Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beleg je in één van de ASN beleggingsfondsen dan kun je er zeker van zijn dat je geld belegd wordt in duurzame beursgenoteerde bedrijven. In onze artikelen over beursgenoteerde bedrijven leggen we uit waarom we een bedrijf hebben goedgekeurd of afgekeurd.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven doen we overigens niet zelf. Dit wordt gedaan door ASN Impact Investors, het beleggingszusje van ASN Bank. Tijdens een speciale vergadering wordt bepaald welke bedrijven worden opgenomen in of afgevoerd uit de lijst met duurzaam goedgekeurde bedrijven (het zogenaamde ASN Beleggingsuniversum).

Duurzame hart

Voor deze vergadering ligt er per bedrijf een duurzaam-onderzoeksrapport klaar. Daarop staat op de eerste pagina het advies Approve of Disapprove (zie afbeelding hieronder). Dit onderzoek wordt gedaan door de duurzaamheidsonderzoekers van het ASN Duurzaam Expertisecentrum, het duurzame hart van ASN Bank. In het duurzaamheidsonderzoek wordt beoordeeld hoe een beursgenoteerd bedrijf presteert op voor ASN Bank belangrijke thema's als mensenrechten, klimaat én biodiversiteit.

Fondsbeheerder koopt

Nadat de ‘duurzame filtering’ heeft plaatsgevonden is het aan de fondsbeheerder om aandelen van het goedgekeurde bedrijf te kopen. Deze beslissing wordt genomen op basis van financiële en bedrijfseconomische criteria. Hierbij kijkt een fondsbeheerder naar zaken als winstgevendheid, het eigen vermogen, marktvooruitzichten en de onder-of overwaardering in de aandelenkoers.

Als blijkt dat een eerder goedgekeurd bedrijf niet meer voldoet aan onze duurzame criteria wordt het bedrijf afgekeurd en uit het ASN Beleggingsuniversum verwijderd. Vervolgens zal de fondsbeheerder de aandelen verkopen.

ASN belegt niet in olie

We spannen ons sinds 1960 in voor een duurzame wereld. Dat doen we ook met onze beleggingsfondsen. ASN beleggingsfondsen beleggen daarom niet in oliebedrijven, wapenproducenten en fabrikanten van sigaretten en alcoholische dranken.

Lees hier meer over de beleggingsfondsen van ASN Bank

Meer lezen over beleggen

Is beleggen iets voor jou? En wil je eerst meer weten?
Lees dan meer over beginnen met beleggen.

1 2 > >>