Den Haag • 12 juni 2023

9 juni is de ASN Aanmoedigingsprijs uitgereikt tijdens de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Amsterdam. Het is een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVJO) voor de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen, door talenten tot 30 jaar. Dit jaar ging de prijs naar onderzoeksjournalisten Bijou van der Borst, Karlijn Saris, Romy van Dijk, Coen Ramaer en Janna Nieuwenhuijzen voor Investico en De Groene Amsterdammer.

Over het onderzoek

De jury over het prijswinnende onderzoek: “Gooien met grond is sterk van begin tot eind. Een verhaal over steeds meer distributiecentra en de ellende voor de mensen die er in de buurt wonen, zoals metershoge muren voor de deur of enorm veel meer verkeer. Zoals de Vlamingen zeggen: een hallucinant verhaal waaruit blijkt dat de keuzes van overheden dramatische gevolgen kunnen hebben. Behalve controlerend is dit ook een signalerend verhaal omdat we zonder deze productie de omvang van de uitdijende distributiecentra niet hadden geweten.''

Waardevolle journalistiek

De ASN Foundation steunt sinds 2021 Investico, Platform voor Onderzoeksjournalistiek en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, vanwege hun inzet voor onafhankelijk ‘grondig en structureel journalistiek onderzoek om het publieke debat beter te kunnen voeden’. Onderzoeksjournalistiek heeft een waardevolle rol om (ook controversiële) onderwerpen van alle kanten te belichten. Deze verdiepende journalistiek levert de bouwstenen voor een goed geïnformeerd maatschappelijk en politiek debat.

Loep 2022

Lees hier meer over het prijswinnende onderzoek en andere winnaars van de Loep 2022.

Delen op: