Hoe bepaal je je rentetarief?

Hoe hoog is de rente die je maandelijks over je ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen betaalt? Dat is onder meer afhankelijk van het antwoord op de volgende vragen:

Hoe hoog is de hypotheek in verhouding tot de waarde van je nieuwe woning?

De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning bepaalt de tariefgroep van je hypotheek. Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je woning, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger je rente kan zijn. Een hogere tariefgroep leidt meestal tot een hogere rente. En andersom: hoe lager deze verhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan meestal een lagere rente. Sluit je naast de ASN Hypotheek ook ASN Duurzaam Wonen af, dan telt dat bedrag ook mee in de hoogte van je hypotheek.

Meer over de tariefgroepen

Welke rentevastperiode kies je?

Tijdens de rentevastperiode betaal je de rente die je met ons afgesproken hebt. De rente verandert dan niet. Na afloop van deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld. Je kunt voor de ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen uit verschillende rentevastperiodes kiezen.

Overzicht rentetarieven

Wat is de hypotheekvorm?

Je kunt kiezen uit drie hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek is duurder dan de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Je kunt ASN Duurzaam Wonen alleen als annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

Meer over de hypotheekvormen

Is het een hypotheek met of zonder NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen bij het afsluiten van een hypotheek onder voorwaarden garant staat voor de lening. Gebeurt er iets onverwachts en moet je je huis voor minder verkopen dan je nodig hebt om je hypotheek af te lossen? En voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan de garantie ervoor zorgen dat je je schuld niet zelf hoeft te betalen.

Voor een hypotheek met de veiligheid van NHG betaal je eenmalig 0,7% over het totale hypotheekbedrag. Daar staat tegenover dat je voor een hypotheek met NHG een lagere rente betaalt. Sluit je je hypotheek over van een andere geldverstrekker? Dan betaal je alleen 0,7% over het deel van de hypotheek dat je extra leent, als je huidige hypotheek ook een hypotheek met NHG is. Oversluiten naar NHG is alleen mogelijk als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er is een maximale koopsom voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Voor 2021 is die maximale koopsom € 325.000. Investeer je in energiebesparende voorzieningen, dan is de maximale kostengrens € 344.500.

Meer over NHG

Wanneer krijg je rentekorting op je ASN Hypotheek?

Of je rentekorting voor energiebesparende maatregelen krijgt of niet, hangt af van de situatie. Kijk welke situatie op jou van toepassing is.

 • Je sluit een ASN Hypotheek af.
  Je krijgt geen rentekorting op je ASN Hypotheek, want je treft geen energiebesparende maatregelen die je financiert met ASN Duurzaam Wonen.
 • Je sluit tegelijkertijd een ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen af.
  Je krijgt rentekorting op je ASN Hypotheek, want je treft energiebesparende maatregelen die je financiert met ASN Duurzaam Wonen.
 • Je sluit nu een ASN Hypotheek af en later ASN Duurzaam Wonen.
  Stel dat je nu een ASN Hypotheek afsluit en later sluit je een extra leningdeel ASN Duurzaam Wonen af. Je krijgt vanaf dat moment de dan geldende rentekorting op je ASN Hypotheek.
 • Je sluit een ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen af, en later nog een ASN Hypotheek.
  Omdat je een ASN Hypotheek en tegelijkertijd ASN Duurzaam Wonen afsluit, krijg je rentekorting op je ASN Hypotheek. Later sluit je een extra leningdeel bij je ASN Hypotheek af. Die gebruik je niet om energiebesparende maatregelen te financieren. Je krijgt dan over je extra leningdeel wel de op dat moment geldende rentekorting.

Gratis oriënterend gesprek

Weet je niet wat in jouw geval de beste hypotheekvorm en rentevastperiode is? Dan kan een gesprek met een hypotheekadviseur inzicht geven.

Maak een afspraak

, waarmee kunnen we je helpen?