ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN-Novib Microkredietfonds

ASN-Novib Microkredietfonds

Beleggen in eerlijke kansen voor ondernemers in minder ontwikkelde landen

  • Beleggen in microfinanciering voor kleine ondernemers.
  • Beleggen in ruim 30 landen wereldwijd.
  • Beleggen met een verantwoord, sociaal beleid.Beleggen in eerlijke kansen

Kleine ondernemers in minder ontwikkelde landen kunnen vaak niet of nauwelijks geld lenen bij gewone banken. Microfinancieringsinstellingen (MFI’s) zijn er juist voor deze mensen. MFI’s verstrekken leningen tegen eerlijke voorwaarden aan kleine lokale ondernemers. Zo krijgen zij de kans een bedrijf op te zetten of uit te breiden. Het ASN-Novib Microkredietfonds maakt dit mogelijk doordat het ruim tachtig MFI’s financiert, in dertig verschillende landen in Zuid- en Centraal Amerika, Azië, Afrika en Oost-Europa. Met het ASN-Novib Microkredietfonds beleg je in eerlijke kansen voor ondernemers en structurele verbetering van welvaart.

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Nettorendement t/m 30 april 2017

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds -0,10% 0,57% 2,65% 2,58% 3,25%

* Gemiddeld per jaar

Risico’s

Dit fonds belegt voornamelijk in microfinancieringsinstellingen (MFI’s) via onderhandse leningen en deelnemingen in het eigen vermogen van MFI’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. Zij kan meer waard worden, maar ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Loop geen onnodig risico, lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Verantwoorde leningen

We beoordelen de MFI’s waarin het ASN-Novib Microkredietfonds belegt, op hun financiële soliditeit en hun sociale beleid. We kijken of MFI’s klanten die een microkrediet lenen, beschermen tegen teveel leningen of te grote leningen. We letten erop dat de rente niet te hoog is. De MFI’s waarin het ASN-Novib Microkredietfonds belegt, zetten zich in voor klanten die bij reguliere banken niet terecht kunnen, zoals vrouwen en boeren in afgelegen gebieden. Zo geeft het fonds kansen aan mensen die dat het meest nodig hebben.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 2,30%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over je belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds.


Eerste kwartaal 2017 – Het fonds behaalde een positief rendement van 0,7%. Daarmee kwam het rendement op basis van de intrinsieke waarde over de afgelopen twaalf maanden uit op 2,6%. Dit is inclusief het herbelegde dividend. Dat gedurende het eerste kwartaal een positief rendement is gerealiseerd, is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de rente-inkomsten van de leningenportefeuille en opwaarderingen van de aandelenbelangen.

Het ASN-Novib Microkredietfonds heeft in het eerste kwartaal van 2017 twaalf leningen verstrekt voor een totaalbedrag van € 31 miljoen. De belangrijkste verschuivingen in de portefeuille waren dat de beleggingen in Sri Lanka en Georgië zijn toegenomen, terwijl die in Ecuador afnamen. Van het totale fondsvermogen was per eind maart in totaal € 231 miljoen belegd. Dat is 85% van de omvang van het fonds. Eind 2016 bedroeg het in MFI’s belegde percentage 84%. De pijplijn van goedgekeurde transacties bedraagt ongeveer € 65 miljoen. Deze bestaat voornamelijk uit leningen en bevat een reeds goedgekeurde aandelenbelegging in India.

Fondsmanagement

ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de beheerder van het ASN-Novib Microkredietfonds. De AIF-beheerder van dit fonds is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap