Beleggen in Tesla: waarom wij zijn uitgestapt

22867x bekeken
In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor de e-auto-fabrikant Tesla en de Zweedse telecomgigant Ericsson.

Afgekeurd: Tesla Inc

Er zijn weinig automerken die zo veel media-aandacht krijgen als de Amerikaanse elektrische-autofabrikant Tesla. Maar er zijn dan ook niet veel autoconcerns met een CEO die in zijn vrije tijd een pendeldienst naar Mars op poten zet.

We geven eerlijk toe, ook wij fronsten onze wenkbrauwen na het lezen van enkele markante tweets van Elon Musk. Toch vonden we het best jammer om het aandeel na 2 jaar al weer te verkopen. Vooral omdat we een paar jaar geleden ons beleid hadden aangepast om bedrijven met positieve invloed op een sector (de zogenaamde gamechangers) meer kans te geven om goedgekeurd te worden.

Daarom keurden we Tesla af: onveilige werkomgeving in de fabrieken

In oktober 2016 gingen onze lichten voor Tesla op groen. Sindsdien namen de misstanden in de Tesla-fabrieken sterk toe. Zo werkten sommige werknemers in onveilige omstandigheden. En mochten werknemers zich niet aansluiten bij een vakbond. Op basis van deze argumenten en het beperkte milieubeleid van Tesla besloten we eind 2018 om niet langer in Tesla te beleggen.

Hoe populair is Tesla in Nederland?

Dit jaar erg populair. In Bovag-lijstjes met verkochte nieuwe auto’s staat de Tesla 3 bovenaan. Of het nu gaat om de periode januari – september of alleen september, de Tesla 3 gaat aan kop.

Het feit dat 'model 3' voor minder dan € 50.000 kan worden aangeschaft lijkt een belangrijke reden voor dit succes. Leaseautorijders met een Tesla 3 hoeven maar 4% van de waarde bij hun belastbaar inkomen op te tellen. Boven de grens van € 50.000 geldt een veel hoger tarief, namelijk 22%.

Terwijl de autoverkopen in zijn geheel teruglopen, zit de verkoop van volledig-elektrische auto’s in de lift. In de eerste 9 maanden reden er bijna 30.000 nieuwe elektrische auto’s uit de showroom, 127% meer dan in de eerste 9 maanden van 2018. Dit totaalcijfer bestaat voor bijna de helft uit Tesla 3’s. Andere gewilde e-modellen onder de € 50.000 zijn de BMW I3, de Nissan Leaf en de Renault ZOE.

Lees na de afbeelding verder waarom we Ericsson hebben goedgekeurd.

Auto van Tesla aan de lader

ASN Bank belegt sinds eind 2018 niet meer in Tesla. Beeld: Pixabay

Goedgekeurd: Ericsson

In de mobiele prehistorie, de periode voor de lancering van Apple’s iPhone in 2007, fabriceerden het Japanse Sony én het Zweedse Ericsson als Sony Ericsson mobiele telefoons. Het merk maakte coole modellen en speelde zelfs nog een kleine rol in een James Bond-film. Het Zweedse Ericsson beëindigde in 2011, toen het de slag met de iPhone al lang had verloren, de samenwerking met de Japanners. De consument was niet langer interessant.

Daarom keurden we Ericsson goed: nieuw beleid tegen privacyschendingen

De oplettende belegger weet misschien nog dat ASN aandelenfondsen al eerder in Ericsson belegden. Betrokkenheid bij de wapenindustrie was voor ons reden om het aandeel later in de tijd weer af te keuren. Eind 2018 constateerden we dat het bedrijf zijn leven heeft gebeterd. Het doet niets meer met wapens en het heeft beleid opgesteld om privacyschendingen door de overheid te voorkomen.

Waar kom je Ericsson tegen?

Je hebt waarschijnlijk geen Ericsson-telefoon in je handen en toch is de kans aanwezig dat je met hulp van het Zweedse bedrijf kunt bellen en internetten. Ericsson exploiteert namelijk een deel van de Nederlandse 4G-netwerken. Van de 195.000 medewerkers die het concern op de loonlijst heeft staan, werkt overigens een piepklein deel in Nederland. In het Brabantse Rijen aan de Ericssonstraat om precies te zijn.

Technologie van Ericsson

Ericsson exploiteert een deel van de Nederlandse 4G-netwerken. Beeld: Pixabay

Goedkeuren en afkeuren, wie doen dat?

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die in de afgelopen 24 maanden zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Fondsbeheerders van ASN aandelenfondsen kunnen vervolgens beslissen om aandelen van het bedrijf te kopen, met andere woorden: het aandeel op te nemen in de portefeuille van een fonds. Als na onderzoek blijkt dat een bedrijf toch niet voldoet aan onze duurzame criteria dan wordt het bedrijf afgekeurd en uit het ASN Beleggingsuniversum verwijderd. Vervolgens zal de fondsbeheerder het aandeel uit de portefeuille verwijderen.

Goedkeuren en afkeuren wordt gedaan door ASN Beleggingsfondsen op basis van onderzoek van de duurzame onderzoekers van ASN Bank. In dat onderzoek beoordelen zij het beleid en gedrag van nationale en internationale beursgenoteerde bedrijven op het vlak van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.

Lees hier meer over de beleggingsfondsen van ASN Bank

Dit artikel is gepubliceerd op 25 september 2019.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant