Taxatie van je huis

Als je een huis koopt of je hypotheek oversluit, is het nodig om je huis te laten taxeren. We willen namelijk weten wat je huis waard is, want daarop baseren we onder andere welk bedrag je maximaal kunt lenen en de hoogte van je hypotheekrente. Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van je huis te bepalen: een hybride taxatie of een volledig taxatierapport.

De Calcasa Desktop Taxatie  

Bij de Calcasa Desktop Taxatie wordt de waarde van het huis bepaald aan de hand van online gegevens. Daarna controleert een taxateur de waarde op afstand, dus zonder langs te gaan bij het huis. Deze vorm van taxeren wordt ook wel hybride taxatie genoemd. Een hybride taxatie is een stuk voordeliger dan een volledige taxatie. En je hebt het rapport vaak al binnen enkele uren in huis.

De Calcasa Desktop Taxatie is niet altijd mogelijk, er gelden een aantal voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld niet meer lenen dan 75% van de waarde van je huis. En de Calcasa Desktop Taxatie houdt geen rekening met specifieke kenmerken van je huis. Als de Calcasa Desktop Taxatie niet mogelijk is, heb je een volledig taxatierapport nodig.

Twijfel je of de Calcasa Desktop Taxatie geschikt is in jouw situatie? Neem dan contact op met je adviseur.

Voorwaarden Calcasa Desktop Taxatie

Je kunt de Calcasa Desktop Taxatie gebruiken wanneer:

 • je een bestaand huis koopt, je hypotheek oversluit of je hypotheek wijzigt
 • het huis niet meer dan € 750.000 waard is
 • je een hypotheek afsluit die niet hoger is dan 75% van de waarde van het huis

Goed om te weten: je kunt de Calcasa Desktop Taxatie niet gebruiken als je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis of woon-/winkelpand. De Calcasa Desktop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Zo vraag je de Calcasa Desktop Taxatie aan

De Calcasa Desktop Taxatie is gemakkelijk aan te vragen via desktoptaxatie.nl.

 1. Kies voor ‘Vraag rapport op’.
 2. Kies voor ASN Bank.
 3. Vul de gegevens over het huis en je hypotheek in. Je ziet meteen of de Calcasa Desktop Taxatie  mogelijk is. Daarna betaal je via iDeal.
 4. Nadat de taxateur de waarde van je huis heeft bepaald, krijg je het taxatierapport binnen 4 werkuren via e-mail opgestuurd.

Ziet de taxateur dat een online waardebepaling toch niet mogelijk is? Dan krijg je het bedrag teruggestort op je rekening.

Volledig taxatierapport

Vaak is een volledig taxatierapport nodig om de waarde van je huis te bepalen, als je een nieuwe hypotheek afsluit of je hypotheek bij ons wijzigt. Bijvoorbeeld als je een hypotheek afsluit om te verbouwen of als je meer dan 75% van de waarde van je huis wilt lenen. Het taxatierapport wordt opgesteld door een onafhankelijke taxateur in de buurt. De taxateur bekijkt het huis ook van binnen en maakt een uitgebreid taxatierapport.

Wanneer heb ik een volledig taxatierapport nodig?

Je hebt een volledig taxatierapport nodig als:

 • je meer dan 75% van de waarde van je huis wilt lenen
 • het huis meer waard is dan € 750.000
 • je het huis gaat verbouwen
 • het huis een appartement, recreatiehuis of woon-/winkelpand is
 • je een hypotheek aanvraagt of wijzigt voor erfpacht of opstal

Voor nieuwbouw is een volledig taxatierapport niet altijd nodig. Een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst mag dan vaak ook. Je adviseur kan hier meer over vertellen.

Waar moet ik op letten als ik een taxatierapport aanvraag?

Het taxatierapport moet aan deze eisen voldoen:

 • Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Het rapport is opgesteld door een onafhankelijke taxateur volgens model “Taxatierapport financiering woonruimte” uitgegeven door NVM, VastgoedPro en VBO.
 • Bij een hypotheekaanvraag is een zogenaamde 'gevalideerde taxatie' verplicht. Dat betekent dat het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) controleert of het taxatierapport voldoet aan alle eisen.
 • We accepteren alleen een origineel exemplaar dat voorzien is van een originele, recente handtekening.

Waar let de taxateur op?

Om de waarde van je huis te bepalen, kijkt de taxateur onder andere naar:

 • de inhoud en grootte van het huis
 • de totale oppervlakte inclusief balkon, tuin en/of garage
 • de functionaliteit van de indeling van de ruimtes
 • de staat van het onderhoud

Ook kijkt de taxateur naar bijvoorbeeld de bereikbaarheid van voorzieningen en eerder verkochte woningen in de buurt. Alle bevindingen legt de taxateur vast in het taxatierapport. Zowel de hypotheekaanbieder als jijzelf ontvangt een exemplaar.

Kosten van een taxatie

Er zijn geen vaste prijzen voor een volledige taxatie van een huis. Meestal betaal je tussen de € 600 en € 750. Sommige taxateurs werken met een percentage van de getaxeerde waarde, bijvoorbeeld 0,2%. Andere taxateurs werken met een vast tarief. Heb je een taxatierapport nodig om een huis te kopen? Dan zijn de kosten eenmalig aftrekbaar van de belasting.

,
waarmee kunnen we je helpen?