Politiek, kom in beweging!

Burgers en milieuorganisaties krijgen steeds meer handvatten om bedrijven en overheden voor de rechter te slepen. Maar alleen als ook de politiek meer in beweging komt is de ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen, schrijft Jeroen Loots.
180x bekeken

Jeroen Loots

Begin dit jaar kondigde de stad New York aan Shell, BP, Chevron, Conoco-Phillips en Exxon Mobil voor de rechter te slepen. De stad eist miljarden voor huidige en toekomstige klimaatschade en te nemen maatregelen. In Nederland zijn vooral de rechtszaken van Urgenda – over de uitstoot van CO2 – en die van Milieudefensie – over de luchtvervuiling – tegen de Nederlandse staat bekend. Overheden klagen bedrijven aan en milieuorganisaties klagen overheden aan. Sinds maart 2017 zijn er bijna 900 klimaatprocessen gestart in 24 landen, waarvan 119 in Europa en 654 in de VS, zo telt de milieuorganisatie van de VN. Burgers en milieuorganisaties krijgen steeds meer handvatten om bedrijven en overheden voor de rechter te slepen. Maar alleen als ook de politiek meer in beweging komt is de ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen.

Het klimaatakkoord van Parijs was een doorbraak, 195 landen waren het erover eens dat de temperatuur deze eeuw niet boven de veilig geachte grens van 1,5 tot 2 graden mag uitkomen. Maar zoals onlangs tijdens de klimaattop in Bonn bleek: de echte actie van landen gaat nog wel te traag. De richting is goed, maar de snelheid moet omhoog. Het is namelijk niet zo dat we alle tijd hebben. We moeten zo snel mogelijk van de CO2-uitstoot af. Zelfs als landen hun huidige afspraken nakomen kan de temperatuur eind deze eeuw met een catastrofale 3,5 graden stijgen, blijkt uit de laatste wetenschappelijke scenario’s. Dat is ver boven de veilig geachte grens van 1,5 tot 2 graden.

Helaas wordt in het Trump-tijdperk wetenschap steeds vaker afgedaan als een mening. Maar voor de rechter zijn feiten en wetenschappelijke conclusies wel leidend. Medio januari publiceerde een internationale groep rechters en wetenschappers een lijst van dertig principes voor goed klimaatbestuur door bedrijven. De lijst biedt juridische handvaten om rechtszaken aan te spannen tegen bedrijven die het klimaat aan hun laars lappen. Een van de drijvende krachten achter deze lijst van principes is Jaap Spier, oud-advocaat-generaal van de Hoge Raad en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Spier concludeert dat als we tot meer actie over willen gaan, het voeren van rechtszaken zeer effectief is om bedrijven en overheden op hun vingers te tikken. Door rechtszaken uit te vechten komen zaken boven tafel. De rechter zet de feiten op een rij en dan komt de aap uit de mouw.

Nederland heeft meer aanjagers nodig zoals Jaap Spier, die het verschil willen maken voor onze planeet. Bij ASN Bank zijn we een aanjager door andere financiële instellingen te helpen bij de keuze niet meer in kolen en gas te investeren. We hebben daartoe het initiatief genomen om een gezamenlijke rekenmethode voor klimaatimpact te ontwikkelen (Platform Carbon Accounting Financials). Daarmee kan iedere bank meten hoeveel CO2 uitstoot hun financieringen en beleggingen veroorzaken. Of neem een bedrijf als Unilever dat de milieuvoetafdruk van de productie en het gebruik van producten gehalveerd wil hebben in 2030.

Er zijn veel bedrijven die beterschap beloven. Banken en pensioenfondsen stappen uit olie en gas. Ze zijn de broodnodige aanjagers, maar het is niet genoeg. De politiek wijst voor de oplossing graag naar de markt, maar lijkt daarmee te vergeten hoeveel invloed ze zelf heeft.

Daarom doe ik een oproep aan de politiek. Kom nog meer in beweging. Minister Wiebes kan geschiedenis schrijven door de gaswinning in Groningen omlaag te brengen. Ontworstel je dan ook gelijk aan de fossiele houdgreep en de sterke lobby van bedrijven als Shell. En toon écht ambitie in de opzet voor een nieuw klimaatakkoord. Zoals KWF Kankerbestrijding en het Antony van Leeuwenhoekziekenhuis nu de tabaksindustrie terecht wijzen, zo kunnen we ook de grote vervuilers aanzetten tot actie Maatschappelijke organisaties en bedrijven willen wel. Politiek, u bent aan zet.

Jeroen Loots is senior adviseur klimaat bij ASN Bank. Dit stuk verscheen eerder op tgthr.nl.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant