Je hypotheek oversluiten

Als je je hypotheek oversluit, sluit je een geheel nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Bijvoorbeeld om een lagere rente te krijgen of betere voorwaarden. Of omdat je een hypotheekvorm wilt waarbij je meer aflost. Je hypotheek naar ASN Bank oversluiten is aantrekkelijk als je meteen energiebesparende maatregelen meefinanciert.

Wanneer kies je voor oversluiten naar ASN Bank?

Wil je je hypotheek oversluiten en ook energiebesparende maatregelen nemen in je huis? Dan ben je bij ASN Bank aan het juiste adres. Want met de ASN Hypotheek krijg je onder voorwaarden rentekorting als je ook leent voor energiebesparende maatregelen in je woning. Je bespaart dan niet alleen op je energierekening, maar ook op de hypotheekrente. Met de woningtest op slimwoner.nl ontdek je welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen. Wil je je hypotheek oversluiten? Maak dan een afspraak met een SNS adviseur om te kijken of dat mogelijk is.

Aflosvormen

Als je je hypotheek naar ASN Bank oversluit, kun je kiezen uit drie hypotheekvormen: annu├»teiten, lineair en aflossingsvrij. Je nieuwe ASN Aflossingsvrije Hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je huis. Voor aflossingsvrije hypotheken zijn er sinds 2013 nieuwe regels. Heb je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten om je huis te kopen, verbeteren of onderhouden en wil je die oversluiten naar ASN Bank? Dan kun je onder voorwaarden recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Vraag je adviseur naar de voorwaarden. Je (bank)spaarhypotheek kun je niet meenemen naar een nieuwe ASN Hypotheek.

Vergoeding bij oversluiten

Is je rentevastperiode nog niet afgelopen en sluit je je hypotheek over naar ASN Bank? Dan kan je oude geldverstrekker je een vergoeding vragen voor het renteverlies dat hij lijdt. Dit werd ook wel boeterente genoemd.

 • Met vergoeding oversluiten
  Ondanks die kosten kan oversluiten toch gunstig zijn. Een adviseur kan je helpen om uit te rekenen of oversluiten naar ASN Bank voor jou mogelijk en voordelig is.
 • Zonder vergoeding oversluiten
  Als je rentevastperiode is afgelopen, kun je zonder vergoeding voor het renteverlies van de geldverstrekker je hypotheek oversluiten naar ASN Bank.

Kosten oversluiten hypotheek

Je hypotheek oversluiten kan aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als je hypotheeklasten daardoor omlaag gaan. Of als je met je nieuwe hypotheek ook energiebesparende maatregelen in je woning financiert. Maar oversluiten kost ook geld. Laat je dus goed informeren, zodat je straks echt beter uit bent met je nieuwe hypotheek. Je moet onder andere rekening houden met de volgende kosten:

 • Vergoeding voor het renteverlies van je oude hypotheekverstrekker
  De grootste kostenpost is vaak de vergoeding voor het renteverlies van de geldverstrekker.
 • Advies- en afsluitkosten
  Voor je nieuwe hypotheek heb je een advies nodig. Het kost de adviseur ook tijd om het oversluiten af te handelen. Daar betaal je een vergoeding voor.
 • NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
  Sluit je een hypotheek met NHG af? Dan betaal je daar in sommige situaties kosten voor.
 • Notariskosten
  Als je een nieuwe hypotheek van ASN Bank kiest, ga je naar de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Daar betaal je voor, en ook voor mogelijke bijkomende kosten zoals royementskosten voor de bestaande inschrijving van je hypotheek.
 • Taxatiekosten
  Stap je over naar ASN Bank? Dan willen wij weten hoeveel je woning waard is. Met een taxatierapport toon je de waarde van je woning aan.

Veel kosten zijn aftrekbaar

Onder voorwaarden mag je een deel van de kosten voor het oversluiten van je hypotheek eenmalig aftrekken van je belastbare inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Daardoor betaal je minder belasting. Het gaat hierbij onder andere om de volgende kosten:

 • Vergoeding voor het renteverlies
 • Notariskosten voor de hypotheekakte
 • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek
 • Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten voor advies over en afsluiten van je hypotheek

  Gratis ori├źnterend gesprek

  Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het oversluiten van je hypotheek naar ASN Bank? Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je inzicht bieden.

  Maak een afspraak

  , waarmee kunnen we je helpen?