Beyond Meat: lekker hapje voor vega-belegger

Stoppen met het eten van vlees is voor sommige mensen een grote stap. Voor deze groep maakt Beyond Meat plantaardige dubbelgangers. Omdat we heilig geloven in de noodzaak van de eiwittransitie maakt het Amerikaanse bedrijf deel uit van de lijst met goedgekeurde bedrijven.

10264x bekeken
Hoewel de vleesconsumptie in Nederland de laatste jaren omhoog ging, zag het CBS de afgelopen zomer een bemoedigende trend. Uit onderzoek bleek een derde van de ondervraagde Nederlanders (boven de 18) minder vlees te eten. Daarnaast gaf maar liefst 80% aan een vleesloze dag te hebben ingelast.

Vleesvervangers op het menu

Wat eten vleesminderaars? Ze kunnen kiezen voor een heerlijke vegetarische schotel; met linzen, noten of andere vleesvervangers. De minder begenadigde koks gaan waarschijnlijk voor het aanpassen van de v in AGV (aardappelen groente vlees). Een keuze die ook positief kan uitpakken voor het klimaat leert onderstaande afbeelding.

Beestje bij de naam noemen

Moet je vlees vervangen voor vegetarische producten die op vlees lijken? Enkele fabrikanten van vleesvervangers geloven er heilig in. Onder hen ook Beyond Meat. Oprichter Ethan Brown verkondigde voorafgaand aan de Amerikaanse beursgang in 2019 dat hij mikt op de markt van minderende vleeseters, niet die van vegetariërs. De burgers, gehaktballetjes en worst, die qua textuur en smaak zo dicht mogelijk in de buurt komen van echt vlees, hebben allemaal beyond (voorbij) in de productnaam: dus Beyond burger, Beyond gehaktballetjes en Beyond worst.

Nederlands alternatief voor Beyond Meat

Ook het Nederlandse merk De Vegetarische slager doet er alles aan om de smaak, textuur, het uiterlijk en zelfs de namen van vleesproducten na te bootsen. Waarom dan niet in dít bedrijf beleggen? Het antwoord is: dat doen we ook. Oprichter Jaap Korteweg verkocht zijn bedrijf in de winter van 2018 aan Unilever. De aandelen van dit Brits-Nederlandse voedingsconcern zijn opgenomen in de portefeuilles van het ASN Duurzaam Aandelenfonds en het ASN Milieu & Waterfonds (voor beide fondsen geldt risicofactor 4).

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager

Beyond Meat loopt voorop in voedseltransitie

Bij het duurzaamheidsonderzoek hadden onze mensen nog niet veel om te onderzoeken. Beleid om duurzaamheidsrisico’s te managen bestond nog niet of was nog niet gepubliceerd. Misstanden kwamen ze niet tegen. Een blik op de ingrediëntenlijst en het licht bleef op groen: genetisch gemodificeerde ingrediënten en gluten bleken afwezig.

In plaats van soja gebruikt Beyond Meat erwten als hoofdingrediënt. Een groot deel van de grondstoffen komt uit Canada en Frankrijk, twee landen die in het algemeen minimale duurzaamheidsrisico’s kennen. De belangrijkste reden om Beyond Meat goed te keuren voor de ASN beleggingsfondsen is dat het bedrijf een belangrijke rol speelt in de voedseltransitie, van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Dat is belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo opwarming van de aarde af te remmen.

Fast food forward: ook bij McDonalds

De impact kan groot worden. Met fastfoodketen McDonalds zijn langdurige afspraken gemaakt over het leveren van de burgers voor de McPlant, een plantaardige burger die ook in de meeste Nederlandse vestigingen verkrijgbaar is. En ook met andere fastfoodketens worden plannen gesmeed voor plantaardige menukeuzes.
De producten die in winkels als Albert Heijn en Jumbo volop verkrijgbaar zijn, worden verpakt en gedistribueerd via een vorig jaar geopende fabriek in Zoeterwoude. Verder bouwt Beyond Meat in Enschede aan een fabriek waar straks de ingrediënten van de vleesvervangers worden gemaakt.

Nieuwe Beyond Meat fabriek in Nederland

De nieuwe fabriek in Enschede zal naar verwachting nog dit jaar zijn deuren openen. Hierna hoeven de ingrediënten voor de burgers, worsten en ballen niet meer van de VS naar Nederland te worden verscheept. Wat tot een lagere CO2-uitstoot zal leiden. De productie in Enschede zal groot genoeg zijn om Nederland en andere Europese landen van vleesvervangers te voorzien.

Beyond Meat
opgericht in 2009
aantal medewerkers: 472
CEO: Ethan Brown (zie foto)
beursnotering: New York
Omzet: € 360 miljoen (2020)
in NL: Zoeterwoude & Enschede
status: goedgekeurd

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand. Lees onze tips om een goede start te maken.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 11 november 2019 en voor het laatst aangepast op 1 oktober 2021.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant