
Selectie
Op basis van onderzoek van ASN Bank selecteert ABB de ondernemingen en landen waarin de ASN Beleggingsfondsen beleggen en de projecten die zij financieren. ASN Bank zelf selecteert de projecten, overheden en instellingen waarin zij het spaargeld uitzet. De selectie vindt plaats op basis van onze gezamenlijke duurzaamheidscriteria.
Het onderzoek is een van de kernprocessen waarmee wij onze missie vormgeven. Het is een intensief, grondig proces, dat plaatsvindt volgens een vaste procedure. Bij het onderzoek gebruiken we informatie van bedrijven of landen, gespecialiseerde onderzoeksinstellingen, media en niet-gouvernementele organisaties. Ondernemingen, instellingen, projecten en nationale overheden die voldoen aan de duurzaamheidscriteria worden goedgekeurd en toegelaten tot het ASN Beleggingsuniversum.
Ondernemingen
Goedgekeurde ondernemingen worden elke vier jaar opnieuw onderzocht. We houden voortdurend bij of er sprake is van misstanden bij ondernemingen. Als dit aanleiding geeft om de toetsing te vervroegen, doen we dat.
In 2018 lichtten wij 252 bedrijven door omdat zij aan heronderzoek toe waren of mogelijk in aanmerking kwamen voor het ASN Beleggingsuniversum. In totaal voldeden 339 beursgenoteerde bedrijven per 31 december 2018 aan de duurzaamheidscriteria. Dat zijn er 11 meer dan per 31 december 2017.
Landen
De ASN Beleggingsfondsen beleggen in staatsobligaties. ASN Bank zet een deel van het spaargeld uit in staatsobligaties. Eens in de twee jaar toetsen we de landen die staatsobligaties uitgeven, aan de duurzaamheidscriteria. In 2018 onderzochten we 199 landen. We beantwoordden eerst de vraag of zij voldoen aan onze uitsluitingscriteria op het gebied van:
- mensenrechten: is er sprake van misdrijven tegen de menselijkheid (marteling, genocide en slavernij), de doodstraf en oorlogsmisdaden (kindsoldaten en controversiële wapens)?
- klimaat: heeft het land het Akkoord van Parijs geratificeerd?
- biodiversiteit: heeft het land verscheidende verdragen op het gebied van biodiversiteit geratificeerd?
Uit de overgebleven landen hebben we de landen geselecteerd die het beste presteren op de duurzaamheidscriteria die aansluiten op de drie duurzaamheidspijlers. De landenselectie leidde in 2018 niet tot wijzigingen in het beleggingsuniversum van de ASN Beleggingsfondsen.
Totaal onderzochte landen | Nieuw toegelaten | Na heronderzoek gehandhaafd | Verwijderd | Niet toegelaten |
---|---|---|---|---|
199 | 9 | 28 | 0 | 162 |
Engagement
Namens ABB voert ASN Bank engagement met bedrijven waarin de ASN Beleggingsfondsen beleggen. We gaan in gesprek met bedrijven en instellingen om hen bewuster te maken van hun duurzaamheidsprestaties en hen aan te sporen deze te verbeteren. Dit is vooral het geval als we vermoeden dat een bedrijf niet meer voldoet aan de duurzaamheidscriteria. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf negatief in het nieuws is met misstanden. Of omdat het onvoldoende beleid heeft op bepaalde gebieden. Wij nemen daarover contact op met het bedrijf. Als de gewenste reactie uitblijft, wordt het bedrijf uit het universum verwijderd.
Lees de engagementverslagen
Engagement met de farmasector
Een speciaal, arbeidsintensief traject was het engagement dat we gevoerd hebben met de farmaceutische sector. Farmaceutische bedrijven maken medicijnen en zijn daardoor onmisbaar voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Daarom maakt deze sector onderdeel uit van een duurzame samenleving. In de praktijk komen er in de sector echter geregeld ethische misstanden voor. Het duurzame, verantwoorde beleid dat veel farmabedrijven hebben, leidt niet altijd tot verantwoorde praktijken.
Om de misstanden aan te pakken voeren we sinds 2015 namens de ASN Beleggingsfondsen een intensieve dialoog met twee farmabedrijven in het beleggingsuniversum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds: AstraZeneca en GlaxoSmithKline. Novartis en Novo Nordisk kwamen daar in 2016 bij. In 2018 bleek echter dat Novartis is betrokken bij ernstige misstanden. Daarom is Novartis afgekeurd en verwijderd uit het beleggingsuniversum.
Contacten in 2018
In 2018 bezochten we weer de aandeelhoudersvergaderingen van de vier farmabedrijven. Daar kwamen we terug op onze eerdere kritische vragen over hun betalingen aan gezondheidsprofessionals, de beloning van hun verkooppersoneel en de transparantie daarover. Vooral de aandeelhoudersvergadering van AstraZeneca in Londen was een succes. Het bedrijf kondigde aan stapsgewijs transparant te worden over zijn betalingen aan artsen over de hele wereld, ook in landen waar dat niet verplicht is.
De Times van 4 juni publiceerde een artikel over dit besluit. De krant schreef: ASN Bank, a Dutch investor with a small stake in Astrazeneca, has been pressing drugs companies to “become fully transparent”. ASN said that “as far as we know” Astrazeneca would be the “first to publish all payments to healthcare professionals in countries where this is not mandatory by law. This would set a new best practice and we hope other companies will follow shortly. In november beloofde AstraZeneca ons dat het in 2019 transparant wordt in elf extra landen in Latijns-Amerika, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Net als in voorgaande jaren maakten we voor alle vier farmabedrijven een scorecard. Dat deden we ook voor zes andere farmabedrijven in het beleggingsuniversum waarmee we minder intensief engagement voeren: Astellas Pharma, Bristol-Myers Squibb, BTG, Indivior, Merck & Co en Orion. We namen van tevoren contact op met elk bedrijf om de scorecard te bespreken. De meeste bedrijven reageerden en bij twee leidde dat tot een aanpassing van de score. Na het gesprek met Novo Nordisk konden we een hogere score toekennen omdat het via zijn website transparanter werd over de testresultaten van klinische testen.
Evaluatie
Eind 2018 hebben we dit traject geëvalueerd. Sustainalytics heeft hiervoor opnieuw aan ons gerapporteerd over de ontwikkelingen in de farmaceutische sector en bij de bedrijven in ons beleggingsuniversum. In februari 2019 is er een besluit genomen over de status van de farmabedrijven, onder meer op basis van wat er bij de bedrijven is veranderd.
Lees de uitkomsten van het farmatraject
Stemmen
De ASN Beleggingsfondsen hebben stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van de ondernemingen waarin zij beleggen. Bij het stemmen gaan zij uit van de missie en duurzaamheidscriteria van ASN Bank en ABB, die zijn gevat in het stembeleid van ABB. Zij stemmen bijvoorbeeld voor meer diversiteit in het bestuur van een onderneming. En tegen bonussen van bestuurders waaraan geen doelstellingen op het gebied van duurzaamheid zijn gekoppeld.
Lees de stemverslagen