Mijn situatie verandert

Als je een ASN Hypotheek hebt en je persoonlijke situatie verandert, kan dat gevolgen hebben voor je hypotheek. Lees wat de volgende veranderingen kunnen betekenen:

  1. Trouwen
  2. Gezinsuitbreiding
  3. Pensioen
  4. Scheiding
  5. Overlijden
  6. Arbeidsongeschiktheid of werkloosheid

Trouwen

Ga je trouwen of word je geregistreerd partner? Gefeliciteerd! Maar wat betekent het voor je hypotheek? Sinds 2018 is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Alles wat vóór jullie trouwen van jou was, blijft van jou. Was je voordat je trouwde de enige eigenaar van jouw huis? Dan blijft dit ook zo nadat je getrouwd bent en ben jij verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Hadden jullie voordat jullie trouwden al samen een huis gekocht en een hypotheek afgesloten? Het huis en de hypotheekschuld waren al gezamenlijk en blijven dat ook nadat jullie trouwen. Bezittingen die tijdens het huwelijk worden verkregen, zoals een koophuis en schulden, die dan ontstaan, zoals een hypotheekschuld worden wel gemeenschappelijk. Ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat, is dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je afwijken van de regels en in volledige gemeenschap van goederen trouwen of bezittingen en schulden juist helemaal apart houden? Dan kun je huwelijkse voorwaarden opmaken bij de notaris.

Je kunt ook je achternaam in onze administratie laten wijzigen als je getrouwd bent.

Kinderen

Gezinsuitbreiding, wat leuk! Misschien wordt je huis nu te klein. Verbouwen kan dan een optie zijn, bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen om op zolder een extra kamer te maken. Denk je erover een grotere woning te zoeken? Als je gaat verhuizen sluit je een nieuwe hypotheek af. Als je weer kiest voor de ASN Hypotheek kun je gelijk energiebesparende maatregelen financieren die vallen onder de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van de Rente Meeneemregeling en de rente-afspraken van de oude ASN Hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. Laat je daarover goed adviseren.

Pensioen

Fijn, met pensioen! Maar na je pensionering is je inkomen waarschijnlijk lager dan daarvoor. Het is belangrijk om ruim op tijd je financiële situatie na pensionering in kaart te brengen. En wensen die je hebt, bijvoorbeeld om je woning aan te passen.

Voor veel mensen is het lastig te bepalen hoeveel pensioeninkomen ze nodig hebben als ze stoppen met werken. Een richtlijn is 75% van het gemiddeld verdiende salaris. Maar is dat voor jou genoeg? En komt je pensioen wel uit op 75% van je gemiddelde salaris? Dat is namelijk helemaal niet zeker, zelfs als je via je werkgever altijd pensioen hebt opgebouwd.

Denk daarom eens na over je toekomstwensen. Aan sommige zaken hoef je na je pensionering misschien minder uit te geven. Maar je activiteiten als gepensioneerde kunnen natuurlijk ook geld kosten. Misschien kun je besparen door kleiner te gaan wonen.

Advies over jouw situatie


Het is vaak verstandig een adviseur te raadplegen als je situatie verandert. Deze geeft je een advies dat past bij je nieuwe situatie.

Maak een afspraak

Scheiden

Een scheiding is altijd ingrijpend. Wat er na het uit elkaar gaan met je hypotheek gebeurt, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Hieronder zetten wij de verschillende situaties op een rij. Uit elkaar gaan heeft ook gevolgen voor de hypotheekrente-aftrek. Blijf je in de woning wonen of vertrek je? Op de site van de Belastingdienst lees je wat er voor jou situatie kan gelden.

Overlijden

Als je partner overlijdt, krijg je een groot verlies te verwerken. Daar bovenop moet je ook nog eens financiële zaken regelen. Wil je een overlijden doorgeven, neem dan contact op met onze nabestaandendesk. Er zijn vier punten waar je aan moet denken in verband met je hypotheek.

Arbeidsongeschikt of werkloos

Als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt, geeft dat veel onzekerheid. Je hebt waarschijnlijk minder inkomen. Daardoor kan het moeilijker worden om je hypotheek te blijven betalen. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.

Lees hier meer over wat we doen bij financiële stress en betalingsproblemen.

, waarmee kunnen we je helpen?