Beide mogelijkheden kunnen verstandig zijn. Het hangt sterk af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Hieronder lees je een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden bij de keuze. Informeer jezelf goed voordat je een keuze maakt.
Sparen/beleggen op naam van het kind
Er is voor beide opties iets te zeggen. Wanneer je een rekening opent op naam van het kind, dan krijgt het kind zodra het 18 jaar wordt de volledige beschikking over deze rekening. Je kunt er dan zelf als ouder en wettelijk vertegenwoordiger niet meer bij. In de tijd tot de 18e verjaardag kun je het kind wel laten zien dat de rekening er is en dat er wordt gespaard en/of belegd. Dit kan helpen bij de financiële educatie van het kind. Zodra een kind 18 jaar is, wordt een kind niet automatisch geïnformeerd dat er een spaar- of beleggingsrekening is. Als er ook een betaalrekening is, dan zal het kind de spaar- en beleggingsrekening kunnen zien via de ASN-app en ASN Online bankieren. Als er alleen een spaar- of beleggingsrekening is op naam van het kind, maar het kind weet hier niet van dan moet uw kind de ASN-app installeren of online bankieren aanvragen om de rekening te kunnen zien en te kunnen gebruiken. Belangrijk om te weten is dat je de rekening na de 18e verjaardag niet helemaal kan verbergen. Soms stellen ouders daar prijs op omdat het kind er nog niet aan toe is om zelfstandig al over veel spaargeld te beschikken. Omdat het kind vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk is voor de rekening, moet het kind zich voor die tijd bij ons identificeren. Dan is het natuurlijk meteen duidelijk dat er een ASN-rekening van het kind bestaat. Bovendien is het verplicht om vanaf 18 jaar een betaalrekening aan de spaarrekening te koppelen die ook op naam van het kind staat.
Mocht u overwegen om de rekeing op eigen naam te zetten of geld van de rekening te halen laat u dan eerst goed adviseren door bijvoorbeeld een notaris. Het geld terugboeken en op eigen naam zetten is niet mogelijk voor de rekening ASN Jeugdsparen, omdat het geld tot de 18e verjaardag vast staat.
Sparen/beleggen op eigen naam
Sparen en beleggen op jouw eigen naam is de andere mogelijkheid. Het voordeel van deze optie is dat je de controle houdt over het opgebouwde geld ook na de 18e verjaardag van het kind. Je kunt bij ASN Bank maximaal 2 spaarrekeningen openen op eigen naam.
Schenken en de belastingdienst
Je kunt als ouder jaarlijks een bedrag schenken aan kinderen. Wil je een groot bedrag ineens schenken aan het kind dan moet er mogelijk schenkingsbelasting betaald worden. Bij de keuze voor sparen/beleggen op naam van het kind of op eigen naam kun je hier rekening mee houden. Deze tarieven veranderen per jaar en zijn terug te lezen op de website van de belastingdienst.