Mijn situatie verandert

Als je een ASN Hypotheek hebt en je persoonlijke situatie verandert, kan dat gevolgen hebben voor je hypotheek. Lees wat deze veranderingen kunnen betekenen voor je hypotheek: trouwen, gezinsuitbreiding, pensioen, scheiding, overlijden en arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Trouwen

Ga je trouwen of wordt je geregistreerd partner? Gefeliciteerd! Maar wat betekent het voor je hypotheek? Sinds 2018 is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Alles wat voor jullie trouwen van jou was, blijft van jou. Was je voordat je trouwde de enige eigenaar van jouw huis? Dan blijft dit ook zo nadat je getrouwd bent en ben jij verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Hadden jullie voordat jullie trouwden al samen een huis gekocht en een hypotheek afgesloten? Het huis en de hypotheekschuld waren al gezamenlijk en blijven dat ook nadat jullie trouwen. Bezittingen die tijdens het huwelijk worden verkregen, zoals een koophuis en schulden, die dan ontstaan, zoals een hypotheekschuld worden wel gemeenschappelijk. Ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat, is dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je afwijken van de regels en in volledige gemeenschap van goederen trouwen, dan kun je huwelijkse voorwaarden opmaken bij de notaris.

Fiscale partners

Trouwen kan ook gevolgen hebben voor de manier waarop je je belastingaangifte doet. Je bent dan namelijk fiscale partners. Daarom mogen jullie de gehele hypotheekrente aftrekken bij degene met het hoogste inkomen. De inkomsten uit de eigen woning worden dan ook volledig aan diegene toegerekend. Een andere verdeling mag ook als het totaal maar op 100% uitkomt. Dat kan natuurlijk alleen als je de hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbouwing en/of het onderhoud van je woning die je gebruikt als je hoofdverblijf.

Je kunt ook je achternaam in onze administratie laten wijzigen als je getrouwd bent.

Kinderen

Gezinsuitbreiding, wat leuk! Misschien wordt je huis nu te klein. Verbouwen kan dan een optie zijn, bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen om op zolder een extra kamer te maken. Denk je erover een grotere woning te zoeken? Als je gaat verhuizen sluit je een nieuwe hypotheek af. Als je weer kiest voor de ASN Hypotheek kun je gelijk energiebesparende maatregelen financieren die vallen onder de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Laat je daarover goed adviseren.

Pensioen

Fijn, met pensioen! Maar na je pensionering is je inkomen waarschijnlijk lager dan daarvoor. Het is belangrijk om ruim op tijd je financiële situatie na pensionering in kaart te brengen. En wensen die je hebt, bijvoorbeeld om je woning aan te passen.

Voor veel mensen is het lastig te bepalen hoeveel pensioeninkomen ze nodig hebben als ze stoppen met werken. Een richtlijn is 75% van het gemiddeld verdiende salaris. Maar is dat voor jou genoeg? En komt je pensioen wel uit op 75% van je gemiddelde salaris? Dat is namelijk helemaal niet zeker, zelfs als je via je werkgever altijd pensioen hebt opgebouwd.

Denk daarom eens na over je toekomstwensen. Aan sommige zaken hoef je na je pensionering misschien minder uit te geven. Maar je activiteiten als gepensioneerde kunnen natuurlijk ook geld kosten. Misschien kun je besparen door kleiner te gaan wonen.

Scheiden

Een scheiding is altijd ingrijpend. Wat er na het uit elkaar gaan met je hypotheek gebeurt, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Hieronder zetten wij de verschillende situaties op 1 rij. Uit elkaar gaan heeft ook gevolgen voor de fiscale rente aftrek. Blijf je in de woning wonen of vertrek je? Op de site van de Belastingdienst lees je wat er voor jou situatie kan gelden.

Overlijden

Als je partner overlijdt, krijg je een groot verlies te verwerken. Daar bovenop moet je ook nog eens financiële zaken regelen. Wil je een overlijden doorgeven, neem dan contact op met onze nabestaandendesk. Er zijn vier punten waar je aan moet denken in verband met je hypotheek.

In het huis blijven wonen

Waren jullie samen eigenaar van het huis of is er in een testament vastgelegd dat je kan blijven wonen? En wil je er blijven wonen? Dan is het de vraag of je de maandlasten kunt betalen op basis van je inkomen. Als je binnen 1 jaar na overlijden de hypotheek aflost, betaal je daar geen vergoeding voor het renteverlies voor. Ook mag je de hypotheekrente voortijdig verlengen zonder een vergoeding voor het renteverlies te betalen. Bespreek samen met een adviseur de oplossing die bij jou situatie het beste past.

Overlijdensrisicoverzekering?

Als je partner een overlijdensrisicoverzekering had, krijg je mogelijk – onder bepaalde voorwaarden – een bedrag van de verzekering. Met dit geld kun je (een deel van) de hypotheek blijven betalen. Of de hypotheek voor een deel aflossen. Wat de beste oplossing is die bij jouw situatie past, kun je het beste met een adviseur bespreken.

Kom je in financiële problemen?

Als je partner overlijdt, daalt misschien je inkomen. Daardoor kan het moeilijker worden om je hypotheek te blijven betalen. Denk je dat je in financiële problemen komt door het overlijden van je partner? Neem contact op met een adviseur. Samen met jou kijkt deze naar je situatie en zoekt naar passende oplossingen. Geldproblemen kun je vaak voorkomen of beperken als je op tijd om hulp vraagt. Wacht dus niet te lang. We helpen je graag.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG )? Als je door het overlijden van je partner tijdelijk je hypotheek niet meer kunt betalen, kan de NHG er soms voor zorgen dat je je huis niet gedwongen hoeft te verkopen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd om betalingsproblemen op te lossen.

Moet je je huis verkopen? Dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld die misschien overblijft aan ons. Soms moet je deze alsnog terugbetalen. Onder bepaalde voorwaarden wordt de restschuld soms kwijtgescholden.

Arbeidsongeschikt of werkloos

Als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt, geeft dat veel onzekerheid. Je hebt waarschijnlijk minder inkomen. Daardoor kan het moeilijker worden om je hypotheek te blijven betalen. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.

Kom je in financiële problemen?

Denk je dat je in financiële problemen komt doordat je arbeidsongeschikt of werkloos bent geworden? Maak dan een afspraak met een adviseur. Samen met jou kijkt deze naar je situatie en zoekt naar passende oplossingen. Geldproblemen kun je vaak voorkomen of beperken als je op tijd hulp vraagt. Wacht dus niet te lang. We helpen je graag.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Als je arbeidsongeschikt raakt en je hypotheek tijdelijk niet meer kunt betalen, kan NHG er soms voor zorgen dat je je huis niet gedwongen hoeft te verkopen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd om betalingsproblemen op te lossen.

Moet je je huis verkopen? Dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld die misschien overblijft aan ons. Soms moet je deze alsnog terugbetalen. Onder bepaalde voorwaarden wordt de restschuld soms kwijtgescholden.

Lees hier meer over wat we doen bij financiële stress en betalingsproblemen.

Advies over jouw situatie

Het is vaak verstandig een adviseur te raadplegen als je situatie verandert. Hij geeft je een advies dat past bij je nieuwe situatie.

Maak een afspraak

, waarmee kunnen we je helpen?