Dit zijn onze duurzame hoogtepunten van 2021

23 december 2021

ASN Bank zet zich al 60 jaar in voor duurzame vooruitgang. 2021 was opnieuw een roerig jaar, maar als het gaat om duurzaamheid zijn er in Nederland veel goede stappen gezet. Dit zijn volgens ons de positieve trends en hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Januari: aandacht voor behoud en herstel van de biodiversiteit

Het jaar 2021 begon goed. Zo’n vijftien financiële instellingen sloten zich aan bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF), en later in het jaar werden dat er nóg meer. De deelnemers gaan zich actief inspannen voor een gezamenlijke methodiek om de impact van hun investeringen en leningen op de biodiversiteit te meten én te rapporteren. Zo kan gericht worden gestuurd op bescherming en herstel van de natuur.

Februari: Noordzee-akkoord aangenomen door Tweede Kamer

Meer windparken, meer natuurbescherming én een gezonde toekomst voor de visserij. In februari werd het Noordzee-akkoord aangenomen door de Tweede Kamer. Ook ASN Bank staat achter het Noordzee-akkoord. Wij financieren windparken op land, zee en aan de kust.

Daarnaast zetten wij ons sinds 2017 in voor de natuur in de Noordzee, door steun aan het project De Rijke Noordzee. Dit onderzoekt hoe de biodiversiteit een stimulans kan krijgen door de onderwaternatuur in windparken te versterken.

Maart: jongeren stemmen voor duurzame thema’s

Opvallend veel jongeren gingen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen naar de stembus. De opkomst onder jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar was 80%. Vier jaar geleden was dat nog 67%, zo berekende de NOS. Veel jongeren kozen voor thema’s zoals klimaat, sociale en economische ongelijkheid en de woningmarkt, naast het urgente thema gezondheidszorg.

Via de Duurzame Kieswijzer, een initiatief van ons platform Voor de Wereld van Morgen, hielpen wij Nederlanders op 17 maart te stemmen op een passende partij. We maakten inzichtelijk hoe politieke partijen denken over duurzaamheid.

April: bij-zonder goed nieuws

Meer dan 11.000 Nederlanders deden mee aan de tweede editie van de Nationale Bijentelling, een project van (onze partners) Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel van de telling is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat ze beter beschermd kunnen worden.

Mei: Shell moet klimaatplannen aanscherpen

Woensdag 26 mei kunnen we met recht ‘een historische dag’ noemen. Die dag sprak de rechter een oordeel uit in de rechtszaak die Milieudefensie in 2018 aanspande tegen Shell. Het olie- en gasbedrijf kreeg van de rechter het bevel opgelegd om, voor de hele groep, eind 2030 netto 45% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2019. Dit betekent dat Shell haar klimaatplannen fors moet aanscherpen. Shell is in hoger beroep gegaan, de uitspraak volgt waarschijnlijk in 2022.

Juni: meer erkenning voor biobased bouwen

Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen zorgt voor minder uitstoot dan conventionele materialen en legt CO2 langdurig vast. Het is een praktische en concrete oplossing in de transitie naar een fossielvrije, schone bouwsector en economie.

Eind juni presenteerde ASN Bank samen met Climate Cleanup en bouwersnetwerk Gideons een rekenmethode die deze klimaatwinst berekent. En die overhandigden we tijdens de klimaattop in Glasgow aan de Nederlandse klimaatgezant.

Juli: verbod op single-use plastics

Weg met wegwerp! In juli gingen de Europese Single Use Plastics (SUP)-regels in. Plastic artikelen zoals rietjes en wattenstaafjes moeten plaatsmaken voor duurzame alternatieven. Deze maatregelen zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat plastic zwerfafval in de natuur en de zee terechtkomt. In juli werd ook het statiegeldsysteem uitgebreid: ook op kleine plastic flessen van frisdranken en waters zit nu statiegeld.

Augustus: duurzaam beleggen wordt steeds populairder

Steeds meer (jonge) mensen beleggen om hun vermogen op te bouwen, zo bleek uit onderzoek van de AFM. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens, een stijging van 11% ten opzichte van 2019. Duurzaamheid is voor veel van hen belangrijk. Een ontwikkeling waar wij als aanjager van duurzame vooruitgang blij mee zijn. Ook ASN Bank heeft in 2021 nieuwe, duurzame beleggers verwelkomd. Lees meer over duurzaam beleggen bij ASN Bank.

September: stoppen met beleggen in kolen, gas en olie

Een groeiend aantal pensioenfondsen, verzekeraars, banken en particuliere investeerders stopt in 2021 met beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen. En dat is volgens ons goed nieuws! We moeten dringend overstappen van fossiele op duurzame energie.

Ook wij geloven dat praten met de fossiele sector zinloos is. Sterker nog, het houdt de status quo in stand. Desinvesteren uit fossiele energie en investeren in duurzame energie is nodig om onze klimaatdoelstellingen te halen.

Oktober: kledingindustrie belooft inzet voor leefbaar loon textielwerkers

Uit het jaarlijkse rapport van het Platform Living Wage Financials (PLWF) blijkt dat er nog een lange weg te gaan is voordat een leefbaar loon de norm is. Wel erkennen steeds meer kledingbedrijven het probleem van onderbetaling en beloven ze hieraan te werken.

Een voorbeeld van een stapje in de goede richting is dat kledingbedrijven data verzamelen over de lonen die betaald worden in hun keten. Zo krijgen ze inzicht in hoe groot het gat is tussen de huidige lonen en een leefbaar loon. In 2022 is het zaak dat zij een leefbaar loon ook in de praktijk gaan brengen.

November: Nederland laat massaal haar stem horen voor het klimaat

Tienduizenden mensen demonstreerden in november tijdens de Klimaatmars in Amsterdam voor rechtvaardig klimaatbeleid. Ze riepen de politiek op om de klimaatcrisis aan te pakken en daar ambitieuze afspraken over te maken in Glasgow. En dat leverde mooi resultaat op! De Klimaatmars werd georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van elf verschillende organisaties en groepen. ASN Bank was zelf ook aanwezig op de klimaattop, onder meer om te pleiten voor biobased bouwen.

December: vliegende start voor ASN Bank Wereldprijs-winnaar Orbisk

Aan duurzaam ondernemerschap was er geen gebrek in 2021, ondanks dat de coronacrisis veel uitdagingen met zich meebracht. Er stonden nieuwe ondernemers met frisse, duurzame ideeën én daadkracht op om het verschil te gaan maken. Dat maakt dat we 2022 met een positief gevoel tegemoet gaan. Een voorbeeld daarvan is Orbisk, het bedrijf dat voedselverspilling in de horeca tegengaat door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.

Orbisk won in november uit meer dan 100 inzendingen de ASN Bank Wereldprijs en stond de maand daarop volop in de aandacht.

Jouw moment

Wij zijn benieuwd naar jouw duurzame hoogtepunt uit 2021. Laat je reactie achter op LinkedIn, Facebook of Instagram!

Lees hier hoe wij werken aan duurzame vooruitgang

Delen op: