Phishing

Criminelen hengelen naar je codes, beveiligingsinformatie of persoonsgegevens om die te misbruiken. Dat heet phishing. Het gaat via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, met SMS en brieven.

Let op: Valse e-mails in omloop


Mei 2019:
Momenteel wordt er een e-mail (pdf-bestand) verstuurd waarin wordt gevraagd om op een link te klikken om een onterechte incasso van de incassant 'Spilda V.O.F.' terug te boeken. Dit is niet het geval. Lees de tips en hoe te handelen op deze pagina.

Voorbeelden van valse e-mails

Hieronder zie je valse e-mails die op dit moment door criminelen verstuurd worden. Let op: er zijn meerdere varianten van valse e-mails in omloop.


Hoe werkt phishing?

Phishing is het afgeleide van fishing: "vissen" of "hengelen". Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen.

  • Criminelen vragen je in een valse e-mail of SMS om op een link te klikken.
  • Criminelen vragen aan de telefoon om jouw codes of persoonlijke informatie.
  • Bij een valse mail zit een bijlage met schadelijke software (malware).
  • In valse e-mail, SMS of brief staat dat je jouw ASN Digipas of ASN Creditcard moet opsturen.


Vals telefoongesprek uit naam van ASN Bank

Criminelen proberen uit naam van ASN Bank telefonisch persoonlijke gegevens van je te krijgen middels zogenaamde phishingtelefoontjes. Deze telefoongesprekken worden gepleegd door iemand die zich voordoet als een medewerker van ASN Bank. Er wordt gevraagd naar de responscodes van je ASN Digipas. Trap hier niet in. Responscodes voer je alleen in wanneer je online- en/of mobiel bankiert en deel je nooit met anderen, dus ook niet aan de telefoon.


Valse bankapp

Criminelen proberen ook met valse bankieren apps te frauderen. Bij deze vorm van fraude lijkt het alsof een fraudeur via een mobiel bankieren app een bedrag naar je over maakt, terwijl er niets wordt overgeboekt. Er zijn meldingen bekend over fraude met een app die lijkt op ASN Mobiel Bankieren, maar het kan ook een app zijn van een andere Nederlandse bank.


Meer informatie over hoe jezelf te beschermen

, waarmee kunnen we je helpen?