Zonnepark in West-Friesland: een genot voor bijen en kikkers



In de rubriek 'Gelukkig geld' belichten we een duurzaam project waarin ASN Bank of een van de ASN Beleggingsfondsen geld heeft geïnvesteerd. Dit keer: Zonneweide Tripkouw in de West-Friese gemeente Medemblik. Deze zonneweide wekt niet alleen groene stroom op; buurtbewoners hebben het project ook mee mogen financieren door obligaties te kopen. Zo profiteren ze mee van de overstap naar groene energie.
802x bekeken

Hoe kun je zonne-energie opvangen zonder dat de panelen opvallend of storend zijn voor mens en milieu? Die vraag stond centraal bij het bouwen van het zonnepark in Medemblik. Het gebied, een L-vormig perceel van 8 hectare, veranderde in vier maanden tijd van een stuk braakliggend gemeentegrond tot zonnepark én recreatiegebied. HVC, het energie- en grondstoffenbedrijf dat de zonnepanelen bezit en exploiteert, heeft extra geïnvesteerd om een aantal typerende West-Friese elementen in het landschap te behouden.
Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

"De zonnepanelen moeten beschermd zijn tegen diefstal, maar een hek plaatsen is niet erg mooi. Op zoveel mogelijk plekken hebben we daarom het beveiligingsprobleem opgelost door een sloot uit te graven", vertelt Marcel Dommisse, manager zon en wind bij HVC. "Hier hebben mensen ook iets aan. Bestaande waterlopen rondom het zonnepark zijn met elkaar verbonden om het zonnepark met water in te passen in een waterrijke omgeving. Bewoners en bezoekers zijn vrij om erin te varen met eigen bootjes."

Oude varkensschuur opgeknapt

Duurzaamheid staat centraal als HVC een zonnepark aanlegt, vertelt Dommisse. Het project moet ook iets opleveren voor mensen die in de omgeving wonen, en het liefst zo min mogelijk opvallen in de natuur. Zo koos HVC ervoor om een oude varkensschuur te bewaren en op te knappen, in plaats van het te slopen om zo ruimte te maken voor nog meer zonnepanelen. De buurtgemeenschap werkt nu aan een plan voor het opgeknapte huisje: wordt het een atelier, een ruimte om lokale kunst te tonen, of een educatief centrum? Nieuwe fietspaden zijn aangelegd rondom de zonneweide; de zonnepanelen zelf zijn bedekt met een donkere finish om schitteringen te voorkomen.

Voordat het zonnepark er kwam, lag de grond braak; van de plannen om er woningen te bouwen is nooit iets terecht gekomen. Ook de gemeente vond het daarom veel beter om het gebied in te zetten voor groene energie, biodiversiteit en recreatie. In 2023 moet 16% van de energie in Nederland duurzaam zijn. Het zonnepark in Medemblik brengt jaarlijks 6.500 MWh aan groene stroom op en helpt zowel de gemeente als heel Nederland om de gestelde klimaatdoelen te halen.

De zonnepanelen zullen er minimaal 20 jaar blijven. Hoe langer de grond met rust wordt gelaten, hoe groter de kans dat planten, micro-organismen en beestjes terugkomen. Het gras langs de oever in de nieuwe sloot is een ideale plek voor insecten en bijvoorbeeld kikkers om zich te vermenigvuldigen.

Buurtbewoners profiteren mee

De zonneweide biedt bewoners van de gemeente Medemblik ook de kans om financieel mee te genieten. Om het park te financieren konden ze obligaties kopen; in de loop van tien jaar leveren deze jaarlijks 4,5 procent rendement op.

Naast deze obligaties is Zonneweide Tripkouw gefinancierd met een investering van het ASN Groenprojectenfonds.

‘Door projecten voor groene energie te ondersteunen, verduurzamen we zowel ons eigen bedrijf als Nederland’
Sonja van der Eijk, accountmanager projectfinanciering bij ASN Bank



"Investeren in projecten die duurzame energie opwekken past bij de doelen van ASN Impact Investors en ASN Bank. In 2030 willen we klimaatpositief zijn. Door projecten voor groene energie te ondersteunen, verduurzamen we zowel ons eigen bedrijf als Nederland", zegt Sonja van der Eijk, accountmanager projectfinanciering bij ASN Bank. "Ook de manier waarop HVC projecten ontwikkelt past bij ons: HVC werkt nauw samen met regionale partijen en projecten hebben zo een duidelijke lokale binding."

‘Deze financiering is een mooi voorbeeld van de manier waarop ASN met een overheidspartner met ‘eenzelfde duurzaam DNA’ invulling geeft aan de verduurzaming van energie voor gemeenten en inwoners’
Rosemarijn van der Meij, fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds



“Daarnaast is het relevant dat HVC ook de afnemer is van de opgewekte energie. Daarmee is deze financiering een mooi voorbeeld van de manier waarop ASN met een overheidspartner met ‘eenzelfde duurzaam DNA’ invulling geeft aan de verduurzaming van energie voor gemeenten en inwoners”, voegt Rosemarijn van der Meij, fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds, toe.

De West-Friese zonneweide is sinds augustus 2020 aangesloten op het energienet. Er wordt continu gewerkt aan verbeteringen, vooral op het vlak van biodiversiteit. Het volgende project is erop gericht om schapen regelmatig op bezoek te laten komen. De wollige beesten maaien het gras op natuurlijke wijze; ook dit is een eeuwenoude West-Friese traditie.

Daarom maakt dit geld gelukkig

Met deze financiering draagt het ASN Groenprojectenfonds bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en daarmee de afremming van klimaatopwarming.

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: ASN Groenprojectenfonds
Hoeveel: Lening van € 5,5 miljoen (de totale investering bedroeg € 6,5 miljoen).
Project: Zonneweide Tripkouw met 16.000 zonnepanelen in West-Friesland.
Status: In augustus 2020 aan het energienet aangesloten.
Energiedoel: 2.000 huishoudens van groene energie voorzien. De CO2-reductie staat gelijk aan de uitstoot van bijna 1.200 auto’s per jaar.

Dit artikel is gepubliceerd op 6 september 2021.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant