Eerste hulp bij kleedgeld

Met kleedgeld geef je je kind de verantwoordelijkheid om zelf kleding te kopen. Een belangrijke stap in de financiële opvoeding. Maar hoeveel kleedgeld geef je je kind? En waar moet je verder rekening mee houden?

Wat is kleedgeld?

Kleedgeld is geld dat je je kind geeft om kleding mee te kopen. Het is een middel om je kind verantwoord met geld te leren omgaan: hij of zij leert wat de waarde van geld is, en krijgt mee dat er soms keuzes moeten worden gemaakt. Want op is nu eenmaal op. Denk je erover om je kind kleedgeld te geven? Dan is het handig om hier goede afspraken met elkaar over te maken. We helpen je graag op weg.

Wanneer begin je met kleedgeld?

Vanaf wanneer je je kind kleedgeld geeft ligt aan het verantwoordelijkheidsgevoel en het karakter van je kind. Waar de een staat te popelen om zelf kleding te kopen, heeft de ander nog maar weinig interesse. Toch is ons advies om er niet te lang mee te wachten, want als je kind vroeg goed met geld leert omgaan, zorgt dat voor minder geldproblemen op latere leeftijd. Gemiddeld geven ouders hun kind kleedgeld vanaf 12 of 13 jaar.

Hoeveel kleedgeld geef je je kind?

Hoeveel kleedgeld je je kind geeft hangt af van:

  • hoeveel je zelf te besteden hebt,
  • hoelang je kind met het bedrag moet doen,
  • en wat je kind van het kleedgeld moet betalen (zie volgende alinea).

Volgens het Nibud krijgt de doorsnee middelbare scholier ongeveer 50 euro per maand kleedgeld, en zijn er maar kleine verschillen tussen leeftijden.

Met het kleedgeld koopt je kind in principe alleen kleding. Heeft je kind ook voor andere zaken geld nodig, zoals voor abonnementen of cadeaus? Geef dan naast het kleedgeld ook gewoon zakgeld, of spreek met je kind af dat hij of zij voor alles één vast bedrag ontvangt.

Wie betaalt wat?

Het is handig om van tevoren met je kind te bepalen wat er van het kleedgeld moet worden gekocht. Vaak is het zo dat standaardkleding, zoals shirts, broeken en jurken, van het kleedgeld wordt aangeschaft. Maar hoe zit het met jassen, tassen, schoenen, ondergoed, pyjama’s, sokken en sport- en zwemkleding? Bespreek dit goed met je kind, zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn. En als eenmaal duidelijk is wie wat betaalt, kun je samen berekenen wat je kind aan kleedgeld nodig heeft.

Meer kleedgeldtips

Geef je kind zijn of haar kleedgeld op een vaste dag (en tijdstip). Bijvoorbeeld per maand of per kwartaal.

  • Stel een termijn vast waarvoor het afgesproken bedrag geldt. Verhoog je het kleedgeld bijvoorbeeld als je kind een jaar ouder wordt?
  • Wat doe je als je kind spullen kwijtraakt of als er iets kapotgaat?
  • Hoe geef je het kleedgeld? Krijgt je kind een portemonnee met euro’s of stort je het op zijn of haar rekening?
  • Ga in gesprek over (de gevaren van) online shoppen .
  • Duizelen de afspraken je? Leg ze vast in een kleedgeldcontract.
  • En misschien wel het belangrijkste: durf los te laten! Natuurlijk is het spannend als je kind voor het eerst verantwoordelijk wordt voor geld. Maar je hoeft als ouder echt niet direct in te grijpen als je kind thuiskomt met een (in jouw ogen) onhandig kledingstuk. Laat je kind zelf leren.

Duurzame kledingkeuzes

Ook kleedgeld maakt gelukkig. Leer je kind dat het met zijn of haar kledingkeuzes een verschil kan maken. Een flinke stapel kleding voor een prikkie kopen lijkt misschien leuk, maar is dat een stuk minder als het snel kapot gaat en er kledingarbeiders (soms ook kinderen) voor geleden hebben. Ga hierover in gesprek, zonder het op te dringen. Stel duurzame, eerlijke merken voor en geef je kind mee dat er ook andere manieren zijn om een leuke outfit te scoren, zoals een kledingruil of tweedehands shoppen.

Duurzaamheidstips voor kinderen

Een kleine wereldverbeteraar in huis? Ga dan aan de slag met onze knutseltips en met het ASN Spreekbeurtpakket. Of doe de spelletjes uit Rinkels speelhoek.

Direct aan de slag

Meer lezen over kinderen en geld?

Wil je meer weten over hoe je je kind bewuster kan maken over geld? Lees dan meer over:

Filosoferen over geld
Het verschil tussen echt of vals geld
Alle thema's over kinderen en geld

,
waarmee kunnen we je helpen?