Zzp’er worden: de voordelen en nadelen
Voordelen en nadelen
Er zitten veel voordelen aan het zelfstandig ondernemerschap, en tegenover elk voordeel staat ook weer een nadeel. We benoemen ze voor je.
Vrijwillig of noodgedwongen
Je eigen tijd indelen
Voordeel
Je kunt zelf je tijd indelen. Wil je 20 uur werken per week, of 80? Alleen overdag of juist ook ’s avonds of in het weekend? Dat bepaal je helemaal zelf. Ook of je 4 maanden achter elkaar vrij neemt en of je elke dag je kinderen uit school kunt halen.
Nadeel
Je moet rekening houden met de deadlines van je klanten, ook als die iets per se nu of in het weekend opgeleverd willen zien. Ook lopen deadlines wel eens anders zonder dat je daar altijd invloed op hebt. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk, dus zeg je niet snel nee. En: ook opdrachtgevers kunnen duidelijke wensen of eisen hebben. Leer daarom je eigen tijd en grenzen goed te bewaken, zodat je van de voordelen kunt blijven genieten.
Meer inkomsten
Voordeel
Lopen de zaken goed, dan zijn je inkomsten vaak hoger dan in loondienst. Je krijgt per uur over het algemeen meer betaald dan in loondienst.
Nadeel
Je moet van je inkomsten meer betalen dan wanneer je in loondienst werkt. Vakantiedagen, ziektedagen, bedrijfskosten, buffers voor mindere tijden, verzekeringen, belasting en je inleg voor een aanvulling op je aow bijvoorbeeld. En gaan de zaken even wat minder goed? Dan dalen je inkomsten.
Belastingvoordeel
Voordeel
Je kunt als zzp’er recht hebben op belastingvoordeel. Je bedrijfskosten zijn aftrekbaar en je kunt vaak gebruikmaken van gunstige regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek.
Nadeel
Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld aan het urencriterium. Je moet je uren bijhouden en een sluitende boekhouding hebben.
Je kiest je eigen klussen
Voordeel
Als de zaken goed gaan, kun je nee zeggen tegen klussen die je niet (meer) leuk vindt. Zo haal je de krenten uit de pap en houd je het (extra) leuk voor jezelf.
Nadeel
Deze vrijheid heb je niet altijd. Als je net begint, of je een tijdje minder opdrachten hebt, dan moet je je juist wat flexibeler opstellen en ook de minder leuke klussen met beide handen aangrijpen.
Ben jij geschikt als zzp'er?
- Ik ben gedisciplineerd
- Ik kan duidelijke doelen stellen
- Ik ben resultaatgericht
- Ik kan goed met geld omgaan
- Ik kan goed onderhandelen
- Ik werk graag zelfstandig
- Ik kan goed plannen
- Ik kan goed het overzicht bewaren
- Ik heb zakelijk inzicht
- Ik heb doorzettingsvermogen
- Ik ben communicatief vaardig
- Ik ben assertief
- Ik kan mijn tijd goed bewaken
- Ik kan tegen kritiek
- Ik leer graag nieuwe dingen
Herken je jezelf in de meeste van deze eigenschappen? Dan zou er zomaar een goede zelfstandig ondernemer in je kunnen schuilen.
ZZP Rekening
Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.