materialen

Behalve met hout kun je je vloer bedekken met tegels, zeil, tapijt en natuurlijke materialen als linoleum, bamboe en kokos. De milieubelasting daarvan verschilt. Zo is een bamboevloer wel van duurzaam materiaal, maar dat komt uit Zuidoost-Azië. Net als kokostapijt.

Linoleum

  • Een voordeel van linoleum is dat de milieubelasting heel laag is doordat het erg lang meegaat.
  • Een nadeel van linoleum is dat er veel ruimte nodig is voor het telen van plantaardig materiaal.

Bamboevloer

  • Een voordeel van bamboe is dat het ontzettend snel groeit. In 5 tot 6 jaar zijn de nieuwe bamboestengels weer volgroeid.
  • Een nadeel van bamboe is dat het verscheept moet worden vanuit Zuidoost-Azië.

Kokostapijt

  • Een groot voordeel van een vloer van kokosvezels is dat het materiaal lang mee gaat. En heeft de vloer z’n beste tijd gehad? Dan kan het materiaal op een natuurlijke manier worden afgebroken.
  • Ook bij kokostapijt is een nadeel dat het verscheept moet worden vanuit India.

Tapijttegels: makkelijk en mooi

Tapijttegels zijn zacht, makkelijk te leggen en eenvoudig schoon te maken. Je vindt ze in allerlei soorten en kleuren. Het nadeel: bij de productie wordt veel aardolie gebruikt. Interface doet daar iets aan. Dit Amerikaanse bedrijf is de grootste producent van tapijttegels ter wereld. Wij kennen het vooral van het merk Heuga.

Interface: geen milieubelasting veroorzaken in 2020

Al in 1994 besloot Interface 's werelds eerste milieuvriendelijke, duurzame bedrijf te worden. Interface wil in 2020 geen enkele milieubelasting meer veroorzaken.

Interface maakt zijn tapijttegels via een gesloten productiecyclus. Gebruikt tapijt wordt grondstof voor nieuw tapijt. Interface verzamelt ook afgedankte visnetten, die gerecycled worden tot nieuw garen. De fabrieken gebruiken groene stroom.

Beleggen in circulair tapijt

Je kunt natuurlijk zelf Heuga-tegels op je vloer leggen, net als we in ons ASN-kantoor hebben gedaan. Maar je kunt ook in het duurzame, circulaire Interface beleggen via een van de ASN Beleggingsfondsen. Lees hier meer over beleggen bij ASN Bank.

    Delen op:

    Dit vind je misschien ook interessant: