Tip 1. Koop lang houdbare producten in bulk
Producten zoals pasta, rijst en tomaten in blik zijn oneindig lang houdbaar. Je kunt ze het beste in bulk inslaan. Daarmee bespaar je als student flink wat geld. Een paar kilo pasta van een biologische winkel of toko is vaak namelijk net zo duur als een plastic A-merkzakje van 250 gram in de supermarkt. Bovendien is het superhandig om óók in die drukke tentamenweken altijd een voorraad basis-ingrediënten in huis te hebben.
Tip 2. Wecken en invriezen
Zijn je groenten en fruit rijp, maar wil je ze nog niet eten? Dan kun je ze wecken of invriezen. Daarmee voorkom je voedselverspilling. Door je voedsel te wecken, ontstaan ook vaak lekkere nieuwe creaties. Van rijpe aardbeien en kersen maak je bijvoorbeeld een lekkere jam. En van rijpe komkommers maak je bijvoorbeeld een goede zoetzuur.
Geen tijd om te wecken? Je kunt je groenten en fruit ook invriezen. Groenten moet je vaak een korte tijd koken voor je ze in de vriezer kunt leggen.

Tip 3. Kook een extra grote maaltijd
Maak je een lekkere chili, pasta of roerbakschotel? Kook dan net een beetje extra zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Je bent dan vaak goedkoper uit, omdat je alle ingrediënten loskoopt. En omdat je geen eenpersoonsporties koopt, zoals kleine zakjes (wok)groenten.
Als je geen zin hebt om een paar avonden achter elkaar hetzelfde te eten, stop je je extra eten gewoon in de vriezer of tover je het om tot een lunch. Je kunt ook samen eten met je studie- of huisgenoten. Dat is nog gezellig ook!
Tip 4. Voordelig eten met apps
Je hoeft heus niet elke avond in de keuken te staan om een verantwoorde maaltijd te eten. Er zijn ook veel goedkope en duurzame afhaalopties. In de meeste grote studentensteden kun je gebruikmaken van apps die overgebleven eten aanbieden voor een lagere prijs. Score!
De laatste tijd zijn er ook steeds meer verantwoorde en budgetvriendelijke take-aways zoals Waku Waku in Utrecht, Vegan Junk Food Bar en Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam en de Vegetarische Snackbar in Den Haag.

Tip 5. Ga naar de markt
Als je naar de markt gaat, ben je sowieso goedkoper uit dan in de supermarkt. Ga je aan het einde van de dag, dan scoor je vaak producten voor een lagere prijs. Als je ook nog eens seizoensgroenten en -fruit koopt, ben je nóg goedkoper uit. Dat is dubbel zoveel voordeel!
Vaak is er op vrijdag of zaterdag naast de reguliere markt ook een biologische markt. Daar koop je biologische producten tegen een relatief lage prijs. Neem dan wel je eigen (katoenen) tas mee, zo verminder je het gebruik van plastic.
Tip 6. Eet een vegetarische maaltijd
Je bespaart veel geld door (af en toe) een plantaardige maaltijd te eten. Peulvruchten en eieren zijn vaak een goede vervanger voor vlees en zijn meestal veel goedkoper. Bovendien is het goed voor je gezondheid én verklein je hiermee je impact op het milieu.