HalloStroom: zonne-energie op 5.600 daken, dankzij jouw spaargeld

Nog nooit waren zonnepanelen in ons land zo populair als nu. Dankzij onze investering in HalloStroom kunnen nog 5.600 huishoudens op hun eigen dak groene stroom opwekken. "Niet alleen voor the happy few maar voor the happy many", als het aan onze duurzame-kredietspecialist Marc Brito ligt.
471x bekeken

We zijn zeker niet het zonnigste land van Europa (circa 17% van de tijd schijnt de zon). En toch lopen we voorop in de energietransitie. Maar liefst 14 procent van onze stroom komt van zonne-energie en dat is inmiddels meer dan in elk ander Europees land.

Veel particulieren doen mee aan de energietransitie. Nog nooit werden er zo veel nieuwe panelen geplaatst op Nederlandse huizen als in 2022. Niet alleen is zonne-energie vrij van CO2-uitstoot; panelen zorgen ook voor een lagere energierekening voor huishoudens.

'Voor niets gaat de zon op' luidt het gezegde. Dit geldt niet voor de installatie van zonnepanelen op je dak. Daar heb je een bedrag van € 5.000 tot € 10.000 euro voor nodig. Panelen kopen is dus goed voor het klimaat, maar helaas niet haalbaar voor elke portemonnee.

Samen met Nationaal Groenfonds

ASN Bank maakt zich sterk voor het verduurzamen van Nederland. Ook voor mensen met een kleine beurs. Daarom hebben we 35 miljoen euro geleend aan HalloStroom, een bedrijf dat zonnepanelen aan particulieren verhuurt. De lening, die we samen met het Nationaal Groenfonds verstrekken, wordt gebruikt om zonnepanelen op nog meer Nederlandse daken te plaatsen.

Het geld van ASN Bank is hard nodig als het bedrijf zijn ambitieuze doel wil halen: binnen vijf jaar van 10.000 naar 100.000 klanten gaan. "We worden geholpen door de huidige dure energiemarkt. En misschien wordt stroom en gas zelfs nog duurder", zegt HalloStroom-CEO Leslie Hogeveen.

Zonnepanelen kopen in plaats van huren is onder de streep weliswaar goedkoper, geeft Hogeveen toe. Maar niet iedereen heeft het geld voor zo’n investering. Bovendien ben je dan zelf verantwoordelijk voor randzaken zoals installatie, onderhoud en reparaties. Voor wie dat niet wil, is HalloStroom een alternatief. De gemiddelde klant bespaart 40 euro op de maandelijkse energiekosten.

Happy many

De financiering van HalloStroom past als geen ander in de visie van onze bank, zegt ASN-accountmanager Marc Brito. "Op deze manier worden zonnepanelen niet iets voor the happy few, maar voor the happy many.”

De uitbetaling van het ter beschikking gestelde bedrag is gekoppeld aan de nieuwe huurcontracten die HalloStroom binnenhaalt; hoe meer contracten er worden afgesloten, hoe meer er kan worden geleend. Het bedrijf heeft nog tot midden 2024 om het geld op te nemen en te gebruiken om bijvoorbeeld meer zonnepanelen te kopen en installateurs de daken op te sturen. Als er eind 2024 geld over is, dan vervalt dat bedrag. Op die manier gaan wij bij ASN Bank zorgvuldig om met het spaargeld van onze klanten. Minimaal financieel risico en maximale positieve impact, zou je kunnen zeggen.

Voor ASN Bank is de financiering van HalloStroom een efficiënte manier om voor meer duurzame energie te zorgen in Nederland. Want leningen verstrekken aan particulieren die hun eigen panelen willen kopen kost veel tijd en is arbeidsintensief voor de bank; dat wordt geen goedkope lening voor een gezin, legt Marc Brito uit. "Vandaar zijn we gaan kijken: welke andere partijen in de markt kunnen beter dan wij zonnepanelen faciliteren aan mensen? Zo kwamen we uit bij HalloStroom."

Wie huren er zonnepanelen?

Hoe mooi het ook klinkt, niet iedereen kan klant worden bij HalloStroom. Je moet in principe in een vrijstaand huis of rijtjeshuis wonen. De daken van appartementen zijn meestal gemeenschappelijk eigendom van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Als je daar gehuurde panelen op wilt plaatsen is dat een hele ingewikkelde operatie. Maar er blijven volgens Leslie Hogeveen genoeg lege daken over: "Zo'n 1 miljoen schatten we. Dit geeft ons voldoende vertrouwen dat we ons groeidoel zullen halen", zegt Hogeveen.

De technologie van elektrische energiesystemen ontwikkelt zich momenteel in een stroomversnelling. De grootste uitdaging voor HalloStroom de komende jaren is om zich niet te laten verleiden, zegt Hogeveen: "Batterijen, warmtepompen en laadpalen die mensen kunnen huren zijn allemaal heel interessant en we krijgen er steeds meer vragen over van klanten. Maar de technologie is er nog niet altijd rijp voor. Wij blijven ons focussen op zonnepanelen."

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: Lening van ASN Bank uit spaargeld van klanten
Hoeveel: € 35 miljoen
Project: Zonne-energiesystemmen voor 5.600 huishoudens
Status: elke week installeert HalloStroom nieuwe panelen
Doel: 20 miljoen kWh groene stroom

Dit artikel is gepubliceerd op 20 maart 2023.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant