Bescherm jezelf tegen datingfraude

De wereld van vandaag speelt zich deels digitaal af. Ook romantiek start vaak via een app of chat. Helaas draait dat contact niet altijd om de liefde. Je date kan het op je portemonnee hebben gemunt. Lees hoe je jezelf kunt beschermen tegen datingfraude en kwaadwillende Don Juans.

Wat is datingfraude?

Criminelen creëren nep-identiteiten op datingsites, sociale media of online platforms. Ze benaderen potentiële slachtoffers en bouwen geleidelijk aan een relatie op, vaak met vleiende berichten en gedeelde interesses. Zodra ze het vertrouwen van hun slachtoffer hebben gewonnen, vragen ze geld door valse noodsituaties voor te houden, zoals medische kosten, reiskosten of financiële problemen.

Herken de crimineel

Het is essentieel om bewust te zijn van signalen die kunnen duiden op datingfraude. Denk aan snelle toenadering, excuses om persoonlijke ontmoetingen te vermijden, of onverwachte geldverzoeken. Ze zeggen vaak dat ze militair of arts zijn in oorlogsgebied, of medewerker van een olieplatform. En dat is dan zogenaamd de reden waarom ze niet zelf bij hun geld kunnen. Hier nemen ze ook ruim de tijd voor om je te misleiden.

Bescherm jezelf online

Zo doet je dat:

  • Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je online deelt.
  • Check de identiteit van je online connecties.
  • Gebruik betrouwbare datingsites.
  • Wees sceptisch tegenover verzoeken om geld, zelfs als ze gepaard gaan met hartverscheurende verhalen.
  • Criminelen willen vaak niet dat je anderen over de relatie of vriendschap vertelt. Wees niet bang om vragen te stellen en twijfels te delen met mensen die je vertrouwt.

Toch slachtoffer geworden?

Verbreek al het contact en stop met geld overmaken. Het is belangrijk om onmiddellijk melding te maken bij de politie en de desbetreffende datingsite. Het verzamelen van bewijsmateriaal, zoals chatgesprekken en profielinformatie, dit kan helpen bij het onderzoek. Meld de fraude bij ASN Bank. Ook bij twijfel kun je altijd terecht bij onze ASN Klantenservice op 070 - 35 69 335. We staan voor je klaar.