De antwoorden op de 10 meestgestelde vragen

Tijdens het webinar van 6 oktober: "Met kleine bedragen een groot vermogen opbouwen", zijn 291 vragen gesteld. We hebben de 10 meestgestelde vragen voor jullie op een rij gezet.
  1. Hoe werken de Mixfondsen?

  2. Wat zijn de kosten van beleggen?

  3. Wat zijn de belastingen bij beleggen?

  4. Hoe kan ik omgaan met mijn beleggingshorizon in mijn beleggingsplan?

  5. Hoe werkt duurzaam beleggen bij ASN Bank?

  6. Kan ik op latere leeftijd nog starten met beleggen?

  7. Is het nu wel een goed moment om te starten met beleggen?

  8. Kan ik (tijdelijk) stoppen met beleggen?

  9. Hoe werkt periodiek beleggen? Zit ik eraan vast?

  10. Met welk bedrag kan ik beleggen?

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Dit webinar mag niet worden aangemerkt als advies.

Vraag 1: Hoe werken Mixfondsen?

Een mixfonds is een alles in één fonds, met als doel een zo goed mogelijke verhouding tussen rendement en risico. De fondsmanager houdt het fonds dagelijks bij. U bepaalt welk risico bij u past en zo kiest u het mixfonds dat bij u past.
Een mixfonds bestaat uit zowel aandelen als obligaties. Deze mix zorgt voor een betere verhouding tussen risico en rendement. In de duurzame mixfondsen van ASN zitten ook microkredieten. Ook dit zorgt voor een nog betere verhouding tussen rendement en risico.
Hoe meer aandelen in een mixfonds zitten hoe groter het risico. Hier staat tegenover dat het verwachte rendement op de lange termijn ook hoger is. Bekijk ook de verwachte rendementen en het risico van de 5 duurzame ASN Mixfondsen.
Binnen de ASN mixfondsen is een bandbreedte hoeveel aandelen, obligaties en microkredieten het fonds mag bevatten. Als door de koersontwikkeling de verhouding buiten deze bandbreedte komt, bijv. omdat aandelen in waarden zijn gestegen of gedaald, dan brengt de fondsmanager iedere maand de verhouding weer binnen de bandbreedte. Zo blijft het risico van het door u gekozen duurzame ASN Mixfonds gelijk.
Het selecteren van aandelen, obligaties en microkredieten gaat bij ASN op basis van de tweetraps-methode. In de duurzame mixfondsen van ASN zitten meer dan 500 titels (aandelen, obligaties of microkredieten). Ze zijn dus breed gespreid.

ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief
ASN Duurzaam Mixfonds Defensief

ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal
ASN Duurzaam Mixfonds Offensief

ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief

Vraag 2: Wat zijn de kosten van beleggen?

Door te beleggen bij ASN Bank krijg je te maken met twee soorten kosten. De servicekosten en de fondskosten. De servicekosten betaal je aan ASN Bank. Als je belegt bij ASN Bank, betaal je altijd het alles-in-één-tarief over het geld dat je belegt. Het maakt niet uit of je belegt via ASN Themabeleggen of ASN Gespreid Beleggen. De kosten van de ASN Beleggingsfondsen bestaan uit de fondskosten en de transactiekosten in het fonds. Deze kosten worden niet afgeschreven, maar zijn al verrekend in het fonds.

Lees meer over de invloed die kosten hebben op je rendement.

Bij ASN Bank betaal je geen losse aan- en verkoopkosten.

Vraag 3: Wat zijn de belastingen bij beleggen?

Je spaargeld en je beleggingen vallen allebei in box 3, maar worden verschillend belast. Er zijn eventueel vrijstellingen voor groene beleggingen. Deze eventuele vrijstelling geldt alleen voor het ASN Groenprojectenfonds.

Lees meer over Beleggen en de belastingdienst

ASN Groenprojectenfonds

Vraag 4: Hoe kan ik omgaan met mijn beleggingshorizon in mijn beleggingsplan?

Jouw beleggingsplan is slechts een hulpmiddel. In het beleggingsplan neem je onder andere je belegginshorizon op. Dit plan kun je te allen tijde wijzigen en dus ook je beleggingshorizon.
Wanneer je aan het einde van je beleggingshorizon bent gekomen gebeurt er niets. Je beleggingen bij ASN Bank blijven gewoon staan. Je bepaalt zelf wanneer je je beleggingen of een deel daarvan wilt verkopen. Zolang je niet verkoopt renderen je beleggingen gewoon door en zo verleng je in feite jouw beleggingshorizon.
Vaak heb je ook niet meteen het gehele vermogen uit je beleggingen nodig. Bijvoorbeeld als je het wilt gebruiken voor extra pensioen of de studie van kind(eren). Je kunt dan bijvoorbeeld een deel verkopen en de rest laten staan.


Lees meer over de kosten van beleggen bij ASN Bank.

Vraag 5: Hoe werkt duurzaam beleggen bij ASN Bank?

Alle beleggingsfondsen die ASN Bank aanbiedt zijn duurzaam volgens het duurzaamheidbeleid van ASN Bank. Alle bedrijven, obligaties en projecten moeten voldoen aan dit duurzaamheidsbeleid volgens de tweetrapsmethode.
In het webinar is het bedrijf Lenzing behandeld omdat dit bedrijf een kledingstof heeft ontwikkeld uit houtpulp. Dit is duurzamer dan katoen, wol en viscose. Het bedrijf voldoet op alle pijlers uit ons duurzaamheidsbeleid (milieu, mensenrechten en biodiversiteit).

Een uitgebreid artikel vind je op onze website over dit bedrijf.

Vraag 6: Kan ik op latere leeftijd nog starten met beleggen?

Beleggen op de lange termijn vergroot de kans op een goed rendement. Stel je bent 55 en wilt voor je pensioen beleggen, dan lijkt je beleggingshorizon 12 jaar (55 tot 67). Toch heeft een deel van je vermogen een langere horizon. Je hebt immers niet al je geld nodig op je 67e. Dus een groot deel kan blijven staan en heeft zo aan langere horizon.
Als je belegt voor je kinderen dan kan de beleggingshorizon ook langer zijn dan je denkt. Het hangt ervan af of je kinderen het geld meteen willen gebruiken of ook de tijd hebben het vermogen te laten staan. Beleggingen kunnen in een erfenis worden meegenomen.
Zo zijn er veel situaties denkbaar waarbij de beleggingshorizon lang genoeg kan zijn om te beleggen. In het webinar geven Rentsje en Fabrice aan dat zij liefst 10 jaar of langer als beleggingshorizon aanhouden.

Vraag 7: Is het nu wel een goed moment om te starten met beleggen? Is het verstandig nu extra te beleggen?

In het webinar legt Rentsje de Gruyter uit dat bij lange termijn beleggen iedere dag een goed startmoment is. Want helaas weet niemand of de beurskoersen momenteel laag of hoog staan. Wil je je inleg spreiden denk dan ook eens aan periodiek beleggen.

Dus ook de vraag of het nu verstandig is als je al periodiek belegt nu extra in te leggen is niet te beantwoorden. Niemand weet of de koersen nu op hun laagste punt zijn. Vasthouden aan je oorspronkelijke plan levert vaak goede rendementen op.

Lees meer over instappen

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Vraag 8: Kan ik (tijdelijk) stoppen met beleggen?

U zit nergens aan vast door te beleggen in beleggingsfondsen bij ASN Bank. U bepaalt wanneer u uw beleggingen verkoopt. U kunt iedere dag besluiten uw beleggingen te verkopen. Doet u dit voor 15u dan wordt uw verkoop de volgende beursdag uitgevoerd en staat het geld op uw beleggingsrekening. U kunt dit meteen overboeken naar uw betaalrekening.
Wilt u een deel van uw beleggingen verkopen? Dat kan natuurlijk ook.

Bij ASN Bank betaalt u geen losse aan- en verkoopkosten. Bekijk ook de invloed die kosten hebben op uw rendement.

Vraag 9: Hoe werkt periodiek beleggen? Zit ik eraan vast?

Met periodiek beleggen, ook wel maandbeleggen genoemd, bij ASN Bank zit je zelf aan de knoppen. Dat wil zeggen dat je bepaalt wanneer je ermee wilt starten, wanneer je wilt stoppen (kan te allen tijde) en wanneer je tussentijds wat wilt aanpassen.
Periodiek beleggen is hetzelfde als maandelijks beleggen, ook wel automatisch beleggen genoemd. Het voordeel van periodiek beleggen is dat je iedere maand, kwartaal, halfjaar (bepaal je zelf) automatisch een aankoop doet. Als je het eenmaal hebt ingesteld hoef je er niet steeds aan te denken een aankoop te doen.
Je zit nergens aan vast, je kunt het ieder gewenst moment (tijdelijk) stoppen, je bedrag wijzigen of kiezen voor een ander (mix)fonds met een ander risico. En wil je al je beleggingen verkopen dan kan dat ook. Zonder boete en bij ASN Bank betaal je geen losse aan- en verkoopkosten.

Lees meer over Periodiek beleggen

Vraag 10: Met welk bedrag kan ik beleggen?

Bij ASN Bank kun je al beleggen met € 20. Dat kun je eenmalig doen om eens te ervaren hoe beleggen werkt. Veel beleggers starten met iedere maand een klein bedrag te beleggen. Want als je dit lang volhoudt kun je verrassend grote bedragen opbouwen.
Voordat je start met beleggen is het belangrijk dat je voldoende spaarbuffers hebt om bijv. een kapotte wasmachine te kunnen vervangen. Als je geld binnen 3 jaar nodig hebt dan is sparen mogelijk meer iets voor jou.

Bereken mijn mogelijk rendement

    Meer weten over beleggen?

    Wilt u meer weten over beleggen bij ASN Bank? Kijk dan onze webinars terug, of lees meer:

    Webinars over beleggen
    Duurzaam beleggen
    Periodiek beleggen
    Actief of passief beleggen
    Waarom ASN Bank geen indexfondsen of ETF’s aanbiedt