Den Haag • 12 december 2016

Op 6 december 2016 berichtten verschillende media over een lijst die de Amerikaanse staat New York heeft gepubliceerd met namen van bedrijven die worden beschuldigd van het boycotten van Israël. ASN Bank en de ASN beleggingsfondsen sluiten geen enkel land uit. ASN Bank en de ASN beleggingsfondsen beoordelen ondernemingen, overheden, projecten en bedrijven waarin zij investeren op hun duurzaamheid. Daarbij hanteren we duurzaamheidscriteria op het vlak van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Op basis van deze criteria worden ondernemingen, overheden, projecten en bedrijven goed of afgekeurd.

Staatsobligaties

Deze duurzaamheidscriteria zijn ook van toepassing op staatsobligaties. Als de uitgevende landen voldoen aan de duurzaamheidscriteria, komen ze voor beleggingen in aanmerking. Van de ongeveer tweehonderd overheden wereldwijd voldoen er enkelen aan onze duurzaamheidscriteria. We keuren dus veel staatsobligaties af, waaronder Israël, China, de Verenigde Staten, Mexico. Al deze landen voldoen niet aan een of meer van onze duurzaamheidscriteria.

Ondernemingen

Ook ondernemingen worden op duurzaamheidscriteria die zich richten op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten getoetst. De ondernemingen die door ASN Impact investors (de beheerder van de beleggingsfondsen) goed of afgekeurd worden, kunnen uit alle landen afkomstig zijn. Dat kunnen ook ondernemingen uit Nederland en andere Europese landen zijn, omdat zij niet aan de duurzaamheidscriteria voldoen. Ondernemingen en landen die wel voldoen aan de duurzaamheidscriteria, keuren wij goed. Bekijk de lijst met goedgekeurde ondernemingen en landen. Daaruit blijkt dat de ASN beleggingsfondsen beleggen in bedrijven die actief zijn in Israël (Starbucks en Nike) en in Israëlische ondernemingen zoals AMIAD. De onderneming produceert waterfilters. Dat bedrijf staat al geruime tijd in de lijst met goedgekeurde ondernemingen voor het ASN Milieu & Waterfonds. Zij heeft verantwoord beleid voor de veiligheid en gezondheid van haar werknemers en voor het milieu.

Delen op: