Olie nodig om plastic te maken? Nee hoor, in Delfzijl doen ze het duurzamer

Nog nooit eerder gebruikten we zoveel plastic als nu. En de vraag ernaar neemt de komende jaren alleen nog maar verder toe. Het Nederlandse bedrijf Avantium werkt al bijna twintig jaar aan een milieuvriendelijk alternatief voor plastic, en met succes. Naar verwachting gaat de productie in de nieuwe fabriek in de tweede helft van 2024 van start. Daarna kun je het milieuvriendelijke plastic ook in de supermarkt vinden.

17274x bekeken

Plastic fantastic, zegt men weleens. Het klopt dat plastic veel voordelen kent. Het houdt eten vers, het wordt op een oneindig aantal manieren ingezet en het is goedkoop om te maken. Geen wonder dat de hoeveelheid plastic afval meer dan zal verdubbelen in de komende veertig jaar, volgens een schatting van de OESO. Als we plastic blijven produceren op de manier waarop we het nu doen, dan levert dat grote problemen op.

Plastic wordt gemaakt uit olie, wat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Daarnaast kan plastic door de chemicaliën die het bevat, giftig zijn voor mens en dier. Onderzoekers zijn al lange tijd bezig om oplossingen te zoeken voor deze problemen. Daarom zijn we bij ASN Bank trots dat we chemiebedrijf Avantium hebben gefinancierd, dat het plastic van de toekomst ontwikkelt.

Plantaardig plastic in jouw supermarkt

"Zodra onze commerciële fabriek gaat draaien, kun je verpakkingen en producten van ons fossielvrije plastic PEF tegenkomen in de winkels. Denk aan flessen, plastic folie rondom eten en ook textiel en kleding", zegt Tom van Aken, CEO van Avantium.

Al achttien jaar is Avantium bezig om het plantaardig plastic PEF mogelijk te maken. De lening van ASN Bank is ingezet om de nieuwe commerciële fabriek te bouwen in Delfzijl, Groningen.

Tom van Aken, CEO Avantium

In die fabriek wordt het molecuul FDCA (furandicarboxylic acid) geproduceerd, in de vorm van een poeder. Dit is hét cruciale ingrediënt om het milieuvriendelijk plastic PEF te maken.

Avantium is het eerste bedrijf ter wereld dat FDCA op de markt brengt. Als consument ga je dit al merken bij je dagelijkse boodschappen. Albert Heijn heeft zich als allereerste supermarkt gecommitteerd om fruitsappen en andere huismerkproducten in PEF-verpakkingen te verkopen. Bedrijven zoals AmBev, Carlsberg en cosmeticabedrijf LVMH Beauty (bekend van o.a. Dior) staan ook in de startblokken om over te stappen op PEF.

De PEF-verpakkingen van Avantium

Sterker dan gewoon plastic

Met suikers gewonnen uit planten wordt FDCA gemaakt in de fabriek in Delfzijl. Suiker kan Avantium uit verschillende soorten restproducten halen, vertelt Tom van Aken. "We willen niet concurreren met de voedselindustrie. Er is wereldwijd steeds minder vraag naar de restproducten van tarwe en mais tegenwoordig. Dan kopen wij dat in – bijvoorbeeld in de vorm van een suikersiroop gewonnen uit tarwe in Frankrijk."

Het FDCA wordt vervolgens omgezet naar PEF en daarvan maken andere bedrijven weer flessen, verpakkingen en textiel. PEF is de nieuwe concurrent van het gebruikelijke, maar ook fossiele en schadelijke PET.

Plantaardig plastic is bovendien sterker dan PET. Daarnaast blijft verpakt eten en drinken langer vers in PEF, vanwege betere barrière-eigenschappen. En dat met dunnere en lichtere verpakkingen.

Innovatieve duurzame financiering

Bij ASN Bank investeren we sinds de vorige eeuw in oplossingen voor duurzame energieopwekking. De lening aan Avantium is in die zin een stap in wat wij een nieuwe sector noemen: circulaire industrie en recyclebaarheid. Dat past helemaal bij ons duurzaamheidsbeleid, waarin klimaat, biodiversiteit en mensenrechten centraal staan.

"Met het financieren van de Avantium-fabriek, en daarmee de productie van FDCA, is een duurzame vervanger van plastic voorhanden", zegt Emiel van Zwet, accountmanager duurzame financieringen bij ASN Bank.

"Ervoor zorgen dat plantaardig plastic op de markt komt is in lijn met onze doelstelling om het gebruik van fossiele producten te minderen. Hier dragen we samen met andere financiers en de overheid aan bij.”

De lening van ASN Bank is ingezet om de nieuwe commerciële fabriek te bouwen in Delfzijl, Groningen.

"Biologisch afbreekbaar" is niet altijd goed

Het klinkt misschien milieuvriendelijk dat PEF uit suikers uit tarwe of zelfs nog mais bestaat. Maar dat betekent niet dat je het in het park moet laten rondslingeren na een picknick.

"Gooi ons plastic niet in de natuur!" zegt Tom van Aken. We weten wel dat PEF honderd keer sneller afbreekt dan PET, maar dat wil nog niet zeggen dat het biologisch afbreekbaar is, want dat zou betekenen dat het PEF sneller afbreekt dan papier.

"Biologisch afbreekbaar klinkt heel gewenst, maar in de etens- en drankindustrie is het eigenlijk niet wat je wilt. Als je bijvoorbeeld frisdrank in zo'n verpakking zou doen, dan zou de fles binnen zes maanden gaan afbreken en lekken. Daarom is het beter om in te zetten op dat plantaardig plastic ook goed gerecycled wordt."

Eindeloos recycleerbaar

PEF kan eindeloos worden omgesmolten tot nieuwe verpakkingen, of met een chemisch proces weer helemaal teruggebracht worden tot het poederachtige FDCA. Ook interessant: PEF is beter bestand tegen hitte; Avantium doet daarom onderzoek of de verpakkingen ook schoongemaakt kunnen worden en weer hergebruikt kunnen worden door fabrikanten.

We zijn net gewend aan de machines voor statiegeld op PET-flessen in de supermarkt, hoe gaat dat dan samen met de nieuwe PEF-lessen? Dat is het mooie. De nieuwe generatie PEF-flessen en ook verpakkingen of textiel gemaakt van PEF, kunnen in dezelfde recyclestroom als conventioneel plastic worden meegenomen. In die zin is Nederland wel klaar voor het circulaire en duurzame plastic van de toekomst.

ASN Bank investeert 15 miljoen euro in Avantium

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: Lening van ASN Bank uit spaargeld van klanten
Hoeveel: € 15 miljoen
Project: 's Werelds eerste fabriek voor FDCA in Delfzijl, wat de productie van het plantaardige plastic PEF mogelijk maakt
Status: De fabriek is opgeleverd en de productie gaat in 2024 van start
Doel: 5 miljoen ton FDCA produceren per jaar. Ter vergelijking: jaarlijks wordt wereldwijd 349 miljoen ton fossiel plastic geproduceerd. Bijna de helft (49%) daarvan komt later in stortplaatsen in de natuur terecht, met schadelijke gevolgen voor natuur, mensen- en dierenwelzijn.

Dit artikel is gepubliceerd op 14 december 2023.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant