Veilig bankieren op vakantie

Ga je binnenkort op vakantie? Dan heb je misschien vragen over betalen in het buitenland. We hebben onze tips voor je op een rijtje gezet.

1. Betalen met je betaalpas, Apple Pay of Google Pay

  • Bewaar je betaalmiddelen zorgvuldig zodat niemand ze kan stelen of omwisselen.
    En let goed op bij gebruik. Wees alert dat je je betaalpas of creditcard altijd terugkrijgt, bijvoorbeeld na het opnemen van contant geld.
  • Voor je veiligheid hebben we betalen buiten Europa uitgeschakeld voor de meeste betaalpassen van ASN Bank. Ga je buiten Europa op vakantie? Ga dan in de app naar Zelf regelen > Betaalpassen en zet bij het kopje Veiligheid Betalen buiten Europa op aan. Hier geef je ook een einddatum mee.

  • Scherm je pincode goed af wanneer je deze intoetst. En let op personen die over jouw schouder proberen mee te kijken. Toeristische trekpleisters zijn plaatsen waar afleiding op de loer ligt. Je kan overwegen om kleine betalingen contactloos te doen. Je kan dit zelf aan- of uitzetten en een limiet instellen.
  • Je betaalpas is voorzien van een standaardlimiet voor opnames bij geldautomaten en winkels. Je kunt zelf je standaardlimiet verhogen of verlagen.

Tip 1: Sla het telefoonnummer van de klantenservice van ASN Bank op in je telefoon. We zijn 24 uur per dag én in het weekend bereikbaar. In de app vind je ons telefoonnummer onder Contact.

2. Contant geld opnemen

In Europa kun je bijna overal wel betalen met een betaalpas of creditcard. Maar in landen als Albanië, Kosovo en Montenegro is contant geld nog steeds populair. Raadpleeg daarom de betaalgewoonten in het vakantieland waar je naar toe reist.

Contant geld opnemen bij een geldautomaat is in de meeste EU-landen gratis, maar er kunnen kosten in rekening gebracht worden. Dit wordt meestal vooraf aangegeven op de automaat. Wil je op mogelijke opnamekosten besparen door in één keer een groot bedrag op te nemen? Je bent dan een interessant doelwit voor zakkenrollers.

3. Online bankieren

  • Pas op met openbare wifi-netwerken. Het is verstandiger om je overboekingen via mobiel internet te doen. Goed om te weten: binnen de hele Europese Unie zijn standaardtarieven geldig voor mobiel internet uit je bundel. Je betaalt in veel landen daardoor net zoveel als in Nederland.
  • Beperk de toegang voor anderen en installeer regelmatig een systeemupdate. Gebruik unieke wachtwoorden, toegangscodes of kies voor gezichtsherkenning en een vingerafdruk. Stel waar mogelijk ‘tweefactorauthenticatie’ in. Gebruik ook niet dezelfde code voor je telefoon en je ASN-app. Als iemand de code voor je telefoon ziet, kan diegene daarna makkelijker de code voor je bank-app raden als je telefoon gestolen wordt.
  • Er gelden limieten voor overboeken van geld. Kijk welke limieten voor jou van toepassing zijn en pas deze eventueel aan als je overboeking écht niet kan wachten. Hoe korter die periode duurt, hoe veiliger.

    Je ligt op je strandbedje en wordt gebeld...

    Aan de andere kant van de lijn hoor je een 'medewerker van ASN Bank'. Die waarschuwt dat er iets mis is met je rekening en dat je onmiddellijk geld moet overboeken.
    Tip 2
    : Beëindig het telefoontje en bel zelf naar ASN Bank.

4. Social media en vakantie

Met vakantiefoto’s maken is niets mis. Vooral omdat we tegenwoordig altijd een camera (lees: telefoon) bij ons dragen. Denk even na voor je je vakantiefoto live op Instagram of Facebook deelt. Criminelen kunnen relatief eenvoudig achter je adres komen. Tip 3: Is je huis leeg als je op vakantie bent? Deel je vakantiefoto’s pas als je weer thuis bent.

5. Heb je ons nodig?

Je betaalpas kwijt of gestolen? Er komt geen geld uit de geldautomaat? Je ziet iets verdachts tijdens het pinnen? Laat het ons meteen weten en blokkeer je betaalpas.

Meer informatie