Wat is beleggen?
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Beleggen is investeren
Als je belegt, investeer je geld met het idee dat het meer waard wordt. Je kunt bijvoorbeeld een stukje van een bedrijf kopen. Doet dit bedrijf vervolgens goede zaken? Dan kan het stukje dat jij kocht meer waard worden, omdat nu meer mensen een stukje van dit bedrijf willen kopen. Rendement, heet dat. Gaat het juist niet zo goed met het bedrijf? Dan kan de waarde van jouw gekochte stukje dalen, omdat minder mensen het aantrekkelijk vinden om ook een stukje te kopen. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een mooi rendement omdat je je geld de tijd geeft om te groeien. Ook heb je de tijd om een eventueel verlies na een koersdaling weer goed te maken.
Meer over beleggen voor de lange termijn
Beleggen of speculeren?
Denk je aan investeren, dan kun je beleggen of speculeren. Als je belegt, dan doe je dat voor de lange termijn, ten minste voor 3 jaar. Je investeert in aandelen en obligaties van onder andere bedrijven. Je rendement behaal je doordat het bedrijf waarin je investeert goede zaken doet. De waarde van jouw aandelen groeit dan mee met de waarde van de bedrijven waarin je belegt. Met beleggen loop je altijd risico, maar je bepaalt zelf of je weinig (defensief), gemiddeld (neutraal) of veel risico (offensief) wilt nemen.
Als je speculeert, dan is je doel om op korte termijn zoveel mogelijk winst te maken als gevolg van koersschommelingen. Dat kan bijvoorbeeld met crypto’s, opties maar ook met aandelen. Eventuele winst behaal je door de markt te slim af te zijn, of door meer geluk te hebben dan andere speculanten. Speculeren wordt daarom vaak vergeleken met gokken: sommigen winnen veel, en veel anderen zijn hun geld kwijt. Je neemt met speculeren altijd een hoog risico.
Benieuwd of speculeren of beleggen iets voor jou is?
Check het met onze handige keuzehulp
Waarin kun je beleggen?
Beleggen kan op verschillende manieren. Dit zijn de bekendste:
- Beleggen in bedrijven of beleggingsfondsen. Je koopt dan zogenaamde effecten – dat zijn onder andere aandelen en obligaties.
- Beleggen in vastgoed. Bijvoorbeeld door een tweede huis te kopen, of een bedrijfspand.
- Investeren in materialen of grondstoffen zoals goud of kunst.
Terugkijken: webinar 'Starten met beleggen'
Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar heb je nog wat vragen? Dit webinar helpt je op weg.
Benieuwd of beleggen bij jouw wensen past?
Benieuwd of beleggen iets voor jou is? Met onze keuzehulp kom je er in paar vragen eenvoudig en snel achter.
Doe de keuzehulp