Geldezels? Trap er niet in!

Voorkom dat je kind een geldezel wordt. Geldezels zijn mensen die hun bankgegevens uitlenen aan criminelen, waardoor die gestolen geld kunnen wegsluizen. Vooral jongeren worden vaak als geldezel gebruikt. Daarom is het belangrijk je kind hiervoor te waarschuwen.

Wat zijn geldezels?

Criminelen benaderen vaak jongeren om hun bankgegevens (betaalpas, pincode, rekeningnummer) te delen. Deze 'geldezels' lenen dan hun rekening uit aan de criminelen, die zo gestolen geld kunnen wegsluizen.

Hoe werkt het?

  • Criminelen vragen met een mooi verhaal of de rekening gebruikt mag worden om geld op te storten. De geldezel moet het geld dan doorstorten naar andere rekeningen.
  • Of ze lenen met een smoes de pas en pincode, storten gestolen geld op de rekening en halen het er daarna weer vanaf.

Voorbeeld

Sanne (12) zit net in de eerste klas van de middelbare school. Ze wil heel graag mooie merkkleding hebben, maar heeft daarvoor geen geld. Dan komt er een man naar haar toe die haar vraagt of hij haar bankrekening mag gebruiken om geld over te maken. Ze mag per keer zelf € 25 van het geld houden. Dat is snel verdiend! Ze stemt in.

De pakkans is bijna 100%

Achterhalen welke criminelen achter het doorsluizen van geld zitten is moeilijk, maar de rekening die ervoor gebruikt wordt, is meteen bekend. In dit geval dus de rekening van je kind.

Grote gevolgen
Als geldezel kun je flink in de problemen komen. Je moet het gestolen geld terugbetalen, je hebt kans op een strafblad en je kunt lange tijd nergens een nieuwe rekening openen.

Tips voor je kind

  • Geef nooit je bankgegevens aan onbekenden, ook niet als ze een mooi verhaal hebben.
  • Deel geheime bankgegevens ook niet met bekenden of mensen die zeggen van de bank te zijn.
  • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.

Wat kun je als ouder doen?

Waarschuw je kind voor geldezels en vertel dat het strafbaar is. Is je kind benaderd door iemand om de pinpas of pincode te geven? Ga naar de politie. Of bel met de politie: 0900 - 8844.

      Delen op:

      Dit vind je misschien ook interessant