ASN Duurzaam Obligatiefonds

Beleggen in overheden die werken aan een duurzame leefomgeving en energievoorziening.

Nettorendement 3 jaar*: -2,45%

Nettorendement 5 jaar*: -0,94%

Beleg in dit fonds

Fondsdocumenten

*Gemiddeld nettorendement per jaar t/m 31 mei 2022, na aftrek van de kosten van het fonds
Wil je beleggen in een obligatiefonds en ga je voor duurzaam? Kies dan het ASN Duurzaam Obligatiefonds. Je belegt in obligaties van overheden die op een duurzame manier zorgen voor basisbehoeften als wonen, schoon water en gezondheidszorg.

Rendement en risico ASN Duurzaam Obligatiefonds

Met het ASN Duurzaam Obligatiefonds ga je voor het rendement en risico van een goed gespreide belegging in obligaties van overheden die werk maken van duurzaamheid. Daarnaast beleg je een kleiner deel in groene en sociale obligaties.

Met de tweestaps-methode heb je de zekerheid dat de uitgevers van de obligaties uit de selectie zijn beoordeeld op duurzaamheid. Vervolgens gaat de portefeuillemanager op zoek naar extra rendement ten opzichte van de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd) door keuzes te maken ten aanzien van de looptijd, valuta (maximaal 10% in niet-euro valuta’s) en het kredietrisico (maximaal 5% afwijkend kredietrisico) van de obligaties. Ook kan een deel van de portefeuille liquide (max 5%) aan worden gehouden.

Iedere maand geven we een update over ASN Duurzaam Obligatiefonds.

Oekraïne en het ASN Duurzaam Obligatiefonds

De ontwikkelingen in Oekraïne volgen we met schrik en ontzetting. Wij leven mee met alle mensen die door deze oorlog worden geraakt en hebben grote zorgen over de gevolgen.

We beleggen niet in obligaties van de Russische en Oekraïense overheid. De oorlog in Oekraïne heeft natuurlijk wel impact op de obligatiemarkt. De rente kan op korte termijn flink schommelen. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen blijven echter ongewijzigd. Zowel de fondsbeheerder (ASN Impact Investors) als ASN Bank blijven de situatie nauwlettend volgen. Natuurlijk vanuit onze eigen betrokkenheid, maar ook om te kunnen bepalen of er consequenties zijn voor het beleggingsbeleid.

Step 1

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Rendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 mei 2022
1 maand 3 maanden 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds -0,69% -4,00% -7,17% -2,45% -0,94%
Benchmark** -0,80% -4,78% -7,33% -1,84% -0,60%

* Gemiddeld per jaar
** Benchmark: 80% Bloomberg Barclays EUR Treasury 1-10 yr en 20% Bloomberg Barclays Euro Green Bond Gov. Related 1-10 yr.

Essentiële beleggersinformatie

De koers van het ASN Duurzaam Obligatiefonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer, maar ook minder waard worden. Lees de beschrijving van de risico’s in de Essentiële Beleggersinformatie.

Balans in je portefeuille

Met een belegging in een obligatiefonds breng je spreiding aan in je beleggingsportefeuille. Combineer je het obligatiefonds met één of meer aandelenfondsen dan:

  • verbeter je de verhouding tussen risico en rendement.

Liever een ander risico? Bekijk dan onze andere beleggingsfondsen.

Wat zijn staats-, groene en sociale obligaties?

Een obligatie is een verhandelbare lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum waarop je je geleende geld terugkrijgt. In de tussentijd kan je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs.

Overheden spelen een belangrijke rol in het functioneren van de samenleving. Voor veel activiteiten van de overheden hebben zij geld nodig. Naast het innen van belasting kunnen overheden over geld beschikken door de uitgifte van staatobligaties.

Groene obligaties worden uitgegeven door een overheid of bedrijf uitsluitend om klimaat- of milieuprojecten te financieren. Sociale obligaties zijn obligaties die dienen om een sociale doelstelling te financieren en die meestal worden uitgegeven door overheden.

Duurzame Beleggingsdoelstellingen

Naast de doelstelling om financieel rendement te behalen heeft het fonds ook duurzame beleggingsdoelstellingen. Deze meetbare doelen gaan continu gevolgd worden. We gaan je daar regelmatig over informeren. Je krijgt hiermee straks zicht op hoe je geïnvesteerde geld bijdraagt aan het bereiken van de duurzame beleggingsdoelstellingen. Door de duurzame beleggingsdoelstellingen is het fonds donkergroen (artikel 9 SFDR).

Selectie landen voor dit fonds

Als je belegt in het ASN Duurzaam Obligatiefonds dan selecteren wij voor jou staatsobligaties van overheden die:

 • werken aan een goede leefomgeving;
 • goed zorgen voor de natuur;
 • de overgang stimuleren naar duurzame energie.

Als basis selecteren we landen die voldoen aan minimumeisen voor mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Deze landen moeten onder andere:

 • De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens respecteren.
 • Bepaalde verdragen hebben ondertekend. Bijvoorbeeld het verdrag tegen het gebruik van clustermunitie.
 • Het Klimaatakkoord van Parijs officieel hebben goedgekeurd.

Duurzame prestaties als extra aanvulling

Voldoen landen aan deze basiscriteria? Dan kijken we jaarlijks naar hun duurzame prestaties zoals:

 • Beschermd natuurgebied
 • CO-uitstoot per bewoner
 • Inkomensgelijkheid

Lees meer over hoe wij landen selecteren.

Beleg in dit fonds

Doe de fondsvergelijker om te zien welk fonds bij jou past

Ook duurzaam beleggen in een van onze fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Met onze fondsvergelijker krijg je inzicht in het verwachte resultaat van een beleggingsfonds bij een gemiddeld, zeer goed en zeer slecht scenario.

Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past

Kosten

De kosten van je belegging in het fonds bestaan uit de kosten van het fonds en de servicekosten van ASN Bank. Lees meer over de invloed van de kosten op je netto rendement.

ASN Duurzaam Obligatiefonds

Alle kosten verrekent de fondsbeheerder in de koers. Je betaalt deze kosten dus niet apart.

Fondskosten:

0,45% (per jaar)

Transactiekosten in het fonds:

0,01% (per jaar)

Fondskosten: kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds.

Transactiekosten in het fonds: kosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van beleggingen binnen het fonds.

ASN Bank

Deze kosten betaal je over het belegde vermogen.


Servicekosten (per jaar):

Tot en met € 100.000 0,30%
Over het meerdere tot en met € 500.000 0,15%
Over het meerdere boven € 500.000 0,07%

Aan- en verkoopkosten:

n.v.t.

Deze kosten betaal je voor je beleggingsrekening en zijn een percentage van het belegd vermogen.


Fondsmanagement

Dit fonds is een subfonds van ASN Beleggingsfondsen UCITS N.V. Dit fonds wordt beheerd door ASN Impact Investors. Lees hier meer over het beheer van het fonds.

, waarmee kunnen we je helpen?