Film laat op spectaculaire wijze onze ondergrondse microkosmos zien

Den Haag • 22 februari 2023

De nieuwe film Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een ondergrondse ontdekkingstocht waarin het microscopisch kleine Nederlandse bodemleven de hoofdrol speelt. Terwijl landbouwpioniers boven de grond proberen de grond weer gezond te krijgen, is het pal onder hun voeten een gekrioel van jewelste. Nooit eerder zag je deze wereld in zulke fraaie opnames tot leven komen. Onder het Maaiveld draait vanaf 2 maart in bioscopen en filmtheaters. ASN Bank is een van de communicatiepartners.

Onder onze voeten bevindt zich een wereld die we niet kunnen zien, maar die essentieel is voor het leven op aarde. Eén theelepeltje grond bevat meer levende organismes dan er mensen op aarde zijn. En ze communiceren meer met elkaar dan wij bovengrondse bewoners, aldus de filmmakers. 

Voedselproductie 

 Een vitale bodem is noodzakelijk voor de verduurzaming van onze voedselproductie en een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Niet voor niets trok de Verenigde Naties recent opnieuw aan de alarmbel: 40% van de bodem van onze planeet is gedegradeerd en daardoor loopt de toekomstige voedselproductie gevaar.  

Poster film Onder het Maaiveld

Reusachtige bewoners

Onder het Maaiveld toont die ongeziene en onbekende wereld in alle glorie. Van 'reusachtige' bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De beelden lijken uit een sciencefiction-productie te komen, maar zijn ‘gewoon gemaakt’ in de Nederlandse bodem.

“De documentaire geeft op spectaculaire wijze een kijkje in de bodem. Als kijker krijg je letterlijk te zien wat er in een hoopje aarde gebeurt. Daardoor krijg je nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van de natuur” aldus collega’s Roel Nozeman en Sanne Stadler, die namens ASN Bank bij het project betrokken zijn.  

Het verhaal 

De film vertelt het verhaal van een groepje stedelingen die zelf hun voedsel willen verbouwen, en dat op een bescheiden stukje grond in de praktijk brengen. Terwijl ze met hun handen in de aarde wroeten komen ze tot nieuwe inzichten. 

Bushokjes met groene daken 

De film peilt de stand van de bodem op diverse plekken in Nederland, met uitstapjes naar Utrechtse bushokjes met groene daken, het eerste voedselbos van Nederland, een bijzondere buurttuin bovenop een Amsterdamse snelweg en boeren die vanuit de bodem werken. “Stuk voor stuk inspirerende voorbeelden van hoe het anders kan” aldus Stadler. 

Met deze nieuwe documentaire willen producent Ignas van Schaick en regisseur Mark Verkerk van Onder het Maaiveld de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem - onder de aandacht brengen. Daarbij werkten ze nauw samen met wetenschappers van onder meer Naturalis Biodiversity Center, Wageningen University & Research (WUR) en Micropia in ARTIS. ASN Bank is van de communicatiepartners.   

Onder het Maaiveld 

De film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van onder meer IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in hoe wij met onze bodem omgaan en herstel van het bodemleven mogelijk maakt.  
 klinkt
Wil je meer weten? Ga naar www.onder-het-maaiveld.nl  

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Delen op: