Den Haag • 08 september 2016

Zaterdag 24 september 2016 spreekt Denis Mukwege op het duurzaamheidsfestival MorgenVandaag van de ASN Bank. Dr. Mukwege (61) is een Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist. In het Panzi Ziekenhuis in Oost-Congo hielp hij met zijn team bijna vijftigduizend vrouwelijke slachtoffers van seksueel oorlogsgeweld. Slachtoffers krijgen niet alleen medische zorg, maar ook psychische, sociaal-economische en juridische ondersteuning. Mukwege ontving hiervoor onder meer de Sacharovprijs en de mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties

Presentator Art Rooijakkers interviewt hem over zijn inzet voor vrouwen die slachtoffer werden van groepsverkrachtingen en seksueel geweld in Congo en zijn missie om de democratie in het land te versterken.

Misbruik als wapen

Denis Mukwege beschrijft het seksuele misbruik in de Democratische Republiek Congo als een vorm van wapengeweld en hij veroordeelt openlijk de wetteloosheid die in Congo op dit gebied heerst.

“It is first and foremost a strategy of humiliation, power, and subjection. It aims to destroy the source of life and so, it concerns us all.”

Awards

In 1999 richtte Mukwege het Panzi-ziekenhuis op in Bukavu, Oost-Congo. Inmiddels heeft de arts al bijna 50 duizend vrouwen fysiek en mentaal geholpen om van de gevolgen van het geweld te genezen en op weg te gaan naar een nieuw bestaan. Mukwege is meerdere keren genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2008 won hij de mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties. Zes jaar later ontving hij de Sacharovprijs van het Europees Parlement. Recent werd bekend dat hij dit jaar de Seoul Vredesprijs ontvangt. Meer informatie over Dr. Mukwege is te vinden op www.mukwegefoundation.org.

Aanmelden

Helaas is MorgenVandaag 2016 volgeboekt en kunt u zicht niet meer aanmelden. We kijken op dit moment naar de mogelijkheden voor het uitzenden van het gesprek. Houd daarvoor de website asnbank.nl in de gaten.

Delen op: