Onderzoek Kinderhulp en ASN Bank: Kinderen in armoede vaak onzichtbaar op school

15 oktober 2021

Middelbare scholieren die in armoede opgroeien zijn vaak niet goed in beeld bij schoolleiding, mentoren en docenten. Hoewel de meeste scholen beschikken over een zorgsysteem voor ouders met weinig geld, is de financiële situatie van gezinnen en de impact op kinderen moeilijk te achterhalen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Fonds Kinderhulp in samenwerking met ASN Bank.

Voor het onderzoek interviewde Kinderhulp docenten en mentoren op middelbare scholen over hun ervaringen met leerlingen in armoede. Daarnaast werd een schriftelijke enquête gehouden onder middelbare scholieren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Zij werden onder meer gevraagd naar de schoolmiddelen die ze tot hun beschikking hebben, zoals een eigen slaapkamer, laptop of goede internetverbinding. 700 leerlingen vulden deze enquête in.

Verborgen

Het onderzoek maakt duidelijk dat armoede volgens docenten en mentoren vaak buiten beeld blijft, ondanks zorgsystemen en hulpmiddelen. Bijna unaniem geven ze aan dat leerlingen en ouders relatief weinig een beroep doen op deze middelen, terwijl armoede volgens de landelijke statistieken wel degelijk aanwezig is. De financiële thuissituatie blijkt een moeilijk gespreksonderwerp, zowel voor docenten als scholieren. Schaamte is volgens leerkrachten een belangrijke factor.

Lees verder over de conclusies uit het onderzoek in een artikel op kinderhulp.nl.

ASN Bank: partner van Kinderhulp

ASN Bank doneert jaarlijks een percentage over het bedrag dat op alle rekeningen van ASN Jeugdsparen samen is gespaard. Daarmee worden opleidingen (en -benodigdheden) en kamerinrichting gefinancierd. Dit past bij de missie van onze bank: een rechtvaardige, duurzame toekomst voor iedereen. ASN Bank vindt het belangrijk dat het welzijn van kinderen duurzaam wordt verbeterd en nam daarom het initiatief voor dit onderzoek.

Lees verder over ons partnerschap
Delen op: