Beleggen in Tesla: waarom wij zijn uitgestapt

1297x bekeken

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar onze ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. In deze editie aandacht voor Tesla, een bedrijf waar we sinds 2018 niet meer in beleggen. In dit artikel lees je waarom we besloten om niet langer te beleggen in de Amerikaanse producent van volledig elektrische auto’s.

Tesla = Elon Musk

Er zijn weinig automerken die zo veel media-aandacht krijgen als de Amerikaanse elektrische-autofabrikant Tesla. Maar er zijn dan ook niet veel autoconcerns met een CEO die in zijn vrije tijd een pendeldienst naar Mars op poten zet.

We geven eerlijk toe, ook wij fronsten onze wenkbrauwen na het lezen van enkele markante tweets van Elon Musk. Toch vonden we het best jammer om het aandeel na 2 jaar al weer te verkopen. Vooral omdat we een paar jaar geleden ons beleid hadden aangepast om bedrijven met positieve invloed op een sector (de zogenaamde gamechangers) meer kans te geven om goedgekeurd te worden.

Daarom keurden we Tesla af: onveilige werkomgeving in de fabrieken

In oktober 2016 gingen onze lichten voor Tesla op groen. Sindsdien namen de misstanden in de Tesla-fabrieken sterk toe. Zo werkten sommige werknemers in onveilige omstandigheden. En mochten werknemers zich niet aansluiten bij een vakbond. Op basis van deze argumenten en het beperkte milieubeleid van Tesla besloten we eind 2018 om niet langer in Tesla te beleggen.

Auto van Tesla aan de lader

ASN Bank belegt sinds eind 2018 niet meer in Tesla. Beeld: Pixabay

Hoe populair is Tesla in Nederland?

Dit jaar erg populair. In Bovag-lijstjes met verkochte nieuwe auto’s staat de Tesla 3 bovenaan. Of het nu gaat om de periode januari – september of alleen september, de Tesla 3 gaat aan kop.

Het feit dat 'model 3' voor minder dan € 50.000 kan worden aangeschaft lijkt een belangrijke reden voor dit succes. Leaseautorijders met een Tesla 3 hoeven maar 4% van de waarde bij hun belastbaar inkomen op te tellen. Boven de grens van € 50.000 geldt een veel hoger tarief, namelijk 22%.

Terwijl de autoverkopen in zijn geheel teruglopen, zit de verkoop van volledig-elektrische auto’s in de lift. In de eerste 9 maanden reden er bijna 30.000 nieuwe elektrische auto’s uit de showroom, 127% meer dan in de eerste 9 maanden van 2018. Dit totaalcijfer bestaat voor bijna de helft uit Tesla 3’s. Andere gewilde e-modellen onder de € 50.000 zijn de BMW I3, de Nissan Leaf en de Renault ZOE.

Tesla
Opgericht in 2003
Aantal medewerkers: 48.000
CEO: Elon Musk
Oprichter: Elon Musk
Beursnotering: New York
Totale omzet: € 21 miljard
in NL: 7 Tesla showrooms
Status: Afgekeurd in 2018

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beginnen met beleggen?


Dat kan bij ASN Bank. Wij helpen je graag op weg.
Lees hier meer over beginnen met beleggen.

Dit artikel is gepubliceerd op 25 september 2019 en voor het laatst aangepast op 30 september 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant