Je aflossingsvrije hypotheek aanpassen

De manier waarop je je hypotheek aan ons terugbetaalt, is afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt. Je hypotheekvorm kun je aanpassen als je dat wilt. Bijvoorbeeld omdat je met je aflossingsvrije hypotheek nu niet elke maand aflost en je dat wel wilt gaan doen. Of omdat je er zeker van wilt zijn dat je je hypotheek op de einddatum hebt terugbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen of aflosvorm wijzigen

Een aflossingsvrije hypotheek los je op de einddatum in één keer af. Bijvoorbeeld met je spaargeld. Maar je hoeft niet te wachten tot de einddatum om deze hypotheek af te lossen. Je mag nu ook al (een deel) aflossen. Of je kunt je aflossingsvrije hypotheek wijzigen naar een vorm waarbij je wel aflost: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Lees meer over ASN Annuïteitenhypotheek
Lees meer over ASN Lineaire Hypotheek

Nieuw maandbedrag berekenen

Voordat je je aflossingsvrije hypotheek aanpast, kun je in ASN Online Bankieren berekenen wat je nieuwe maandbedrag wordt. Wil je je aflossingsvrije hypotheek wijzigen naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Dan kun je de aanpassing meteen regelen. De einddatum en de rentevaste periode blijven hetzelfde. Je rente kan in sommige gevallen lager zijn. Je betaalt geen kosten als je de aanpassing zelf regelt in ASN Online Bankieren. Omdat de rentevaste periode niet wordt aangepast, hebben we geen renteverlies. Je betaalt daar dus ook geen vergoeding voor.

Goed om te weten

Heb je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Of heb je meer dan één hypotheek? Dan kun je niet zelf je hypotheekvorm aanpassen. Je kunt het wel aanpassen met hulp van een adviseur. Maak een afspraak met een adviseur.

Is de einddatum van je hypotheek binnen nu en een jaar? Of hoef je nog maar € 5.000 of minder af te lossen? Ook dan kun je niet zelf je hypotheekvorm aanpassen. Je kunt wel (extra) aflossen op je hypotheek.

Wat zijn de voordelen van het wijzigen van je aflossingsvrije hypotheek?

 • Je kunt nog steeds elk jaar een deel extra aflossen zonder extra kosten. Dit mag tot 10% extra.
 • Wanneer je nu (een deel van) je hypotheek aflost, hoef je dat bedrag op de einddatum niet meer af te lossen. Hierdoor heb je een lagere hypotheek op de einddatum. De kans dat je een restschuld overhoudt, wordt kleiner.
 • Je rente kan na aanpassing in sommige gevallen lager zijn.

Wat zijn de nadelen van het wijzigen van je aflossingsvrije hypotheek?

 • Je maandbedrag wordt hoger.
 • Je kunt minder rente aftrekken.
 • Je maandlasten zijn hoger, omdat je meer aflost. Hierdoor houd je minder geld over om uit te geven of te sparen.

Hypotheek aanpassen zonder advies

Je krijgt geen advies van ons over de wijziging van je hypotheekvorm. We laten je natuurlijk wel zien wat het verschil is in je maandlasten en je krijgt informatie over een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dat lees je ook allemaal in de offerte nog eens terug. Maar je checkt zelf of de nieuwe hypotheek bij je past. Dat doen wij niet voor je. Twijfel je of je zelf je hypotheek kunt wijzigigen? Maak dan een afspraak met een adviseur.

Aflossingsvrije hypotheek aanpassen: gevolgen voor de belasting

De aanpassing van je aflossingsvrije hypotheek kan gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Bedenk daarom goed of je het echt wilt. Pas je nu een aflossingsvrije hypotheek aan naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? En wil je die na een tijdje weer terug wijzigen naar een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je alleen het deel dat je nog moet aflossen terug wijzigen.

Let op!

Als je je aflosvorm later toch weer wilt terug wijzigen naar een aflossingsvrije hypotheek, moet je voldoen aan de strengere regels voor het accepteren en verstrekken van een hypotheek. De bank toetst dan weer je inkomen, de waarde van je huis en het aandeel aflossingsvrij volgens die regels.

Zo pas je zelf je aflossingsvrije hypotheek aan

 • Log in op ASN Online Bankieren, ga naar Mijn Hypotheek en kies voor Hypotheekvorm wijzigen.
 • Lees de informatie over het aanpassen van je hypotheekvorm goed door.
 • Klik een leningdeel aan om je hypotheekvorm aan te passen.
 • Kies de hypotheekvorm waar je je hypotheek naar wilt wijzigen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bekijk je nieuwe maandlasten. Heb je meer aflossingsvrije leningdelen? Dan kun je ze allemaal aanpassen als je dat wilt.
 • Controleer je aanpassing. Hier zie je de samenvatting van je aanpassing(en). Controleer deze goed.
 • Ga akkoord met de aanpassing en geef deze aan ons door. Je kunt de offerte meteen downloaden. Je krijgt ‘m ook binnen een paar dagen met de post. Zodra je de offerte ondertekent en terugstuurt, maken we de aanpassing in orde. Heb je samen een hypotheek? Dan moet je partner de offerte ook ondertekenen.

    Welke hypotheken biedt ASN Bank?

    Je kunt kiezen uit een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek.

    Lees meer over de hypotheken

    Hulp nodig bij het aanpassen van je hypotheek?

    Een adviseur helpt je graag verder bij het aanpassen van je aflossingsvrije hypotheek.

    Maak een afspraak