
Nederland wordt positiever over duurzaamheid
Nederlandse consumenten maken steeds meer duurzame keuzes. De groep consumenten met een positieve basishouding tegenover duurzaamheid steeg in 2018 van 59% tot 63%, volgens onderzoek van Dossier Duurzaam. Het percentage ondervraagden dat bereid is extra te betalen voor duurzaamheid nam toe van 29% in 2016 tot 32% in 2017 en 36% in 2018. Deze positieve beweging wordt weerspiegeld door de richting die de overheid inslaat met haar ambitieuze Klimaatwet en het concept-Klimaatakkoord. Aan de andere kant leven er in de samenleving ook zorgen over de kosten van de verduurzaming. Woningeigenaren zien op tegen de kosten van energiebesparende maatregelen voor hun woning. Autobezitters hebben moeite met de aanschafkosten van een elektrische auto.
Wij delen de zorg van burgers over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van duurzame oplossingen. Daarom willen we klanten hierbij helpen. Dat deden we in 2018 bijvoorbeeld met de nieuwe ASN Hypotheek met het leningdeel ASN Duurzaam Wonen. We informeerden klanten over duurzaam leven en wonen in bijvoorbeeld blogs op onze eigen website en Voor de Wereld van Morgen, in social media en ons magazine Goedgeld. Onze tips gingen over allerlei duurzaamheidsonderwerpen, waarbij vooral voeding, kleding en wonen populair waren.
Financiële sector heeft meer aandacht voor duurzaamheid
De aandacht voor duurzaamheid in de financiële sector neemt toe: bij banken, vermogensbeheerders, pensioenuitvoerders en toezichthouders, waaronder De Nederlandsche Bank. Deze voerde in 2018 bijvoorbeeld een stresstest uit naar de mogelijke gevolgen voor financiële instellingen van de komende transitie van vervuilende naar schone energiebronnen. DNB waarschuwt financiële instellingen dat zij hun ambities op duurzaamheidsgebied beter moeten vertalen naar hun dagelijkse bezigheden.
Zelf ervaren we de toenemende aandacht voor duurzaamheid doordat steeds meer financiële instellingen deelnemen aan de drie platforms die wij hebben geïnitieerd: het Platform Carbon Accounting Financials, het Platform Living Wage Financials en de Europese Community of Practice Finance & Biodiversity. Wij vinden deze ontwikkeling heel positief, want zij draagt bij aan een leefbaardere toekomst.
We kijken kritisch naar de manier waarop financiële instellingen zeggen duurzaam te zijn. Een financiële instelling oefent voornamelijk via haar beleggingen en financieringen invloed uit op de wereld, en in aanzienlijk mindere mate via haar organisatie (kantoor, medewerkers). Het is bovendien een kwestie van evenwicht: als tegenover groene investeringen op de balans een veelvoud aan niet-groene, zelfs schadelijke investeringen staat, bijvoorbeeld in fossiele brandstoffen, is een instelling in onze ogen niet duurzaam bezig. Wij hebben zelf ambitieuze doelstellingen geformuleerd op het gebied van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit voor onze financieringen en beleggingen.
Dreigend verlies aan biodiversiteit wordt duidelijker
In 2018 verschenen alarmerende berichten over het verlies van biodiversiteit. In een omvangrijk rapport stelden wetenschappers van Wageningen Universiteit dat insecten in rap tempo verdwijnen, ook in Nederland. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) waarschuwde voor snel uitsterven van zoogdiersoorten: er is sprake van massa-extinctie. In de pers werd veel aandacht besteed aan deze berichten. De zorgen om biodiversiteit worden steeds breder gedeeld in de samenleving.
ASN Bank wil de biodiversiteit beschermen en versterken. Daarom is ‘biodiversiteit’ een van de drie pijlers van ons duurzaamheidsbeleid, naast mensenrechten en klimaat. Ook hebben we een langetermijndoel geformuleerd: onze beleggingen en financieringen hebben in 2030 een netto positief effect op de biodiversiteit.
We willen ook onze klanten helpen een positievere impact op biodiversiteit te realiseren. Daarom besteedden we aandacht aan onderwerpen als bijen, verantwoord de was doen en groene daken, bijvoorbeeld in onze blogs.

Meer aandacht voor duurzaam wonen
Wonen is een belangrijke bron van CO2-uitstoot waarop mensen zelf invloed kunnen uitoefenen. Met verduurzaming van woningen is grote klimaatwinst te behalen. Dat komt ook terug in het concept-Klimaatakkoord dat in december bekend werd gemaakt. Uit een poll in onze e-mailnieuwsbrief voor klanten bleek dat 58% van de respondenten veel interesse heeft hun huis energiezuinig te maken, terwijl 22% dat al heeft gedaan.
Er bestond bij onze klanten dan ook behoefte aan een duurzame hypotheek. Daarom introduceerden we in 2018 de ASN Hypotheek. Daarmee maken we het nieuwe woningeigenaars gemakkelijker hun huis energiezuiniger te maken: zij krijgen rentekorting op hun hypotheek als ze een extra leningdeel – ASN Duurzaam Wonen – afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Via de website Slimwoner.nl informeren we onze klanten over de mogelijkheden tot verduurzaming en bieden ze daar hulp bij. De website is opgezet door Natuur & Milieu, in samenwerking met alle vier de merken van de Volksbank.
Bij de introductie van de ASN Hypotheek hebben wij onderzoek laten uitvoeren onder huiseigenaren en toekomstige kopers. Bijna driekwart van de respondenten is erin geïnteresseerd zijn huidige of toekomstige woning energiezuiniger te maken. De belangrijkste redenen zijn de lagere energierekening (48%) en het milieu (24%). Het milieu wordt vaker genoemd door respondenten in de leeftijdsgroep van 25 tot en met 34 jaar. Negen op de tien starters op de woningmarkt zijn geïnteresseerd in maatregelen om hun toekomstige huis energiezuinig te maken. Het beste moment om dat te doen is voor alle groepen binnen twee jaar na aankoop van de woning.
Lees meer over de ASN Hypotheek
Lees meer over ons doel: in 2030 klimaatpositief
Cybersecurity en privacy
Bankieren gebeurt steeds meer digitaal. Deze digitalisering gaat helaas gepaard met digitale fraude. Wij doen er alles aan om gevallen van fraude op rekeningen van onze klanten te voorkomen en beperken. Onze invloed op de veiligheid stopt echter bij de digitale ‘voordeur’ van klanten. Zij bepalen zelf hoe, waar en wanneer ze online en mobiel bankieren, welke bescherming ze toepassen op hun laptop of mobiele telefoon, en met wie ze hun financiële informatie delen. Daarom informeren we onze klanten uitgebreid over veilig digitaal bankieren.
De toenemende digitalisering vergroot ook de kans op schending van privacy. In het voorjaar van 2019 worden de nieuwe Europese regels voor betaaldiensten PSD2 (Payment Services Directive 2) in Nederland ingevoerd. In het kader daarvan kunnen klanten ervoor kiezen hun rekeninggegevens bij ASN Bank te delen met een externe partij. Wij laten de beslissing om dat te doen, volledig bij de klant. We delen geen informatie met andere bedrijven, tenzij de klant daar nadrukkelijk toestemming voor geeft. Zo, en op vele andere manieren, beschermen wij de privacy van onze klanten.
Lees meer over de service aan klanten
Rente bleef laag
Het algemene renteniveau in Nederland bleef in 2018 laag, net als in 2017. Begin 2018 duidde De Nederlandsche Bank het spaargedrag van Nederlandse huishoudens in 2017 en eerder. Volgens DNB was 2013 een omslagpunt in het spaargedrag. In dat jaar onttrokken huishoudens meer geld aan hun spaarrekening dan zij erop stortten. Sindsdien sparen zij minder dan in de jaren voor 2013. Enerzijds doordat zij minder financiële middelen hebben. Anderzijds zoeken zij naar rendabelere alternatieven voor hun spaargeld, zoals aflossing van (hypothecaire) leningen en beleggen.
Ook ASN Bank ontkwam er niet aan de spaarrente te verlagen: de rente op de belangrijkste spaarrekening, ASN Ideaalsparen, daalde van 0,20% aan het begin van het jaar tot 0,08% op 13 december. Deze rente is marktconform: we bieden niet de hoogste rente in de markt, maar zeker niet de laagste. Ondanks de lage rente nam het vermogen onder beheer – waaronder het spaargeld – toe. Over het algemeen gaan onze klanten niet op zoek naar spaarrekeningen met een hoger rendement. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat veel klanten vierkant achter onze duurzame uitgangspunten staan.
We constateerden ook dat meer klanten van ASN Bank gaan beleggen in de duurzame ASN Beleggingsfondsen. We maken het (beginnende) beleggers gemakkelijk met de rekening ASN Doelbeleggen die we in 2017 introduceerden.