Geld herkennen

Voor kleuters is geld nog erg abstract. Geld lijkt gewoon uit een apparaat te komen wanneer je op de knop drukt. Toch zal je kind regelmatig situaties tegenkomen waarin geld een rol speelt: thuis, in de winkel, de sportvereniging, op de markt, bij de geldautomaat, etc. Het is goed je kind op jonge leeftijd te laten ontdekken wat geld is. Maar ook hoe het eruit ziet.

Kennismaken met munten en briefgeld

Kleuters weten vaak nog niet dat een biljet van € 5 meer waard is dan een munt van € 2. Bij munten gaat het vaak om het aantal muntjes dat je hebt en niet om de waarde van de munten. Maar laat je verrassen. Misschien weet je kind het al wel. Voor een eerste kennismaking kun je je kind verschillende munten en briefgeld in het echt laten zien en voelen. Maak het niet te moeilijk. Beperk het tot een paar munten en briefjes. Met onderstaande vragen kun je je kind kennis laten maken met euromunten en briefgeld:

  • Voel eens goed aan een eurobiljet. Op sommige plaatsen van een eurobiljet voelt de inkt dikker aan. Voel jij het ook?
  • Houd het briefje tegen het licht. Zie je het watermerk op het eurobiljet?
  • Heb je al eens goed gekeken wat met het glinsterende bedrag op het eurobiljet gebeurt als je het biljet een beetje kantelt?
  • Zie je dat de munten van € 1 en € 2, twee verschillende soorten metaal hebben?
  • Hoeveel sterren zie je op de munten? Tel je er ook 12? En zijn dit er bij de andere euromunt
    ook 12?

Samen aan de slag: maak je eigen geld

Om meer gevoel van geld te krijgen kun je samen met je kind bijvoorbeeld winkeltje spelen. En daar heb je natuurlijk muntjes voor nodig. Deze kun je hier makkelijk zelf maken, gebaseerd op de echte euromunten.

Nepgeld klaar? Dan kun je bijvoorbeeld winkeltje of marktje spelen. Laat je kind de ene keer spulletjes ‘kopen’ en de ander keer de verkoper zijn. Op deze manier leert je kind spelenderwijs de munten herkennen en ermee omgaan.

Spelenderwijs geld herkennen met euro-memory

Spelend leren kinderen heel snel. Speel bijvoorbeeld samen een potje euro-memory (pdf) en zoek dezelfde munten en biljetten bij elkaar. Een speelse manier om geld te leren herkennen.

Duurzaamheidstips voor kinderen

Een kleine wereldverbeteraar in huis? Ga dan aan de slag met onze knutseltips en met het ASN Spreekbeurtpakket. Of doe de spelletjes uit Rinkels speelhoek.

Direct aan de slag

Meer lezen over kinderen en geld?

Wil je meer weten over hoe je je kind bewuster kan maken over geld? Lees dan meer over:

Filosoferen over geld
Het verschil tussen echt of vals geld
Alle thema's over kinderen en geld

,
waarmee kunnen we je helpen?