Schulden na overlijden

Een erfenis krijgen. Dat klinkt misschien financieel aantrekkelijk, maar ook de schulden van een overledene horen bij een erfenis. Hoe werken schulden bij een erfenis en mag je de erfenis ook weigeren?

Wat voor schulden kunnen er zijn na overlijden?

Als iemand overlijdt, heeft hij of zij soms nog schulden openstaan. Die schulden worden in principe afbetaald met het geld of bezit van diegene zelf. Maar soms heeft de overledene geen geld of bezit genoeg om de schulden af te lossen. Dan moeten de erfgenamen de schulden betalen.
Denk bijvoorbeeld aan:

  • een hypotheek, waarbij de hypotheek hoger is dan de marktwaarde van het huis
  • openstaande rekeningen
  • openstaande bedragen op een creditcard
  • verschuldigde erfbelasting en inkomstenbelasting
  • Persoonlijke leningen

Lees ook : de hypotheek als je partner is overleden

Uitzondering: studieschuld

Een studieschuld kun je niet erven. Heeft degene die is overleden een studieschuld? Dan wordt die kwijtgescholden. Dat geldt voor alle schulden bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Wie erft de schulden als er geen testament is (wettelijk erfrecht)?

Als degene die is overleden geen testament had, verloopt de erfenis en dus ook de verdeling van de schuld via het wettelijk erfrecht. Als er meer schulden zijn dan vermogen, worden de schulden daarom ook via het wettelijk erfrecht verdeeld.

Lees ook: erfenis en wettelijk erfrecht

Goed om te weten: Weet je niet zeker of degene die is overleden schulden had? Dan kun je de erfenis beneficiair accepteren.

Uitkering, toeslagen en pensioen

  • Heb je een bijstandsuitkering of zit je in de schuldsanering? Dan moet je de erfenis melden.
  • Bij zorgtoeslag, een aanvullende studiebeurs of huurtoeslag kan de erfenis van invloed zijn op je toeslag of beurs.
  • Een erfenis heeft geen gevolgen voor je pensioen en AOW-uitkering.

Schulden bij overlijden mét een testament

Heeft degene die is overleden wel een testament laten maken? Dan staat daarin ook wie de schulden erven. Dat kan per testament verschillen. Het kan zijn dat nog steeds het wettelijk erfrecht gevolgd wordt, maar er kan ook iets anders in staan. Je krijgt in principe van de notaris te horen of je erfgenaam bent.

Ben je misschien erfgenaam van schulden?

Soms weet je zeker dat degene die is overleden veel schulden had. En niet genoeg vermogen en bezittingen om ze af te betalen. Je hoeft de erfenis dan niet te aanvaarden. Maar misschien weet je niet zeker of de erfenis ook schulden bevat.

Je hebt als erfgenaam 3 mogelijkheden:

1. De erfenis - inclusief schulden - aanvaarden

2. Schulden bij overlijden verwerpen

3. Beneficiair aanvaarden van een erfenis

Goed om te weten: Voor minderjarige kinderen geldt dat ze een erfenis in principe beneficiair aanvaarden. Of de wettelijk vertegenwoordiger kan de erfenis meteen verwerpen via een machtiging van de kantonrechter. Zo worden de kinderen niet ineens met schulden opgescheept.

Bij verwerpen van een erfenis na overlijden

Als je besluit de erfenis te verwerpen, dan gaat de erfenis - in dit geval dus de schulden - over naar de volgende wettelijke erfgenamen. Als je kinderen hebt, zijn zij de volgenden in de rij. Ook zij kunnen de erfenis weigeren, of jij voor hen als ze minderjarig zijn. Als iedereen in de erfgenamenlijst de erfenis weigert, gaat het geld of de schuld naar de Nederlandse staat.

Geldzaken na overlijden

Is een dierbare overleden? We helpen je graag als je geldzaken na een overlijden moet regelen.

Geldzaken regelen

Notariskosten na overlijden

Meestal heb je bij een erfenis te maken met een notaris. Wat doet de notaris en wat zijn de kosten?

Notariskosten erfenis