Ja of nee tegen voedingsreus Nestlé?

In Goedgekeurd-Afgekeurd dit keer aandacht voor Nestlé. Het bedrijf achter Kitkat, Lion, Smarties en 'Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet'. Drink je wel eens Nespresso, Nescafé of Dolce Gusto of geef je wel eens een Pyamapapje aan je pasgeboren kind? Dan hoor je, misschien zonder dat je het weet, bij de vaste klanten van de Zwitserse voedingsreus.

13423x bekeken

Niet koffie, niet chocola maar poedermelk voor baby’s is het fundament waarop het Zwitserse concern Nestlé is gebouwd. Het bedrijf opende zijn deuren rond 1867 in het Zwitserse stadje Vevey.

vogels in een nest worden gevoerd

Daar begon een 52-jarige Duitse medicijnmaker met de productie en verkoop van blikjes kindermehl, smalle blikjes voorzien van zijn naam (Henri Nestlé) en het eerste logo (een nest hongerige vogels). Ruim anderhalve eeuw later huist het hoofdkantoor van Nestlé nog steeds in Vevey en kijken de medewerkers dagelijks uit over het meer van Geneve.

Negatieve pers voor Nestlé

Melkpoeder was ook het product waar Nestlé ruim een eeuw later negatief mee in het nieuws kwam. De Zwitsers kregen felle kritiek op de manier waarop het in Afrika en Azië in de jaren ‘70 babymelkpoeder aan de vrouw bracht.

In die regio maakte melkpoeder in combinatie met vervuild drinkwater een groot aantal jonge slachtoffers. Met een gedragscode voor reclame rond babyvoeding wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herhaling voorkomen. Op zijn website zegt Nestlé het belang van borstvoeding te erkennen.

Water in plastic

Geld als water verdienen, ook dat kunnen deze Zwitsers. Onder meer met de verkoop van bronwater in plastic flessen. The Guardian onthulde in 2017 dat Nestlé in Michigan elke minuut zo’n 500 liter omhoog pompt en daar per jaar slechts 200 dollaradministratiekosten voor hoeft te betalen.

bus smarties en verschillende losse smarties

Het verhaal was extra schrijnend omdat de bron zich in de buurt van de stad Flint (Michigan) bevond. Een stad waar het water uit de kraan niet geschikt was voor consumptie. De verslaggeving van The Guardian had effect. Om de reputatieschade enigszins te beperken konden de inwoners van Flint tussen mei 2018 en augustus 2019 rekenen op gratis flessenwater.

Waarom zou je als duurzame belegger überhaupt nog voor Nestlé kiezen? Het antwoord kan zijn dat het bedrijf deel uitmaakt van twee duurzame aandelenindexen: de STOXX Global Climate Change Leaders Index, een index die bestaat uit 131 internationale beursgenoteerde bedrijven die zich inspannen om hun CO2-uitstoot te verlagen en de Dow Jones Sustainable Index, een index van 200 internationale bedrijven die duurzame stappen zetten. 

Daarom keurden wij Nestlé af

Ook de duurzame onderzoekers van ASN Bank keken onlangs kritisch naar Nestlé. Naast de slepende kwesties rond melkpoeder, water en zelfs kinderarbeid vonden we nog twee, voor ASN Bank, belangrijke argumenten om het aandeel Nestlé af te keuren. Het eerste argument dateert van juni 2018, toen de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) het lidmaatschap van Nestlé één maand opschortte.

RSPO is een onafhankelijke organisatie die zich sterk maakt voor duurzame palmolieontwikkeling. Een belangrijke missie, want er bestaan rond palmolie veel misstanden. RSPO gaf Nestlé een maand de tijd om 3 zaken te regelen: het jaarlijkse voortgangsrapport voor 2016, het plan voor 2017 en het betalen van € 2.000 lidmaatschapspremie. Nestlé wilde zijn lidmaatschap niet kwijtraken en kwam over de brug. Ondanks deze inhaalactie tillen we zwaar aan deze kwestie.

Niet voor de poes

Een andere reden om het bedrijf af te keuren is dat er veel misgaat bij de visvangst voor Nestlé’s kattenvoermerken Purina, Felix en Gourmet. In onze ogen is de huidige manier van visvangst per definitie niet duurzaam. Er is veel ongereguleerde vangst, zeeën worden leeggevist, er wordt onverantwoord omgesprongen met bijvangst en visnetten die over de zeebodem slepen maken vaak veel schade.

Zou Nestlé vis afnemen van leveranciers die het MSC-keurmerk dragen, dan is de schade nog enigszins beperkt. Maar dat doen de Zwitsers niet. De Marine Stewardship Council maakt zich namelijk sterk voor het op peil houden van de visstand en het minimaliseren van de milieubelasting. Aan vis met het MSC-keurmerk kleeft in principe minder schade aan zeebodems en minder bijvangst. Maar er is ook een grens: de MSC bekommert zich niet om het welzijn van vissen.

rol met koekjes van crunch

Ondertussen in chocoladeland

Nestlé is een grote speler als het om chocolade gaat. Het voedingsbedrijf verdient een kleine 9% van zijn miljardenomzet uit de verkoop van repen en tabletten, ofwel € 7 miljard (cijfers 2018). Het relatief jonge, Nederlandse merk Tony Chocolonely is qua omzet 100 keer kleiner dan Nestlé. Qua missie en cultuur zitten de bedrijven op een ander spoor: TC strijdt voor slaafvrije chocola, Nestlé voor zoveel mogelijk chocola.

Onze wenkbrauwen gingen even omhoog toen we vorig jaar een artikel in het FD lazen. Daarin zei Tony Chocolonelytopman Henk Jan Beltman dat zijn bedrijf ‘over enkele jaren op de verkoop aan een grote multinational als Nestlé, Mars of Mondelez mikt’. Ook de oprichter-van-het-eerste uur, Teun van de Keuken, was verrast. In een tweet riep hij Beltman op om hier nog eens goed over na te denken: ‘Het bedrijf wordt dan het mooie uithangbord van een verder vies bedrijf’, was zijn commentaar.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Meer lezen over beleggen

Is beleggen iets voor jou? En wil je eerst meer weten?
Lees dan meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 13 januari 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant