Investeren in inventieve voedingmakers uit de Amazone

Nergens op aarde vind je biodiversiteit zo rijk als die in het Amazonegebied. Een nieuwe generatie ondernemers koppelt de rijkdom van het kwetsbare regenwoud aan een goed inkomen voor zijn bewoners, zonder dat dit ten koste gaat van de natuur. een deel van de ASN Beleggingsfondsen participeert in een innovatieve investeerder die hun groei versnelt: het Amazon Biodiversity Fund.
417x bekeken

Tucupi, een saus gemaakt van wilde gele maniokwortel, pasta van jambu-bladeren, cupuaçuboter: het assortiment van het Braziliaanse voedingsmiddelenbedrijf Manioca klinkt exotisch. In onze oren, maar ook voor de gemiddelde Braziliaan is het vaak een kennismaking met de bijzondere kruiden, vruchten en groenten die het Amazonegebied te bieden heeft.

Verrassend voedingsmerk

Die verrassing is ook het hart van de missie die Joanna Martins en Paulo dos Reis, de oprichters van Manioca, met hun onderneming nastreven: Brazilië en de rest van de wereld laten kennismaken met de rijkdom aan smaken en geuren uit het Amazoneregenwoud. Dat vergroot niet alleen de waardering en respect voor het unieke regenwoudgebied, het biedt de families die de ingrediënten verbouwen ook een beter bestaan doordat Martins ze een eerlijke prijs biedt.


En, minstens zo belangrijk: alles wat Manioca verwerkt, is afkomstig van boslandbouw. De groenten, vruchten en kruiden worden verbouwd in harmonie met de natuur, zodat Martins met haar foodmerk een bijdrage levert aan de biodiversiteit in de Amazone.

Fonds in een fonds

Haar bedrijf versnelt momenteel de groei dankzij een investering van het Amazon Biodiversity Fund, een fonds waarin nu ook het ASN Biodiversiteitsfonds participeert. Manioca sluit namelijk perfect aan bij de missie van het Amazone Biodiversity Fund: zowel de biodiversiteit als het bestaan van de mensen die in het gigantische, maar kwetsbare Amazonegebied wonen en werken beschermen en verbeteren.

Fondsmanager Nick Oakes is de bedenker en vormgever van het Amazonefonds. ‘Wat biodiversiteit betreft is niets ter wereld vergelijkbaar met het Amazonegebied. Omdat het voor tweederde in Brazilië ligt, besloten we ons met onze strategie op dat land te focussen. We selecteren bedrijven die, vaak dankzij nieuwe businessmodellen, de grootste positieve impact hebben op de biodiversiteit. Ze dienen als voorbeelden van een nieuwe generatie bedrijven in het hart van de bio-economie in het Amazonegebied.’

Het fonds, dat beheerd wordt door Mirova Natural Capital, laat zich weer adviseren door een klein lokaal team in Brazilië. Dit team selecteert potentieel interessante bedrijven en projecten. Dat kunnen start-ups zijn, maar ook coöperaties of projectfinanciering voor ngo’s of publiek-private samenwerkingen. De bedragen die ABF investeert, liggen tussen de € 0,7 en 1,7 miljoen euro. Dit moet aan het einde van 2022 resulteren in een portefeuille van 50 miljoen euro.

Inheemse kruiden in shakes

Een ander bedrijf uit de portefeuille is Horta da Terra (‘tuin van het land’). Met zijn bedrijf levert medeoprichter en ceo Bruno Kato een reeks bijzondere inheemse kruiden en ingrediënten. In poedervorm, zodat ze bijvoorbeeld door consumenten makkelijk kunnen worden gebruikt in shakes, of door bedrijven die dranken of voeding maken.


Fondsbeheerder Nick Oakes ziet Horta als een echte pionier: ‘Het richt zich op inheemse planten die nog nauwelijks werden verhandeld maar waarnaar de vraag nu stijgt in opkomende markten. Door ze op de dag van de oogst meteen in te vriezen en te verwerken tot poedervorm krijgen ze een veel hogere voedingswaarde.’

Horta werkt met twee gemeenschappen die hun grond nu anders gaan bewerken. Zo nemen ze oude tradities en inheemse kruiden en planten als jambu en taioba op in een nieuw systeem dat de biodiversiteit maximaal versterkt. Oakes: ‘Het is ook voor de buitenwereld een belangrijk signaal dat de natuurlijke Amazone een rijke bron is van welvaart en voedsel.’

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: ASN Biodiversiteitsfonds
Omvang: 47 miljoen euro (doel voor 2022)
Opgericht in 2019
Fondsbeheerder: Mirova Natural Capital
Doel van het fonds: de biodiversiteit en het bestaan van de mensen die in het Amazonegebied wonen en werken beschermen en verbeteren.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 1 juli 2022.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant