Phishing, internet- en whatsappfraude, criminelen hebben allerlei creatieve manieren om mensen geld afhandig te maken. Hoe kun je je kind beschermen tegen dit soort fraude?
De 5 belangrijkste tips op een rij
1. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo
2. Laat je kind nooit bankgegevens, identiteitsbewijs, inloggegevens of codes delen
3. Digitale misdrijven zijn net zo strafbaar als andere misdrijven
4. Aangifte doen loont
5. Is je kind een hacktalent?
Veilig online winkelen
Waarschijnlijk heb je wel eens nare verhalen gehoord over online shoppen. Of misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Spullen die niet aankomen of kleding die na 1 keer dragen al kapot gaat. En als je wilt klagen, blijkt de klantenservice niet bereikbaar. Veel jongeren shoppen online. Daarom wat tips om je kind veilig online te laten winkelen:
- Check of de webshop het keurmerk Thuiswinkel Waarborg heeft. Zo weet je zeker dat je zaken doet met een betrouwbare webwinkel.
- Controleer de URL als je gaat betalen. Begint deze met https:// dan zit je goed. De ‘s’ staat voor secure: je zit dan in een beveiligde online omgeving.
- Kijk of het telefoonnummer, e-mailadres en fysieke adres op de website staan. En controleer of ze echt zijn.
- Lees voordat je iets koopt altijd de voorwaarden goed door.
- Check de reviews van andere klanten.
Goed om te weten: Stimuleer je kind om geen gebruik te maken van achteraf betalen. Als je kind namelijk vergeet om deze betaling later te doen, moeten extra kosten betaald worden.
Veel voorkomende soorten fraude
Geldezels
Als je kind de bankrekening of pinpas uitleent aan criminelen, wordt ie een geldezel genoemd. Door het uitlenen is je kind medeplichtig aan de misdaad. Criminelen ronselen jongeren hiervoor op allerlei manieren, zoals op social media maar ook op het schoolplein.
Meer over geldezels
Identiteitsfraude
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Laat je kind daarom nooit een foto of kopie van het identiteitsbewijs zomaar naar iemand opsturen. Als de gegevens van je kind zijn gebruikt, krijgt hij/zij de rekening.
Phishing
Oplichters hengelen naar codes, beveiligingsinformatie of persoonsgegevens om die te misbruiken. Dit doen ze vaak met dreigementen en het heeft altijd haast! Het gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, en met brieven en sms’jes. De oplichters doen zich vaak voor als een bedrijf dat je vertrouwt, zoals je bank.
WhatsAppfraude
De oplichter doet zich voor als een familielid of bekende en vraagt je via whatsapp om met spoed geld over te maken. Maak afspraken met je kind over hoe te handelen als er om (financiële) hulp wordt gevraagd. Maak nooit op basis van alleen een chat geld over.
Lees wat criminelen doen, wat jij en je kind kunnen doen om veilig te bankieren en hoe je fraude meldt