Zo hebben we een netto positief effect op biodiversiteit

Even een glas water pakken voordat je gaat hardlopen in het bos. Na je vaste rondje ga je langs de apotheek om je medicijnen op te halen en koop je bij de bloemist om de hoek een veldboeket voor op de keukentafel. Dit zijn allemaal situaties die wij als vanzelfsprekend zien. We maken veel meer gebruik van de natuur dan we ons realiseren. En met het verlies van de biodiversiteit zijn deze vanzelfsprekende dingen, misschien over een paar jaar niet meer zo vanzelfsprekend. De vraag is dan ook: wat kunnen we doen om de biodiversiteit te herstellen?

3431x bekeken

Verlies van biodiversiteit

Door het voortdurende verlies van biodiversiteit is het vijf voor twaalf. Willen we wereldwijd natuur behouden, dan is actie nodig. Bij ASN Bank hebben we ons daarom de doelstelling opgelegd dat onze beleggingen en financieringen in 2030 een netto positief effect hebben op biodiversiteit.

Een pittige doelstelling. Maar dat zouden we niet doen als we niet zouden geloven dat het lukt. Momenteel zijn we nog de enige bank ter wereld die deze doelstelling op biodiversiteit heeft. Dat doen we ook omdat we er van overtuigd zijn dat financiële instellingen veel invloed kunnen hebben op bedrijven die niet-duurzaam opereren. Het is een uitdaging deze doelstelling te gaan behalen, maar wij gaan ervoor!

Vijver omringd met bomen.

Biodiversiteit in ons dagelijks leven

Biodiversiteit gaat om de directe kwaliteit van ons dagelijks leven. We maken veel meer gebruik van de natuur dan we ons realiseren. Gezonde ecosystemen leveren ons belangrijke diensten, zoals schoon water, schone lucht, de bestuiving van gewassen door insecten, recreatiemogelijkheden (waar kom je meer tot rust dan in de natuur?), klimaatregulatie en grondstoffen zoals hout, rubber en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Voortbestaan ecosystemen

Het grootschalig verdwijnen van biodiversiteit bedreigt het voortbestaan van ecosystemen. En daarmee ook de levering van deze diensten door de natuur aan ons. We zien het wereldwijd steeds vaker misgaan. Grote waterschaarste in steden zoals Sao Paolo, Sydney en Kaapstad zorgen voor veel problemen en zelfs water op rantsoen. En dit wordt in de toekomst op meer plekken echt problematisch.

Bedreiging van leefgebieden

Het leefgebied van veel mensen, planten en dieren wordt bedreigd. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Per jaar verdwijnt er bijna 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is vergelijkbaar met twee keer de oppervlakte van Nederland! Door deze ontbossing komen inheemse volken (wereldwijd 300 miljoen mensen) en steeds meer dieren onder druk te staan, zoals orang-oetans, de (Sumatraanse) neushoorn, olifanten, gorilla’s en vele anderen. Ontbossing wordt vooral veroorzaakt door de omzetting van bos in niet-duurzame palmolieplantages, sojaplantages en grasland voor vee.

Bij op een zonnebloem.

ASN Bank helpt de natuur

Wij willen het verlies aan biodiversiteit tegengaan en zelfs een netto positief effect hebben op de biodiversiteit. Dat doen we door alle landen, bedrijven en projecten waarin we beleggen of die we financieren, te beoordelen op hoe ze omgaan met biodiversiteit. We beleggen bijvoorbeeld in bedrijven die zorgvuldig omgaan met bos, water reinigen of milieuproblemen oplossen. En in landen die goed voor hun natuur zorgen. En niet in activiteiten die een grote negatieve impact op de biodiversiteit hebben, zoals mijnbouw, niet-duurzame visserij of fossiele brandstoffen.

Daarnaast willen we een aanjager zijn en anderen inspireren. Dat wat nu nog een doelstelling is van ASN Bank, wordt hopelijk de standaard in de wereldwijde financiële sector en ook in andere sectoren. Want hoe meer instellingen en mensen meedoen, hoe groter de impact is. Want hoe mooi is het om de biodiversiteit te herstellen en samen klimaatverandering te stoppen?

Door: Roel Nozeman - Biodiversiteitsexpert bij ASN Bank

Zelf bijdragen aan een betere biodiversiteit?


Wil je meedoen en wat terugdoen voor de natuur? Dat kan makkelijk door over te stappen naar ASN Bank. Het kost je weinig moeite en je draagt direct bij aan een nieuwe, schonere wereld.

Open direct een ASN Bankrekening

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant