Trouw-journalist Matthijs van Dam wint ASN Aanmoedigingsprijs

Den Haag • 24 juni 2024

Op vrijdag 21 juni vond in Antwerpen de uitreiking van de Loep plaats, een onderscheiding voor Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalisten. De ASN Aanmoedigingsprijs (1 van de 4 Loeps) ging naar Matthijs van Dam, onderzoeksjournalist in dienst van dagblad Trouw.

Presentator Jelle van Riet (links), Dorien Pels (midden, Trouw) en Sascha Lancée (rechts, ASN Bank) voorafgaand aan het uitreikmoment. | Foto: Iwan Oving

Van Dam kreeg zijn prijs voor een publicatie uit mei 2023 over misstanden in Qatar. Zijn timing was opmerkelijk: 5 maanden na de WK-voetbalfinale in Qatar. Journalistieke belangstelling voor de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar was er al lang niet meer. In zijn onderzoeksartikel (alleen voor abonnees van DPG) laat hij zien hoe de uitbuiting van arbeidsmigranten ondanks toezeggingen over verbeteringen van de Qatarese overheid en de FIFA, nog steeds plaatsvond. De jury kon voor de categorie onderzoeksjournalisten van 30 jaar en jonger verder nog kiezen uit het genomineerde werk van Fleur Damen (Volkskrant) en Yara van Heugten (Follow the Money).

Dorien Pels (links) ontvangt de cheque van € 1.500 en de Loep-award van Sacha Lancée. Foto: Iwan Oving

Matthijs van Dam vertelt in zijn longread in Trouw het tragische verhaal van drie Oegandese maaltijdbezorgers. Het relaas gaat verder dan eerdere getuigenissen van lange werktijden en mensonterende huisvesting. De maaltijdbezorgers moeten - bij aankomst in Qatar - hun betaalpas inleveren. Later zien ze sms'jes op hun mobiele telefoon waaruit blijkt dat het gestorte salaris vervolgens door hun baas weer wordt opgenomen. Na het indienen van een officiële klacht (tegen hun werkgever) worden de mannen door de politie opgepakt, met lichamelijk geweld verhoord en uiteindelijk op het vliegtuig naar Oeganda gezet, zonder 9 maanden salaris.

Het was niet de eerste keer dat Van Dam een prijs ontving voor zijn reportages over de positie van arbeidsmigranten in Qatar. In 2023 werd hij ook al uitgeroepen tot Sportjournalistiek talent van het jaar voor een serie Trouw-artikelen (De slaven van Qatar).

Waar was Matthijs?

Matthijs van Dam bevond zich tijdens de uitreiking van prijs 200 kilometer ten oosten van Antwerpen, in een voetbalstadion in Düsseldorf. Hij bezocht de EK-voetbalwedstrijd Oekraïne - Slowakije en ontmoette daar (gewonde) veteranen en Oekraiense fans om hen te vragen naar de relatie tussen het nationale team en de oorlog in hun land.

Van Dam meldde op zijn LinkedIn-pagina 'trots en blij' te zijn op zijn prijs. Volgens hem laat de prijs zien dat 'sportjournalistiek vanuit een maatschappelijk perspectief wordt gewaardeerd'. Adjunct-hoofdredacteur Dorien Pels nam de cheque van € 1.500 en het Loep-beeldje uit handen van ASN Bank-afgevaardigde Sacha Lancée in ontvangst.

Wat heeft ASN Bank met onderzoeksjournalistiek?

Als bank met een duurzame missie zetten we ons in voor de naleving van mensen- en arbeidsrechten, bescherming van de natuur en het afremmen van CO2-uitstoot. Belangrijke thema's waar ook onderzoeksjournalisten zich regelmatig op richten. Deze vorm van journalistiek levert een belangrijke bijdrage aan transparantie. Onderzoeksjournalisten als Matthijs van Dam laten ons zien wat er fout gaat en waar we als maatschappij mee aan de slag moeten. ASN Bank vind dit van grote maatschappelijke waarde. Daarom steunt de ASN Foundation het onderzoeksjournalistieke platform Investico en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Delen op: