ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN-Novib Microkredietfonds

ASN-Novib Microkredietfonds

Beleggen in eerlijke kansen voor ondernemers in minder ontwikkelde landen

  • Beleggen in microfinanciering voor kleine ondernemers.
  • Beleggen in ruim 30 landen wereldwijd.
  • Beleggen met een verantwoord, sociaal beleid.Beleggen in eerlijke kansen

Kleine ondernemers in minder ontwikkelde landen kunnen vaak niet of nauwelijks geld lenen bij gewone banken. Microfinancieringsinstellingen (MFI’s) zijn er juist voor deze mensen. MFI’s verstrekken leningen tegen eerlijke voorwaarden aan kleine lokale ondernemers. Zo krijgen zij de kans een bedrijf op te zetten of uit te breiden. Het ASN-Novib Microkredietfonds maakt dit mogelijk doordat het ruim tachtig MFI’s financiert, in dertig verschillende landen in Zuid- en Centraal Amerika, Azië, Afrika en Oost-Europa. Met het ASN-Novib Microkredietfonds beleg je in eerlijke kansen voor ondernemers en structurele verbetering van welvaart.

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Nettorendement t/m 31 december 2016

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds 0,20% 1,01% 2,03% 3,02% 3,46%

* Gemiddeld per jaar

Risico’s

Dit fonds belegt voornamelijk in microfinancieringsinstellingen (MFI’s) via onderhandse leningen en deelnemingen in het eigen vermogen van MFI’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. Zij kan meer waard worden, maar ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Loop geen onnodig risico, lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Verantwoorde leningen

We beoordelen de MFI’s waarin het ASN-Novib Microkredietfonds belegt, op hun financiële soliditeit en hun sociale beleid. We kijken of MFI’s klanten die een microkrediet lenen, beschermen tegen teveel leningen of te grote leningen. We letten erop dat de rente niet te hoog is. De MFI’s waarin het ASN-Novib Microkredietfonds belegt, zetten zich in voor klanten die bij reguliere banken niet terecht kunnen, zoals vrouwen en boeren in afgelegen gebieden. Zo geeft het fonds kansen aan mensen die dat het meest nodig hebben.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 2,30%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over je belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds.


Derde kwartaal 2016 – Het ASN-Novib Microkredietfonds behaalde in het derde kwartaal van 2016 een positief rendement van 0,53%. Daarmee kwam het rendement op basis van de intrinsieke waarde over de afgelopen twaalf maanden uit op 1,19%. Dit is inclusief het herbelegde dividend.

We keurden veertien leningen aan microfinancieringsinstellingen (MFI’s) goed, voor een totaalbedrag van € 32 miljoen. We rolden vier leningen door en verstrekten tien nieuwe leningen. Vier van de tien nieuwe leningen gingen naar MFI’s die nieuw zijn in de portefeuille. De belangrijkste verschuiving in de portefeuille is dat er twee leningen zijn verstrekt aan MFI’s in India, voor samen € 9,5 miljoen. Eind september belegden we 11,8% van het fondsvermogen in India. We verkochten de aandelen van de Cambodjaanse MFI HKL. Daardoor is het aandelenbelang in de portefeuille teruggebracht tot 12,4% van het fondsvermogen, terwijl de uitzettingen in Cambodja zijn afgenomen van 13,4% tot 4,6%.

Kerngegevens

Kerngegevens
Oprichtingsdatum 14-06-1996
Fondsvermogen per 31-12-2015 € 236 miljoen
Aantal uitstaande participaties per 31-12-2015 4.383.295
Dividend 2015 € 0,15
Beursgenoteerd Ja
Verhandelbaarheid Dagelijks

Fondsmanagement

ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de beheerder van het ASN-Novib Microkredietfonds. De AIF-beheerder van dit fonds is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.

Voor alle ASN Beleggingsfondsen is een document Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap